Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


BELSŐSÉGEK LEXIKONJA - CSIRKEMÁJAS RECEPTEK 16.

2018.10.17

BELSŐSÉGEK LEXIKONJA

GEMENCI MÁJAS TARJASZELETEK
Hozzávalók:
20 dkg csirkemáj, 70 dkg sertés tarja, 15 dkg gomba, 1 fej vöröshagyma, 10 dkg zsír, 5 dkg kolozsvári szalonna, 5 dkg főtt sonka, só, törött bors, zöldpetrezselyem, 1 db zöldpaprika, 2 db paradicsom 5 dkg zöldborsó, 2 dl olaj, 1 kg burgonya

Elkészítése:
A vékony hússzeleteket kiverjük, megsózzuk, borsozzuk, és szép pirosra kisütjük, majd tálalásig melegen tartjuk. Kevés zsíron kiolvasztjuk a kockára vágott füstölt szalonnát, rátesszük a feldarabolt sonkát, kissé megpirítjuk. A finomra vágott vöröshagymát hozzátesszük, ezután a gombát. Zsírjára sütjük, beletesszük a csirkemájat is. Sózzuk, borsozzuk, apróra vágott zöldpetrezselyemmel ízesítjük.
Ha, már majdnem puha, hozzátesszük a paprikát, paradicsomot és lassan felforraljuk.
Tálalásnál a sült hússzeletekre halmozzuk és sült burgonyával tálaljuk.

GESZTENYÉS CSIRKEMÁJ 01.
Hozzávalók:
6 csirkemáj 3 darabra vágva, 18 szem félig főtt gesztenye, 9 vékony szelet kolozsvári szalonna keresztirányban félbevágva, 1 dl szójamártás vagy erős húsleves-kivonat, fél kávéskanál gyömbérpor

Elkészítése:
A gesztenyéket és a csirkemájat körbecsavarjuk a szalonnaszeletekkel, áttűzzük egy fogpiszkálóval, és körülbelül 1 óra hosszat áztatjuk a szójamártásban, amelybe előzőleg belekeverjük a gyömbért. Ezután egy lapos edénybe rakjuk a léből kivett darabokat, és nagyon forró sütőben körülbelül 15-20 percig sütjük őket, amíg a szalonna, ropogósra nem sült.
Italhoz vagy előételként forrón tálaljuk.

GESZTENYÉS CSIRKEMÁJ 02.
Hozzávalók:
50 dkg csirkemáj (szív nélkül), 15 dkg császárszalonna, 10 dkg gesztenyemassza, kevés tej a csirkemáj áztatásához, késhegynyi őrölt fekete bors és őrölt gyömbér, ízlés szerint só

Elkészítése:
Előző nap annyi tejet öntök a csirkemájra, hogy éppen ellepje, majd letakarom, és hűtőszekrényben tartom felhasználásig. Másnap a tejből kiveszem, lecsöpögtetem. A gesztenyemasszát kevés tejjel kenhetővé keverem, majd hozzáadom a gyömbért, a törött borsot és megsózom. A császárszalonnát nagy szeletekre, de a lehető legvékonyabbra vágom. Egy-egy szalonnaszeletet megkenek a gesztenyés krémmel és ráteszek egy májdarabot. Összetekerem, fogvájóval megtűzöm, majd grillsütő rácsára teszem a kis göngyölegeket. Addig sütöm, míg a szalonna, ropogóssá válik, akkor megfordítom, és a másik oldalát is megsütöm.
(Aláteszek egy tálcát, megrakom főtt, karikára vágott, sózott burgonyával, így az ízes pecsenyelé rásül, és a köret egyszerre készül el a májjal.)
Sütőben is megsüthető, ám akkor elő kell melegíteni a sütőt.
Salátát kínálok mellé.

GESZTENYÉS CSIRKEMÁJ-KROKETT
Hozzávalók:
30 dkg csirkemáj (szívvel együtt), 25 dkg gesztenyemassza (a gesztenye mirelit is lehet, az sem baj, ha édes), 10 dkg jó húsos császárszalonna, késhegynyi őrölt szerecsendió-virág, ízlés szerint só, ízlés szerint törött fekete bors, 2 db egész tojás, kevés liszt

Elkészítése:
A csirkemájat annyi sós, forrásban lévő vízbe tesszük, amennyi éppen ellepi, majd fehéredésig főzzük. Leszűrve hagyjuk kihűlni. Ezután a császárhússal együtt ledaráljuk, és mély tálba rakjuk. Ráöntjük a felvert tojásokat, hozzáadjuk a felengedett gesztenyemasszát, megsózzuk, megborsozzuk, és a szerecsendió-virággal megfűszerezzük. Az egészet alaposan összegyúrjuk-összedolgozzuk. Nedves kézzel kis rudakat formázunk belőle, lisztben megforgatjuk, és azonnal beletesszük a forró olajba. 4-5 perc alatt szépen megsütjük, lecsöpögtetjük és rögtön tálaljuk.
Nagyon jó mellé a fokhagymával ízesített tartármártás és a paradicsomsaláta.
Egyszerűen és gyorsan készíthető ínyencfalat.

GESZTENYÉS CSIRKEMÁJ-KROKETT OLAJSÜTŐBEN
Elkészítése:
30 dkg csirkemájat (szívvel) annyi sós, forrásban levő vízben, hogy épp lepje, fehéredésig főzünk. Leszűrve hagyjuk kihűlni. 10 dkg húsos császárszalonnával együtt ledaráljuk. Hozzáadva 2 felvert tojást, 25 dkg felolvadt gyorsfagyasztott gesztenyemasszát, 1 kh. őrölt szerecsendió-virágot, megsózzuk, megborsozzuk, jól összegyúrjuk. Nedves kézzel kis rudakat formázva belőle, lisztbe forgatjuk.
Rögtön forró olajba téve 4-5 perc alatt megsütjük, lecsepegtetjük.
Azonnal, fokhagymás tartármártással, paradicsomsalátával tálaljuk.

FOLYTATÁSA KÖVETKEZIK
Forrás:
BELSŐSÉGEK - CSIRKEMÁJAK
Szerző:
 
Szerkesztette és Illusztrálta


 
 
 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

Nincs új bejegyzés.