Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


BELSŐSÉGEK LEXIKONJA - RECEPTEK CSIRKEMÁJRA 11.

2016.11.27

BELSŐSÉGEK LEXIKONJA

CSIRKEMÁJ RIZOTTÓ 03
Hozzávalók:
20 dkg csirkemáj, 5 dkg vaj, 10-10 dkg fagyasztott sárgarépa kocka és zöldborsó, 30 dkg rizsből főzött párolt rizs

Elkészítése:
A csirkemájat kockákra vágjuk és vajon megpirítjuk. A fagyasztott zöldséget beleszórjuk, lefödve néhány percig saját levében pároljuk, végül a rizzsel összekeverjük.

CSIRKEMÁJ RIZOTTÓ 04.
Hozzávalók 4 személyre:
20 dkg rizs 40 dkg csirkemáj, 25 dkg kifejtett zöldborsó, 1 fej vöröshagyma, 5 dkg füstölt szalonna, 2 tyúkhúsleves-kocka, 1 csokor petrezselyem-zöld, majoránna, só, törött bors

Elkészítése:
A csirkemájat megmossuk, leszárítjuk, darabjaira vágjuk. A füstölt szalonnát egészen apróra metéljük. A hagymát finomra aprítjuk. A rizst megmossuk, és egy 24 cm átmérőjű edénybe tesszük. Ráöntünk 4 dl vizet, beletesszük a húsleveskockákat, és befedjük. Közepes lángon felforraljuk, majd a legalacsonyabb hőfokra visszakapcsolva, 20 percig pároljuk. Egy másik, kisebb serpenyőt felforrósítunk, megpirítjuk benne a szalonnát, majd rátesszük a hagymát, meghintjük a majoránnával és a borssal. Rátesszük a májdarabokat és zöldborsót. Fedő alatt, a hőforrást a minimumra visszakapcsolva, kb. 5 percig pároljuk.
A rizs párolási idejének leteltével a hagymás-zöldborsós májat a rizshez keverjük, hozzáadjuk a petrezselyemzöldet, és a fedőt ismét rátéve, a hőforrás kikapcsolása után még 15 percig pároljuk.
Tálalás előtt ismét átkeverjük.

CSIRKEMÁJ RIZOTTÓ 05.
Elkészítése:
Ugyanúgy készül, mint a rizses hús. A legegyszerűbb, ha pörköltet készítesz a májból, megfőzöd a rizst (lehet gyorsrizs is) és utána összekevered.
Lehet bele tenni zöldborsót is, de el is maradhat.

CSIRKEMÁJ ROSTON
Hozzávalók:
50-60 dkg csirkemáj, 15 dkg császárszalonna, 1 teáskanál majoránna, törött fekete bors, só és mustár, ízlés szerint

Elkészítése:
A császárszalonnát hajszálvékony, de akkora szeletekre vágom, hogy egy-egy májdarab beleférjen. A májakat, a szívekről leválasztom, (ez utóbbit levesbe főzöm), egyenként megborsozom, megszórom majoránnával, megkenem mustárral, majd egy-egy szalonnaszeletbe úgy csomagolom be, hogy ne tudjon szétesni (esetleg hústűvel vagy fogpiszkálóval összetűzöm). A felforrósított grillsütő rácsára szorosan egymás mellé teszem a csomagocskákat, majd néhány percnyi sütés után megfordítom. Gázsütőben is elkészíthető, de legalább 10 percig elő kell melegíteni a sütőt. Sok salátával, mártással kínálom.
A tányéron sózom.

CSIRKEMÁJ SÁRGABARACKKAL
Hozzávalók:
50 dkg csirkemáj, 10 dkg bacon, 6 szárított barack, 2 szilva, 2 hagyma, 3 ek csilipor, 4 ek levespor vagy kocka, csipet kakukkfű és rozmaring, 3/4 dl narancslé, 3/4 dl barackpálinka vagy baracklé

Sütés mikróban:
A barackot vágja kis kockára, főzze mikróban, 1 dl vízben 2 percig a legerősebb fokozaton, hagyja kihűlni. A hagymát vágja durvára, a bacont szeletelje vékonyra. A kettőt együtt egy tálban fedetlenül mikrózza másfél percig a legerősebb hőn. A májat szórja be csiliporral, tegye a baconös hagymához, fedve mikrózza 3-4 percig 3/4 erőn. Keverje a gyümölcslevet, pálinkát, levesport, kakukkfüvet és rozmaringot, töltse a májra, tegye bele, a lecsöpögtetett barackot és félbe vágott szilvát, mikrózza fedetlenül 4 percig 3/4 erőn.
Tálalja francia kenyérrel vagy krumplipürével és zöldsalátával.

CSIRKEMÁJ SÜTÉSE
Elkészítése:
A gyorsfagyasztott csirkemájat hagyjuk felolvadni, és távolítsuk el róla a szíveket (ezeket a levesbe főzzük). 20 deka libahájat vásárolunk, felével kibélelünk egy kis tűzálló tálat, ráfektetjük sorban a májat és befedjük a maradék hájjal. Közzéteszünk egy gerezd megtisztított fokhagymát, és annyi húslevest öntünk rá, hogy teljesen ellepje. Fedő alatt, lassú tűzön 15 percig forraljuk, majd a májdarabokat kivesszük, és egy tálon szépen elrendezzük. A vissza maradt levet fedő nélkül addig forraljuk, míg zsírjára nem sült (ennek jele, hogy a benne maradt fokhagyma pirulni kezd), ekkor a tűzről levéve késhegynyi pirospaprikával ízesítjük. Leves szűrőn keresztül ráöntjük a tálra rakott májra.
Hideg helyen hagyjuk állni, míg a zsír megdermed.

Forrás:
BELSŐSÉGEK LEXIKONJA
Szerző:
 
Szerkesztette és Illusztrálta
 
 
 
 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

Nincs új bejegyzés.