Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


BELSŐSÉGEK LEXIKONJA - RECEPTEK CSIRKEMÁJRA 14.

2017.02.19

BELSŐSÉGEK_LEXIKONJA


ERZSIKE MÁJAS-GYÜMÖLCSÖS RIZOTTÓJA
Hozzávalók:
50 dkg csirkemáj (szív nélkül), 25 dkg rizs, 2,5 dl-es üveg vörösboros aszalt szilva (vagy szilvabefőtt, esetleg ecetes szilva), 5 dkg mazsola, 10 dkg füstölt szalonna, 5 dkg reszelt márványsajt, só és törött bors, ízlés szerint

Elkészítése:
Előző este a vörösboros szilvalébe a szilva mellé teszem a mazsolát. Másnap leszűröm, a szilvát kimagozom, és apróra vágom. A nagyon vékony csíkokra metélt füstölt szalonnát kiolvasztom, és a kisült pörcöt félreteszem. A szalonnazsíron lepirítom a megmosott, lecsöpögtetett, apró darabokra vágott csirkemájat, majd szűrőkanállal kiveszem a serpenyőből, és melegen tartom. Helyére öntöm a megmosott, lecsöpögtetett rizst, és pár percig pirítom. Ha már üveges, térfogatához képest dupla mennyiségű vízzel felöntöm, megsózom, megborsozom, hozzákeverem az aszalt szilvát, a mazsolát és a májat. (A szilva levét más alkalommal használom el.) Az edényt lefedem, az ételt felforralom és kis lángon főzöm. Ha az összes levét elfőtte, hozzákeverem a szalonnapörcöt, és ha szükséges, megsózom. Ezután tűzálló tálba öntöm. A tetejére szórom a reszelt márványsajtot, és csak annyi időre teszem a forró sütőbe, hogy a sajt ráolvadjon a tetejére. Pirulnia nem szabad! Tálaláskor még külön is lehet ráhinteni reszelt sajtot.
A szilva és a mazsola nagyon finom ízt ad a sajtos-májas rizsnek.

 

EXTRA FINOM CSIRKEMÁJ
Hozzávalók 4 személyre:
50 dkg csirkemáj (szív nélkül, ezt később leveshez elhasználhatjuk), 5 dkg zsemlemorzsa, 5 dkg finomra darált dióbél, 2 tojás, 2 evőkanál liszt, olaj a sütéshez, és a tetejére 2 evőkanál reszelt füstölt sajt, fél dl ketchup, ízlés szerint törött fekete bors

Elkészítése:
A csirkemájakat szétszedjük, az erektől megtisztítjuk, majd a lisztben mindkét oldalát megforgatjuk. Ezután a felvert tojásban megmártjuk, és a dióval összekevert zsemlemorzsában meghempergetjük. Bő, forró olajban hirtelen, gyorsan megsütjük. Az olajból kiszedve kis tepsire vagy tűzálló tálra rakjuk, és bekenjük a reszelt sajttal, a megmaradt diós zsemlemorzsával és a törött borssal összekevert ketchuppal. Éppen csak annyi időre toljuk be a grillsütőbe (vagy az előmelegített forró sütőbe), amíg a tetején a mártás egybefüggő, majdnem szilárd réteget alkot, tehát amíg a sajt összefogja. Azonnal tálaljuk. Csak a tányéron szabad sózni.
Párolt zöldség vagy sült burgonya a hozzáillő köret.

FOKHAGYMÁS CSIRKEMÁJ 01.
Hozzávalók 2 személyre:
50 dkg csirkemáj szívvel, 3 evőkanálnyi olívaolaj, 1 db édes csöves paprika karikára vágva, 5 gerezd tisztított fokhagyma péppé zúzva, 1 teáskanálnyi morzsolt majoránna, 1 mokkáskanálnyi őrölt fehér vagy fekete bors, 1/4 mérőcsészényi (0,5 dl) száraz fehérbor (vagy helyette víz), 1/2 teáskanálnyi só

Elkészítése:
Helyezze az összes hozzávalót a kuktába. Keverje meg egy fakanállal. Tegye az edényre a fedelet.
Válassza ki a menüből a CHICKEN DUCK MEAT programot. Indítsa el a főzést a START/CANCEL gombbal. Ha a kukta jelez, törölje a programot a START/CANCEL gombbal vagy hagyja a KEEP WARM melegen tartó funkción. (Elektromos kukta)

 

Forrás:
BELSŐSÉGEK LEXIKONJA
Szerző:
 
Szerkesztette és Illusztrálta
 
 
 
 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

Nincs új bejegyzés.