Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


BELSŐSÉGEK LEXIKONJA - RECEPTEK CSIRKEMÁJRA 12.

2016.12.10

BELSŐSÉGEK LEXIKONJA

CSIRKEMÁJ SÜTVE
Hozzávalók:
50 dkg fagyasztott csirkemáj, 25 dkg libazsír, két cikk fokhagyma, kis fej vöröshagyma, tej, bors, majoranna

Elkészítése:
A zsír lábasba rakjuk, belehelyezzük a fagyott csirkemájat, beletesszük a fokhagymát, a megtisztított vöröshagymát egészben. Felengedjük tejjel, hogy ellepje. Megszórjuk borssal, majoránnával. Ezt előző este elkészítjük, és betesszük a hűtőbe. Másnap kis lángon feltesszük főni, addig kell főnie, amíg a tej elfő róla. (A zsír “zúgni” kezd.) Melegen, hideg salátával (pl. francia saláta) tálaljuk.
Ha marad belőle: hidegen, kenyérre kenve is fogyasztható.

 

CSIRKEMÁJ SÜTVE PANNI MÓDRA
Hozzávalók:
kb. 10 db friss csirkemáj szívvel, 2 nagyobb fej hagyma, 1,5 dl olaj (olíva), fehér bors, vegeta, 2-3 gerezd fokhagyma, apró gomba (2 kisebb konzerv), 2 db zöld csőpaprika (egyik lehet csípős), 1 paradicsom

Elkészítése:
Kb. 10 db friss csirkemájat szívvel együtt megtisztítok, majd a májat lebenyeik szerint kettészelem haránt vágással. A szíveket szép hosszú, vékony csíkokra vágom, kb. 6-ra. 2 nagyobb fej vöröshagymát nagyon vékonyra karikázok és mély teflon serpenyőben kb. 1,5 dl forró olajon icipicit megfuttatok. Ez pár perc csupán. A forró hagymás olajra rakom az előkészített májat és szívet, egyenletesen beterítve vele az egész serpenyőt, majd fűszerezem: - fehér borsot lazán, hogy minden darab májra jusson, közben lassítom a tüzet, de nem teszem takarékra. Vegetát szórok rá nagyon kevés tengeri só kíséretében, - tört fokhagyma, 2-3 gerezd, - apró egész gombát (2 kisebb konzerv) szeletelek fel, azzal terítem be a májat és a szívet, - 2 db zöld csőpaprikát (egyik csípős) felkarikázok (maggal együtt) és egyenletesen elterítem, majd egy héjától megtisztított, felszeletelt paradicsomot teszek a tetejére. Lefedem és kb. 8 percig fedő alatt párolom. Leveszem a fedőt, fakanállal megfordítom óvatosan a májakat, megszórom egy evőkanálnyi majoránnával, és újabb 5 percig sütöm, párolom. Főtt, apróra vágott sós krumplival tálalom, amelyet aprított zöldség zöldjével keverek össze.
Fokhagymás, tejfölös uborkasaláta egészíti ki az ízek orgiáját.

CSIRKEMÁJ SAINT-GALLENBŐL
Hozzávalók:
50 dkg csirkemáj, 25 dkg bacon, 1-1 mokkáskanál őrölt bors és majoránna, 1 kg burgonya, 1 dl tejszín

Elkészítése:
A májakat félbe vágom. Megforgatom a fűszerekben, majd mindegyiket egy-egy szalonnaszeletbe tekerem. Fogpiszkálóval megtűzöm, és hűtőszekrényben pihentetem 20 percet. Ezután tűzálló tálba rendezem, és 180 fokra előmelegített sütőben 20-25 perc alatt készre sütöm. Közben a megmaradt baconszalonnát apró kockákra vágom és kisütöm. A héjában megfőzött, majd meghámozott krumplit ebbe töröm bele, ráöntöm a tejszínt és alaposan kikeverem.
Melegen tálalom a májjal.

CSIRKEMÁJ TEJBEN
Hozzávalók:
70 dkg csirkemáj, 2 dl tej, 1-1 mokkáskanál só és morzsolt majoránna, vaj, citrom

Elkészítése:
A hártyától megtisztított, félujjnyi szeletekre vágott májat 1 deci tejben fél órát hagyja állni. Közben egy tűzálló tálat kenjen ki vajjal. Rendezze el ebben a májszeleteket, majd öntse fel annyi majoránnával elkevert tejjel, ami éppen ellepi. Lefedve párolja 15-20 percen át. Ez alatt a máj magába szívja a folyadékot. Szűrőkanállal szedje tálra a májat, és tartsa melegen. A visszamaradt főzőlevet keverje habosra a krumplipürével.
A májat néhány csepp citromlével megcsepegtetve, a pürével körítve azonnal tálalja.

CSIRKEMÁJ-TORTA
Hozzávalók:
50 dkg csirkemáj (szív nélkül, ezt levesbe teszem), 3 tojás, 1/2 l tej, 6 púpozott evőkanál burgonyapehely, 1 nagy fej vöröshagyma, 4 evőkanál olaj, 1 evőkanál liszt a forma hintéséhez, só és törött fekete bors, ízlés szerint, 1 mokkáskanál pirospaprika

Elkészítése: 3 evőkanál olajon üvegesre sütöm a megtisztított és nagyon finomra vágott (vagy lereszelt) vöröshagymát, majd a szétszedett csirkemájakat ráteszem, és mindkét oldalán átsütöm. Míg a máj hűl, a tojást habosra verem, hozzákeverem a tejet, a burgonyapelyhet, a sót, a borsot. 10 percnyi pihentetés után jól összekeverem, hozzáadom a közben ledarált vagy nagyon finomra vagdalt csirkemájat és a hagymás szaftot. Jól összedolgozom. Egy kerek tortaformát kikenek a maradék olajjal, beszórom a liszttel, és belesimítom a májas-burgonyás masszát. Tetejét szépen elegyengetem és az előmelegített, forró sütőben addig sütöm, amíg a próbaképpen beleszúrt hurkapálca teljesen száraz marad. (Ajánlatos takaréklángon sütni, hogy a teteje és az oldala idő előtt meg ne barnuljon, és a közepe is jól átsüljön.) Még melegen tálra borítom, és úgy vágom cikkekre, mint a tortát szokás. Saláta vagy majonézes mártás illik hozzá. Hidegen és melegen egyaránt
Fogyasztható, de büféasztalon is nagyon mutatós étel.

Forrás:
BELSŐSÉGEK LEXIKONJA
Szerző:
 
Szerkesztette és Illusztrálta
 
 
 
 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

Nincs új bejegyzés.