Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


BELSŐSÉGEK LEXIKONJA - RECEPTEK CSIRKEMÁJRA 13.

2017.01.15

BELSŐSÉGEK LEXIKONJA


CSIRKEMELL CSIRKEMÁJJAL TÖLTVE
Hozzávalók:
1 kg csirkemell, 10 dkg gomba, 20 dkg csirkemáj, 10 dkg majonéz, 4 db zöldpaprika, 1 csomó tavaszi hagyma, majoránna, só, bors, liszt, zsemlemorzsa, kevés olaj, Mártáshoz: 20 dkg majonéz, 2 ek tejföl, fél csomag tavaszi hagyom

Elkészítése:
A kicsontozott, vastagabb szeletekre vágott csirkemellen éles kés segítségével a tölteléknek üreget készítünk. Az apróra vágott csirkemájat üvegesre párolt hagymán megpirítjuk, zöldpaprikával, majoránnával és sóval, borssal fűszerezzük. Az így elkészült töltelékkel megtöltjük a csirkemelleket, melyeket hústűvel összetűzünk. Lisztbe, majonézbe mártjuk, zsemlemorzsába forgatjuk és nem túlforró, bő olajban arany sárgára sütjük.
Majonézből, tejfölből, tavaszi hagymából készült mártással, és friss salátával tálaljuk.

CSIRKERIZOTTÓ NÁNDI MÓDRA
Hozzávalók:
1 csirke, 25-30 dkg csirkemáj, 1-1 sárgarépa, vöröshagyma és gyökér, 1 szelet zeller (na én egy kisebb fejet komplett belevágok), olaj, 0,5 l marhahús- v. erőleves, 25 dkg rizs, vaj, petrezselyem, só ,bors, 1 citrom, 15-20 dkg gomba

Elkészítése:
A csirkét alkatrészeire szedem és besózom, a zöldeket kis kockára, a hagymát apróra vágom. A gombát szeletekre aprítom, a csirkemájat csíkokra szelem. A forró olajban megpirítom a hagymát, hozzáadom a zöldségeket, és egy ideig együtt izzadnak. Beleteszem a csirkedarabokat és egy kevés húslevest. Lefedve párolom a hús puhulásáig, időnként bele-bele löttyintek a levesből. Ha a pipi megpuhult, kiveszem, a visszamaradt lébe (kiegészítve a kellő mennyiségű vízzel) megpárolom a rizst. Eközben vajon megpirítom a májat, s később beleugrik a gomba is. Citromlevet facsarok bele, és készre párolom. A csirkét kicsontozom, és nagyobb darabokra vágom (tépem)
. Az egészet összekeverem (pipi + máj + rizs), és petrezselyemmel megszórva a nép elé teszem.


DALMÁT CSIRKEMÁJ-SALÁTA
Hozzávalók:
50 dkg csirkemáj, 1 fej saláta, 10 dkg gomba, 20 dkg vöröshagyma, 15 dkg paradicsompüré, olaj, babérlevél, majoránna, cukor, só, bors

Elkészítése:
A csirkemájat lobogó forró vízzel leforrázzuk, leszűrjük, majd kihűtjük. A gombát felszeleteljük, és kevés sós vízben megfőzzük. A finomra vágott hagymát az olajon megfonnyasztjuk, hozzátesszük a paradicsompürét, egy kevés gomba lével felengedjük, megfűszerezzük. Beletesszük a csirkemájat, és néhány percig forraljuk. Kivesszük a babérlevelet, és a májat a mártásban hagyjuk kihűlni, majd behűtjük.
Salátalevélre rendezve, gombaszeletekkel díszítve tálaljuk.

Forrás:
BELSŐSÉGEK LEXIKONJA
Szerző:
 
Szerkesztette és Illusztrálta
 
 
 
 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

Nincs új bejegyzés.