Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


BELSŐSÉGEK LEXIKONJA - A CSIRKEMÁJAS RECEPTEK 3.

2016.09.10

BELSŐSÉGEK LEXIKONJA

CSIRKEMÁJAS BURGONYAPOGÁCSA
Hozzávalók:
40 dkg nyers burgonya, 25 dkg csirkemáj (szívvel együtt), 2 db egész tojás, késhegynyi sütőpor, 1 kis fej vöröshagyma, 1 dl tej, 1 db zsemle (vagy 1 szelet kenyér), ízlés szerint só és törött bors, 1 teáskanál majoránna, 1 teáskanál piros fűszerpaprika, kevés zsemlemorzsa

Elkészítése:
A burgonyát meghámozzuk, és az almareszelő durva fokán nyersen lereszeljük. A májat néhány percre forrásban lévő sós vízbe tesszük, majd ha megfehéredett, leszűrjük és ledaráljuk. A zsemlét apró kockákra vágjuk, és a tejjel leöntjük. Párpercnyi áztatás után szétmorzsoljuk, hozzáadjuk a nyers burgonyát, az összes fűszert és a ledarált májat. Ráöntjük a nyers, felvert tojásokat, és addig gyúrjuk, amíg az összes folyadékot felveszi. Nedves kézzel kis pogácsákat formálunk a masszából, és zsemlemorzsában megmártjuk. Jól rá is nyomkodjuk a morzsát. Forró olajban 6-8 perc alatt pirosra sütjük.
Lecsurgatjuk róla a fölösleges olajat és bármilyen körettel, salátával tálalhatjuk.
Kissé munkaigényes, de nagyon finom.

CSIRKEMÁJAS BURGONYATORTA
Hozzávalók:
50 dkg tisztított burgonya, 3 dl tej, 3 tojás, 25 dkg csirkemáj, 1 evőkanál piros fűszerpaprika, 3 evőkanál olaj, 1 evőkanál ételízesítő, 1 fej vöröshagyma, 1 teáskanál majoránna, kevés só

Elkészítése:
A burgonyát apróra vágjuk, és annyi sós vízben, amennyi szűken ellepi, megfőzzük. Még forrón leszűrjük, a fele főzővizet és a tejet ráöntjük, villával összetörjük, majd a tojássárgákkal és az ételízesítővel összekeverjük. A csirkemájat darabokra szedjük, és nagyon vékony csíkokra, a csíkokat pedig apró kockákra vágjuk. A meghámozott hagymát finomra metéljük, és a forró olajon megfonnyasztjuk; ezután a tűzről lehúzva belekeverjük a pirospaprikát és a majoránnát. Ráöntünk egy evőkanál vizet, és a tűzre visszatéve beletesszük a csirkemájat. Néhány percig kevergetjük, addig, amíg a máj minden darabkája meg nem fehéredik. Hagyjuk, hogy kissé kihűljön. Közben a tojásfehérjéből kemény habot verünk. Egy nagy keverőtálban összeforgatjuk a hagymás májat a burgonyapürével, végül a tojáshabot is hozzáadva, az egészet egyneműre keverjük. Ha szükséges, meg is sózzuk. Kerek tortaformát kiolajozunk, morzsával beszórjuk, és a burgonyás-májas masszát belesimítjuk. 10 percig közepes lángon előmelegített sütőbe toljuk, és addig sütjük, amíg a beleszúrt hurkapálcikára már nem ragad a masszából.
Még forrón kiborítjuk, és cikkekre vágjuk.

CSIRKEMÁJAS GALUSKA
Hozzávalók:
2 db csirkemáj, 50 dkg finomliszt, 1 egész tojás, 2-3 dl víz, 1 teáskanál só, 1 mokkáskanál majoránna, 1 mokkáskanál törött fekete bors, 1 csokor petrezselyemzöld, 2 dl tejföl, 4 evőkanál olaj

Elkészítése:
A csirkemájat forrásban lévő vízbe teszem, és az újraforrástól számított 5 percig főzöm. Leszűrve ledarálom. Egy mély tálba beleütöm a tojást, habosra felverem, majd két deci vízzel és a sóval, a borssal, a majoránnával és az apróra vágott petrezselyemzöld felével összekeverem, ezután hozzáadom a darált májat, és annyi lisztet, hogy a szokásos galuskatészta legyen belőle. Közben a maradék vizet is hozzákeverem. A galuskát beleszaggatom forrásban lévő, sós vízbe, majd meleg vízzel leszűröm, és a tejföllel összekevert olajra szedem.
A maradék petrezselyemzölddel meghintem, és még egyszer átkeverve azonnal tálalom.
(Ha nagyon kihűlne, felforrósítom.)

CSIRKEMÁJAS-GOMBÁS SPAGETTI
Hozzávalók:
25 dkg csirkemáj, 25 dkg spagetti, 10 dkg gomba, 2 dl tejföl, 5 dkg füstölt szalonna, 2 evőkanál olaj, 2 gerezd fokhagyma, 1 teáskanál majoránna, mokkás-kanál törött fekete bors, ízlés szerint só

Elkészítése:
A spagettit megfőzöm. Közben elkészítem a csirkemájas-gombás ragut: kevés, forrásban lévő vízbe dobom a szétszedett májakat, és fehéredésig főzöm. Ezután a léből kivéve, az almareszelő durva fokán lereszelem. A füstölt szalonnát nagyon apróra vágom, zsírját kiolvasztom, majd ráteszem a megtisztított és felszeletelt gombát. Megsózom, és fedő alatt saját levében puhára párolom, ezután zsírjára sütöm. Rászórom a majoránnát, a törött borsot és a zúzott fokhagymát. Egy percnyi pirítás után hozzáadom a májreszeléket is, majd néhány percig még fedetlenül pirítom. A tejfölt a májra rálocsolom, és a ragut jól összeforralom.
A ragut a tésztára öntöm, és összekeverve a sütőben átforrósítom.

CSIRKEMÁJAS HAB
Elkészítése:
Tojást felverünk és tejszínt, majd összetört friss csirkemájat adunk hozzá. Sóval, borssal, petrezselyemmel ízesítjük. Vajazott, zsemlemorzsával megszórt edénybe tesszük. Az edényt vízbe állítjuk, és 40 percig sütjük. Paradicsom szósszal tálaljuk.

Forrás:
BELSŐSÉGEK LEXIKONJA
Szerző:
 
Szerkesztette és Illusztrálta
 
 
 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

Nincs új bejegyzés.