Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


BELSŐSÉGEK LEXIKONJA - RECEPTEK CSIRKEMÁJRA 10.

2016.11.12

BELSŐSÉGEK LEXIKONJA

CSIRKE MÁJPÜRÉ-LEVES
Hozzávalók:
2 szép nagy csirkemáj, 1 db zsemle (vagy 1 szelet fehér kenyér), 1 tubus zöldségkrém, 1 gerezd fokhagyma, 1 dl tejföl, 2 evőkanál olaj, 1 mokkáskanál majoránna, ízlés szerint törött fekete bors. (Só nem kell bele, mert a zöldségkrém nagyon sós.)

Elkészítése:
A zsemlét nagyon apró (kb. 1 x 1 cm-es) kockákra vágom, és az olajon barnára pirítom, majd hozzáadom a vékony csíkokra vagdalt csirkemájat. Együtt sütöm néhány percig, azután felöntöm 4 dl vízzel. Hozzákeverem a megtisztított, pépesre zúzott fokhagymát, a zöldségkrémet és a fűszereket. 10 percnyi forralás után leveszem a tűzről, hozzáöntök két dl hideg vizet, majd az egészet turmixgépben pépesre zúzom.
Ezután visszaöntöm a fazékba, vízzel egy literre kiegészítem, hozzákeverem a tejfölt, és még egyszer felforralom.

CSIRKEMÁJ RAGU 01.
Hozzávalók: 50 dkg csirkemáj, 10 dkg gomba, 1 szép, húsos paradicsompaprika, 5 dkg füstölt szalonna, 2 gerezd fokhagyma, 1 nagy fej vöröshagyma, 1 csokor petrezselyemzöld, só és törött fekete bors, ízlés szerint

Elkészítése: A csirkemájat szétszedem, kis darabkákra vágom, a szíveket pedig vékonyra karikázom. A füstölt szalonnát apró kockákra metélem, zsírját kiolvasztom és a megtisztított, finomra vágott vöröshagymát sárgára fonnyasztom rajta. Ezután rádobom a tisztított, vékonyra szeletelt gombát és a kierezett, csíkokra vagdalt paradicsompaprikát. 5 percnyi pirítás után hozzáadom a májat, megborsozom, és fedő alatt néhány percig saját levében párolom. Zsírjára sütöm, majd a szétzúzott fokhagymával, a finomra metélt petrezselyemzölddel fűszerezem. Csak a tányéron szabad sózni!
Körete pirított burgonya vagy petrezselymes rizs.

CSIRKEMÁJ RAGU 02.
Hozzávalók 4 személyre:
40 dkg csirkemáj, 1 nagy fej vöröshagyma, 1 db zöldpaprika, 5 dkg füstölt szalonna, 1 csokor hónapos retek (nem baj, ha már elnyílt), 2 gerezd fokhagyma, 1 mokkáskanál majoránna, 1 mokkáskanál törött fekete bors, ízlés szerint só, csokor petrezselyemzöld

Elkészítése:
A megtisztított vöröshagymát kis kockákra vágjuk. A hámozatlan retket és a zöldpaprikát tisztítás után ugyancsak kockákra aprítjuk. A csirkemájat szétszedjük, és ugyanakkora kockákra vágjuk, mint a zöldségeket. A füstölt szalonnát nagyon finomra metéljük, zsírját kiolvasztjuk, és rátesszük a vöröshagymakockákat. Egypercnyi pirítás után hozzáadjuk a zöldpaprikát és a retket, majd fedő alatt üvegesre pároljuk. (Ez is csak néhány perc!) Ez után tesszük bele a májat, majd beleszórjuk a zúzott fokhagymát és a többi fűszert (a só kivételével). Gyorsan kevergetve egészen addig pirítjuk, amíg a csirkemáj megfehéredik. A megmosott és lecsurgatott petrezselyemzöldet finomra aprítjuk, és rászórjuk az ételre. Befedve hagyjuk állni 10 percig, de már nem a tűzön. Sós vízben főtt vagy petrezselymes vajas burgonya a hozzáillő köret, de párolt rizzsel is fogyasztható.
Csak a tányéron sózzuk!

CSIRKEMÁJ RIZOTTÓ 01.
Hozzávalók:
25 dkg csirkemáj (szív nélkül, ezt húsos vagy zöldséges levesbe belefőzhetjük), 20 dkg rizs, 3 evőkanál olaj, 2 tyúkhúsleves-kocka, 10 dkg kifejtett zöldborsó, 10 dkg mirelit (vagy konzerv) morzsolt kukorica, 2 zöldpaprika, 5 dkg reszelt sajt, 1 mokkáskanál törött fehér bors, ízlés szerint kevés só

Elkészítése:
A rizst addig mossuk egy szitában, amíg az alatta lévő víz egészen átlátszó, tiszta nem marad, majd 20 percig áztatjuk. Közben a csirkemájat egy pillanatra annyi, forrásban lévő vízbe tesszük, amennyi ellepi, és fehéredésig főzzük. Ezután lecsöpögtetjük, és egészen apró, borsónyi kockákra vágjuk. A megmosott, és kicsumázott zöldpaprikát, ugyancsak felkockázzuk. A leszűrt rizst egy lábosban a felhevített olajon üvegesre pirítjuk, majd felöntjük a májas lével, valamint annyi vízzel, hogy a rizs térfogatának megfelelően az összes folyadék mintegy kétszerese legyen. Belekeverjük a zöldborsót és a kukoricaszemeket, valamint beletesszük a csirkemáj-kockákat és a leveskockákat is.
Felforraljuk, borssal ízesítjük, végül befedve, nagyon kis lángon addig pároljuk, amíg az összes levét elfövi. Még forrón, óvatosan, villával átkeverjük, és a reszelt sajtot is belekeverjük. Kis gömbölyű formákba nyomkodjuk, majd néhány percnyi állás után meleg tányérokra csúsztatjuk.
Ne felejtsünk el salátát tálalni mellé!

CSIRKEMÁJ RIZOTTÓ 02.
Hozzávalók:
30 dkg csirkemáj, 15 dkg gomba, fél dl olaj, 5 dkg vöröshagyma, petrezselyem, 25 dkg rizs, 10 dkg zöldborsó, 10 dkg sajt, bors, majoránna, só

Elkészítése:
A májat kisebb darabokra vágjuk, a gombát felszeleteljük. A hagymát üvegesre pirítjuk, hozzáadjuk a gombát és a májat. Sóval, petrezselyemmel, borssal és majoránnával ízesítjük.
Ha a máj és a gomba megpuhult, hozzákeverjük a főtt rizst, a főtt borsot és a reszelt sajtot.

Forrás:
BELSŐSÉGEK LEXIKONJA
Szerző:
 
Szerkesztette és Illusztrálta
 
 
 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

Nincs új bejegyzés.