Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


BELSŐSÉGEK LEXIKONJA - RECEPTEK CSIRKEMÁJRA 5.

2016.09.26

BELSŐSÉGEK LEXIKONJA

CSIRKEMÁJAS PIZZATÖLTELÉK
Hozzávalók:
30 dkg csirkemáj, 4 nagyobb paradicsom, 1 nagy fej vöröshagyma, 3 evőkanál olaj, 10 dkg reszelt parmezán sajt, mokkáskanálnyi törött fekete bors, kakukkfű, rozmaring és bazsalikom, ízlés szerint só

Elkészítése:
A forró olajon sárgára fonnyasztott, megtisztított és finomra metélt vöröshagymára rádobjuk a lehéjazott, felszeletelt paradicsomot. Meghintjük a fűszerekkel, de nem sózzuk meg. Pirítjuk egy-két percig, azután hozzáadjuk a metéltre vágott csirkemájat. Lefedve saját levében pároljuk 4 percig, majd a fedőt levéve zsírjára sütjük.
Csak ezután sózzuk meg.
A májas tölteléket a pizzára kenjük, megszórjuk a reszelt sajttal, és készre sütjük.

CSIRKEMÁJAS RÁTÉT
Hozzávalók:
0.5 kg csirkemáj, 10 dkg vöröshagyma, 5 dkg sárgarépa, 5 dkg fehérrépa, 3 db zöldpaprika, 2 db paradicsom, 10 dkg reszelt sajt, egy evőkanálnyi zsír, csipetnyi majoránna, só, bors

Elkészítése:
Az összes hozzávalókat kockára vágjuk. A kanálnyi zsírban az apróra vágott hagymát üvegesre pároljuk, hozzáadjuk a kockára vágott zöldséget, és puhára pároljuk. Közben meghintjük sóval, és ízlés szerint fűszerezzük. Ha a zöldség puha, beletesszük a zöldpaprikát, a paradicsomot és most már nagy lángon pirítjuk, állandóan kavarva, hogy ne égjen le. Ha a csirkemáj elvesztette véres színét kész a ragu.
Ezt a pizzára helyezzük, majd reszelt sajttal megszórjuk, és sütőbe tesszük, amíg a sajt megolvad.
Forrón tálaljuk.

CSIRKEMÁJAS RIZS
Hozzávalók:
30 dkg csirkemáj, 25 dkg rizs, 1 közepes nagyságú vöröshagyma, 4 evőkanál olaj, 1 evőkanál vegeta, 1 teáskanál majoránna, 1 csokor petrezselyemzöld, kevés só, 1 mokkáskanál törött fekete bors

Elkészítése:
A rizst átválogatom, majd jól átmosva fél órára tiszta, hideg vízbe áztatom. Közben a vöröshagymát megtisztítom, nagyon finomra aprítom, ezután 2 evőkanál felforrósított olajon megfonnyasztom, és ráteszem a vékony csíkokra vágott csirkemájat. Éppen csak fehéredésig pirítom, közben kevergetem. A rizst gondosan lecsurgatom, és a maradék olajon üvegesre pirítom. Térfogatához képest dupla mennyiségű vizet töltök rá. Beleszórom a vegetát, a törött borsot, a majoránnát és a tisztított, zúzott fokhagymát. Befedem, és kis lángon, keverés nélkül addig párolom, amíg az összes levét felszívta. Akkor villával - óvatosan, hogy a rizst ne törjem - belekeverem a félretett májat, meghintem a megmosott és nagyon finomra vágott petrezselyemmel, és ismét befedve, betolom az előmelegített, forró sütőbe még 10 percre.
Salátával tálalom.

CSIRKEMÁJAS SÜLT KÁPOSZTA
Hozzávalók:
1 fej vöröshagyma, 1 kg savanyú káposzta, 15 dkg füstölt, nyers Kolozsvári szalonna, 75 dkg csirkemáj, fél zacskó gombaleves-por, kevés víz, 1 dl tejföl, 2-3 gerezd fokhagyma, só, fűszerpaprika

Elkészítése:
A káposztát megsózzuk, egy tepsibe terítjük, beborítjuk a vékonyra szelt füstölt szalonnával, befedjük alufóliával és majdnem puhára pároljuk. Ezután a maradék szalonnát apró kockára vágjuk, rászórjuk a káposztára, majd az egészet világosbarnára sütjük. Amíg a káposzta elkészült, az apróra vágott hagymán megdinszteljük a csirkemájat, közben hozzáadjuk a zúzott fokhagymát is. Amikor a máj kész, kiveszünk belőle pár darabot, a többit pedig összekeverjük a gombaleves-porból készített levessel és a káposztára öntjük.
A tetejére díszítésként rárakjuk a félretett egész májakat és meglocsoljuk a tejföllel.

CSIRKEMÁJAS TÖLTELÉK
Hozzávalók:
30 dkg csirkemáj, 4 nagyobb paradicsom, 1 nagy fej vöröshagyma, 3 evőkanál olaj, 10 dkg reszelt parmezán sajt, mokkáskanálnyi törött fekete bors, kakukkfű, rozmaring és bazsalikom, ízlés szerint só

Elkészítése:
A forró olajon sárgára fonnyasztott, megtisztított és finomra metélt vöröshagymára rádobjuk a lehéjazott, felszeletelt paradicsomot. Meghintjük a fűszerekkel, de nem sózzuk meg. Pirítjuk egy-két percig, azután hozzáadjuk a metéltre vágott csirkemájat. Lefedve saját levében pároljuk 4 percig, majd a fedőt levéve zsírjára sütjük. Csak ezután sózzuk meg.
A májas tölteléket a pizzára kenjük, megszórjuk a reszelt sajttal, és készre sütjük.

Forrás:
BELSŐSÉGEK LEXIKONJA
Szerző:
 
Szerkesztette és Illusztrálta
 
 
 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

Nincs új bejegyzés.