Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


BELSŐSÉGEK LEXIKONJA - CSIRKEMÁJAS RECEPTEK 17.

2018.11.15

BELSŐSÉGEK LEXIKONJA

GOMBÁS CSIRKEMÁJ
Hozzávalók:
50 dkg csirkemáj, 25 dkg gomba, 10 dkg húsos szalonna, 1 nagy fej hagyma, olaj, pirospaprika, só, vagy fűszerkeverék ízlés szerint

Elkészítése:
A hagymát, a szalonnát apró kockára vágom, világosra pirítom. Hozzáadom a gombát, majd kis idő múlva a májat. Én szeretem a konzervgombát, ha azt használok, egyszerre teszem a gombát és a májat a hagymára. Ha megsült, megszórom kevés pirospaprikával, és fűszerezem.
Krumplipürével és tükörtojással a legfinomabb, de gomba nélkül is nagyon finom.

GOMBÁS, CSIRKEMÁJAS RAKOTT BURGONYA
Hozzávalók:
80 dkg héjában főtt burgonya, 50 dkg csirkemáj, 30 dkg gomba, kis fej vöröshagyma, tejföl, reszelt sajt, só, bors, majoránna, olaj

Elkészítése: A gombát felszeleteljük, és az apróra vágott hagymával kevés olajon megpároljuk. Sózzuk, borsozzuk, megszórjuk majoránnával, majd a megtisztított csirkemájjal kissé összesütjük. A megtisztított burgonyát közepes szeletekre vágjuk. Tepsit vagy tűzálló tálat kikenünk olajjal. A rétegezést burgonyával kezdjük, majd arra kerül a gombás, májas ragu, azt megint burgonya követi, majd a tetejére tejfölt öntünk, amit előtte összekevertünk egy csipet sóval és pár csepp olajjal. Majd kezdjük, előröl a rétegezést, amíg az alapanyagok el nem fogynak.
Az utolsó sort is meglocsoljuk tejföllel, majd vastagon megszórjuk a reszelt sajttal.
Előmelegített sütőben közepes lángon 40-50 percig sütjük.
Salátával vagy savanyúsággal kínáljuk.

GOMBÁS-MÁJAS VAGDALT TEPSIBEN
Hozzávalók:
3 zsemle, 20 dkg csirkemáj, 1 fej hagyma, 25 dkg gomba, 3 kávéskanál libazsír, 1 csokor petrezselyem, 2 tojás, késhegynyi paprika, 1 kávéskanál őrölt fekete bors, só, zsemlemorzsa

Elkészítése:
A zsemléket nagyobb darabokra vágva áztassa be langyos vízbe, majd jól csavarja ki. Az apróra vágott hagymát kevés zsíron párolja üvegesre. Erre tegye a felaprított gombát. Fűszerezés után, fedő alatt, közepes hőfokon 20 percig párolja. Az áztatott zsemléket keverje össze a gombával, az elkapart csirkemájjal, a felvert - és sóval, borssal, egy kanál libazsírral, petrezselyemmel elkevert tojással. A tepsit zsírozza ki, hintse meg a zsemlemorzsával, majd simítsa bele a masszát.
A tetejét libazsírral ecsetelve, forró sütőben szép pirosra süsse.
Kockázza fel, és főtt burgonyával tálalja.

GOMBÁS MÁJ CIPÓBAN
Hozzávalók 4 személyre:
60 dkg csirkemáj, 40 dkg barna csiperkegomba, 30 dkg erdei gomba, 2 fej vöröshagyma, 1,5 dl vörösbor, só, borsikafű, petrezselyem, rozmaring, 4 darab cipó

Elkészítése:
Megpucoljuk, és felkockázzuk a hagymát. Amíg a hagyma pirul, felszeleteljük a gombát. Előbb a csiperkét fonnyasztjuk meg, majd mehet rá a laskagomba. Sózzuk, és fűszerezzük rozmaringgal, petrezselyemzölddel, borsikafűvel. A megpirult gombára kevés vörösbort öntünk. Összeforraljuk, majd rátesszük a májat. A csirkemáj elég apró, így nem kell feldarabolni.
Alaposan összepároljuk.
Amíg megfő a máj, elkészítjük a “tányérokat” a cipókból.
A félkilós cipót középen félbevágjuk, a belsejét kiszedjük, és a keletkezett lyukba merjük az elkészült gombás májat.

GOMBÁS RAGUVAL TÖLTÖTT CSIRKECOMBOK KLEMI MÓDRA
Hozzávalók:
4-5 egész csirkecomb, só, bors, Vegeta, nagyon kevés fokhagymapor
A töltelékhez:
5-6 gombafej, 2 zsemlye, 1 kisebb fej hagyma, 2 gerezd fokhagyma, maréknyi cukorborsó, 10 dkg felkockázott angolszalonna, 4-5 elkapart csirkemáj, só, csipetnyi majoránna, maréknyi apróra vágott petrezselyemzöld, késhegynyi őrölt szerecsendió, tojás

Elkészítése:
A combokat előző este kettévágom a forgóknál, megszórom a fűszerekkel, éjszakára a hűtőben tárolom.
Elkészítem a tölteléket: a hagymát lereszelem, vagy nagyon apróra vágom, a gombát felkockázom, a fokhagymát préselem. Olajban lepirítom a hagymát, majd hozzákeverem a gombát, félig megdinsztelem, a végén jön csirkemáj, a cukorborsó és a fokhagyma, de csak pár percre, míg az egészet jó alaposan összekeverem. A beáztatott zsemlyét kinyomkodom, összekeverem a raguval, a többi fűszerrel, a szalonnával és a tojással, és a combok bőre alá töltöm.
A tepsit (jénait) kiolajozom, krumpli-karikákkal kibélelem, sózom, rárakom a megtöltött combokat. Ha marad még töltelék, azt egy kupacban a combok közé rakom. Kevéske vizet töltök alá, és készre sütöm. Körítésnek a vele sült krumplit, vagy/és petrezselymes krumplit ajánlok. Savanyúságnak hagymás káposztasalátát, kísérőnek meg jó hideg sört!
Megjegyzés: a tölteléket érdemes egy kicsit túlfűszerezni, hogy a combok ízesebbek legyenek. Az se ront a dolgokon, ha a krumplira rászórok 5-10 deka Ráma margarint! Maga a fűszerezés természetesen nem szentírás, mindenki az ízlésének leginkább megfelelő fűszereket használhatja!
Még egy megjegyzés:
a gombát mindig tojás szeletelővel aprítom fel. Ha levesbe kerül, úgy, mint a tojást, ha töltelékbe, akkor elfordítom az első vágás után, majd újra vágok, így a darabok teljesen egyformák lesznek.

FOLYTATÁSA KÖVETKEZIK
Forrás:
BELSŐSÉGEK LEXIKONJA - A CSIRKEMÁJAS RECEPTEK
Szerző:
 
Szerkesztette és Illusztrálta


 
 
 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

Nincs új bejegyzés.