Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


BELSŐSÉGEK LEXIKONJA - A CSIRKEMÁJAS RECEPTEK 2.

2016.09.05

BELSŐSÉGEK LEXIKONJA

CAJUN-RIZS
Hozzávalók 6 személyre:
6 dkg vaj, 1 összevagdalt vöröshagyma, 2 tört fokhagymagerezd, 1 felszeletelt zöldpaprika, 1 felszeletelt zellerszár, 20 dkg összevagdalt csirkemáj, 3 evőkanál barna rántás, 2 kiskanál ételízesítő por. 1 kiskanál Tabasco mártás, 25 dkg darált sertéshús, 1 kiskanál fokhagymapor, 1 kiskanál vöröshagymapor, 1/2 kiskanál őrölt babérlevél, 1/2 kiskanál őrölt fehér bors, 1/2 kiskanál durvára tört, fekete bors. 1/4 kiskanál oregánó, 40 dkg hosszú szemű rizs 3/4 liter víz, 1 1/2 csirkeleveskocka

Elkészítése:
A hagymát a vajon megfonnyasztjuk, majd a fokhagymával, a paprikával és a zellerivel puhára pároljuk, de nem pirítjuk meg. Szűrőlapáttal tányérra kiszedjük. A májat és a darált húst a serpenyőbe öntjük, és a szemeket villával szét - szétbontva erős lángon 2-3 percig sütjük. A zöldséget az edénybe visszarakjuk, 2-3 percig pároljuk, majd barna rántással besűrítjük. Ételízesítő porral, Tabasco mártással, a kétféle hagymaporral és a fűszerekkel adjuk meg az ízét, alaposan összekeverjük.
A rizst beleszórjuk, vízzel felengedjük, a leveskockát belemorzsoljuk, és időnként megkeverve kb. 30 perc alatt megpuhítjuk. Azon frissiben tálaljuk.
Jó tudni:
A barna rántáshoz 3 evőkanál lisztet 3 evőkanál olajon kevergetve barnára sütünk, de vigyázzunk, nehogy odakapjon.
A további felhasználásig félrehúzzuk, és hidegen keverjük a forró ételbe.

CSÁSZÁR-MÁJ
Elkészítése:
Félbevágott csirkemáj lebenyeket, vagy kellő méretűre darabolt pulykamájat csavarj bele mustárral megkent bacon- szalonnába. Fogpiszkálóval át szoktam szúrni, hogy ne tekeredjen le a szalonna a májról. De ez a művelet elhagyható. Cripsbe teszed, és pár perc alatt készre sütöd.
Savanyúság, friss kenyér, sör illik mellé

CSIRKELEVES GURMAND MÓDRA
Hozzávalók:
1 csirke (kb. 80 dkg-os), 1 csirkemáj, 1 kis fej karfiol, 25 dkg gyorsfagyasztott brokkoli, 10 dkg gomba, 2 db húsos paradicsompaprika, 8 fürjtojás, 5 dkg cérnametélt, késhegynyi őrölt szerecsendió, késhegynyi őrölt fenyőmag, 1 mokkáskanál törött fekete bors, ízlés szerint só

Elkészítése:
A csirkét megtisztítom, átmosom, és kis darabokra vágom. Másfél liter sózott vízben félpuhára főzöm, majd a húst levétől leszűrve kicsontozom, és metéltre vágom. Közben a karfiolt megtisztítom, és kis rózsáira szedem, a brokkolit pedig éles késsel apró darabokra vágom. A gombát tisztítás után vékonyra szeletelem, a paradicsompaprikát kicsumázom, ereitől megfosztom, és kis kockákra vagdalom. A csirkemájat felmetélem. Minden tisztított és aprított hozzávalót az átszűrt csirkelébe teszek, megfűszerezem, és kis lángon készre főzöm. A fürjtojásokat keményre főzöm. Külön, kevés sós vízben megfőzöm a cérnametéltet is.
Az elkészült leveshez teszem a negyedekbe vágott fürjtojást és a tésztát.

CSIRKEMÁJAS BORJÚBORDA KRÚDY MÓDRA
Hozzávalók:
20 dkg csirkemáj, 60 dkg borjúkaraj, só, 4 ek olaj, 1 vöröshagyma, 1 kik pirospaprika, 1 kk ételízesítő por, 1 paradicsom, 1 zöldpaprika, 1 dl tejföl, 1 dl tejszín, 1 csapott ek liszt, 5 dkg vaj, 10-10 dkg fagyasztott sárgarépa kocka és zöldborsó, 30 dkg rizsből főzött párolt rizs

Elkészítése:
A húst szeletekre vágjuk, enyhén kiverjük, sózzuk, az olajban pirosra sütjük, lecsöpögtetve félretesszük. A hagymát finomra vágjuk, és a hús sütése után visszamaradt olajban aranysárgára sütjük. A pirospaprikával meghintjük, 2 dl vízzel felöntjük, az ételízesítő port beleszórjuk. 1-2 percnyi forralás után a húst újból belerakjuk, a fölszeletelt paprikát és paradicsomot hozzáadjuk, lefödve 20-25 perc alatt puhára pároljuk. Utána a húst az edényből kivesszük, a levét a tejföllel és a tejszínnel simára kevert liszttel sűrítjük. Néhány percig forraljuk, ez alatt kellőképp besűrűsödik, majd leszűrjük. A csirkemájat kockákra vágjuk és vajon megpirítjuk. A fagyasztott zöldséget beleszórjuk, lefödve néhány percig saját levében pároljuk, végül a rizzsel összekeverjük.
Tálaláskor a húst a paprikás mártással leöntjük és a csirkemáj-rizottót, mint köretet kínáljuk hozzá.

CSIRKEMÁJAS BROKKOLI-LEVES
Hozzávalók:
1 csirkeaprólék májjal együtt (kb. 50 dkg), + 1 csirkemáj, 25 dkg brokkoli (mélyhűtött is lehet), 5 dkg cérnametélt, 2 dl tejföl, 1 kis fej vöröshagyma, 2-3 evőkanál borecet, 1-1 mokkáskanál törött fekete bors és őrölt koriander

Elkészítése:
A csirkeaprólékot megtisztítom, feldarabolom, és a máj nélkül fazékba teszem. Leöntöm másfél liter vízzel, megsózom, beleszórom a törött borsot és a koriandert, hozzáteszem a megmosott, héjas vöröshagymát. A húst puhára főzöm, majd a levesből kivéve kicsontozom, és metéltre vágom. A nyers csirkemájat is metéltre vágom, és a hússal együtt beleteszem az átszűrt levesbe. Ezután belerakom a megmosott (vagy még fagyos), apró rózsáira szedett brokkolit és a cérnametéltet. Kis lángon addig főzöm, amíg a tészta is, meg a brokkoli is megpuhul. A tejfölt belekeverem a levesbe, felforralom és ízesítem a borecettel.
Rendkívül finom, pikáns leves és hidegen is fogyasztható, ha nincs benne cérnametélt.

Forrás:
BELSŐSÉGEK LEXIKONJA
Szerző:
 
Szerkesztette és Illusztrálta
 
 
 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

Nincs új bejegyzés.