Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


BELSŐSÉGEK LEXIKONJA - RECEPTEK CSIRKEMÁJRA 6.

2016.10.04

BELSŐSÉGEK LEXIKONJA

CSIRKEMÁJ BUNDÁBAN
Hozzávalók:
30 dkg csirkemáj, 1 tojás, 1 nagy burgonya, 1 dl tej, 3-4 evőkanál finomliszt, 2 gerezd fokhagyma, 1 teáskanál vegeta, 1 teáskanál majoránna, 1 mokkáskanál törött fekete bors, 2 evőkanál olaj, 1 mokkáskanál só, olaj a sütéshez

Elkészítése:
A csirkemájat annyi tiszta, hideg vízbe teszem, amennyi jól ellepi, majd fél óráig benne hagyom. Közben a tojást a tejjel habosra felverem, a fűszereket beleteszem, és hozzáadom a nyersen meghámozott és megreszelt burgonyát. Összekeverve annyi lisztet keverek hozzá, hogy a szokásosnál valamivel sűrűbb palacsintamasszát kapjak. Ezután beleteszem a megtisztított és összezúzott fokhagymát, valamint 2 evőkanál olajat. A csirkemájat kiszedem a vízből, szárazra törülgetem, és ujjnyi széles csíkokra vágom. Lisztben megmártom, majd a tésztában megforgatva azonnal bő, forró olajba teszem, és szép pirosra megsütöm mindkét oldalán.
A felesleges olajat lecsurgatva, sült burgonyával és salátával vagy savanyúsággal tálalom.

CSIRKEMÁJ FEHÉRBORBAN
Hozzávalók:
40 dkg csirkemáj, liszt, só, bors, 4 ek olaj, 20 dkg szeletelt gomba, 1 zöldhagyma vagy kis fej hagyma aprítva, 1 dl száraz fehérbor, 1 dl húsleves, 1 babérlevél, 4-6 ek aprított petrezselyem

Elkészítése:
A félbevágott májat megsózzuk, borsozzuk, lisztbe mártjuk. Forró olajban addig forgatjuk, míg minden oldala barnára sül.
A májat szedjük ki, tegyük az olajba a gombát, kevergetve pároljuk puhára.
A gombát és májat tegyük tűzálló edénybe.
Az olajban pároljuk meg a hagymát, adjuk hozzá a bort, húslevest, babért, forraljuk fel. Öntsük a gombás májra, és újra forraljuk fel. Fedjük be, és forró sütőben süssük 15 percig.
Petrezselyemmel meghintve, rizskörettel tálaljuk.

CSIRKEMÁJ FOKHAGYMAMÁRTÁSBAN
Hozzávalók 4 személyre:
60 dkg csirkemáj, 10 dkg szárnyas zsír, 2 dkg vaj, 3 gerezd fokhagyma, 2 dkg liszt, szerecsendió, tej, só

Elkészítése:
A megmosott, lecsepegtetett májakat kisütjük a forró zsírban. Közben a vajjal és a liszttel világos rántást készítünk. Hozzáadjuk a sóval szétzúzott fokhagymát, csipetnyi szerecsendióval ízesítjük, majd felengedjük annyi tejjel, hogy mártás sűrűségű legyen.
A kisült csirkemájakat összeforraljuk a mártással, és azonnal sós krumplival tálaljuk.

CSIRKEMÁJ HAGYMÁS PALACSINTÁBAN
Hozzávalók:
4 csirkemáj (szív nélkül), 1 tojás, 2 dl tej, 13-15 dkg liszt, 1 közepes fej vöröshagyma, 4 evőkanál olaj, 1 teáskanál majoránna, 2 gerezd fokhagyma, 1 mokkáskanál törött fekete bors, ízlés szerint só; a sütéshez bő olaj

Elkészítése:
A csirkemájakat szétszedjük, az ereket letisztítjuk, és megmossuk. Beletesszük a tejbe. Legalább fél órán át, áztatjuk. A májdarabokat időnként megfordítjuk, hogy a tej mindenütt érje. Ezután a tejből kivesszük, és megtöröljük. A májak mindkét oldalát lisztbe mártjuk, és félretesszük. Elkészítjük a palacsintatésztát: a tojást habosra verjük a májas áztató tejjel. Annyi lisztet keverünk bele, hogy a szokásosnál valamivel sűrűbb legyen a massza. Sóval, borssal, zúzott fokhagymával és majoránnával ízesítjük, végül belekeverjük a megtisztított és lereszelt (vagy nagyon apróra metélt) vöröshagymát, valamint 2 evőkanál olajat. A lisztes májdarabokat belemártjuk a tésztába, és azonnal bő, forró olajba tesszük. Az alsó felét fedő alatt sütjük, majd ha már megpirult, megfordítjuk, és fedő nélkül sütjük tovább. A megmaradt tésztához még 2 evőkanál olajat keverünk, és 4 vékony palacsintát sütünk belőle, amit 4 tányérra rakunk. A felesleges olajat lecsöpögtetjük a sült májakról, és elosztjuk a palacsintákon.
Friss zöldségből készült salátával, vagy hideg, majonézes mártással tálaljuk.

CSIRKEMÁJJAL RAKOTT ZÖLDBAB
Hozzávalók:
50 dkg csirkemáj, 60 dkg zöldbab, 30 dkg paradicsom, 10 dkg reszelt sajt, 5 dkg vöröshagyma, 2 dl tejföl, 2 tojás, 1 teáskanál majoránna, 2 cikk fokhagyma, só, őrölt bors, 5 dkg vaj

Elkészítése:
A csirkemájat kockákra, a vöröshagymát finomra, a paradicsomot karikákra vágjuk. A megtisztított zöldbabot 2-3 cm-es darabokra vágjuk, sós vízben puhára főzzük, majd leszűrjük. Egy evőkanálnyi vajban aranysárgára pirítjuk a vöröshagymát. Rátesszük a csirkemájat és óvatosan kevergetve majoránnával, zúzott fokhagymával, borssal ízesítve 2-3 percig sütjük. Kivajazott tűzálló tálba szétterítjük a zöldbab felét. Erre rátesszük a májat, majd a zöldbab másik felét. Meglocsoljuk a két tojással elkevert, megsózott tejföllel. A karikákra vágott paradicsom, végül a reszelt sajt következik.
Forró sütőben 25-30 perc alatt készre sütjük.

Forrás:
BELSŐSÉGEK LEXIKONJA
Szerző:
 
Szerkesztette és Illusztrálta
 
 
 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

Nincs új bejegyzés.