Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


BELSŐSÉGEK LEXIKONJA - RECEPTEK CSIRKEMÁJRA 7.

2016.10.09

BELSŐSÉGEK LEXIKONJA

CSIRKEMÁJJAL TÖLTÖTT BURGONYA
Hozzávalók:
8-10 db burgonya, 4-5 db csirkemáj, 6 dk vaj, 1 kicsi fej vöröshagyma, 1 db zöldpaprika, 1 kávéskanál ételízesítő, só, bors

Elkészítése:
A burgonyát megtisztítjuk, félbe vágjuk, és félig megfőzzük. Ha meghűltek, mindegyik közepét kivágjuk. Az apróra vágott hagymát és a paprikát vajban kissé megpuhítjuk, beletesszük a kockára vágott májdarabokat, sóval, ételízesítővel, borssal megszórjuk, felengedjük vízzel, és puhára pároljuk. A töltelékkel megtöltjük a burgonyákat, vajjal kikent jénai tálba tesszük, és rászórjuk a reszelt sajtot.
Forró sütőbe téve kb. 15 percig sütjük.

CSIRKEMÁJJAL TÖLTÖTT CSIRKEMELL
Hozzávalók:
4 db kicsontozott csirkemell, csirkemáj, só, bors, ízlés szerint egyéb fűszer, 1 gerezd fokhagyma, 2 evőkanál libazsír, olaj a sütéshez

Elkészítése:
A csirkemájakat a felhevített fokhagymás libazsírban átsütjük és félretesszük. A csirkemelleket enyhén kiverjük, sózzuk, borsozzuk, ízlés szerint fűszerezzük. Minden csirkemellre 2-2 májat teszünk, felcsavarjuk, megtűzzük. Kevés olajon megpirítjuk a roládokat. Vizet öntünk alá és puhára pároljuk. Készíthetjük sütőben is, alufóliába csomagolva. Libazsírral meglocsoljuk a fóliába helyezett roládokat és 30 perc alatt közepes hőmérsékleten puhára sütjük.
Hidegen, rézsútosan felszeleteljük, petrezselymes rizzsel tálaljuk.

CSIRKEMÁJJAL TÖLTÖTT GOMBA
Hozzávalók:
6 db csirkemáj szív nélkül (azt levesbe főzöm), 8 db alma nagyságú gomba, 10 dkg reszelt sajt (lehetőleg többféle), 5 dkg füstölt szalonna, 2 dl tejföl, 1 gerezd fokhagyma, 1 nagy csokor petrezselyemzöld, 1 tojás, 1 kupica konyak, késhegynyi pástétomfűszer, só ízlés szerint

Elkészítése:
Először elkészítem a tölteléket: a csirkemájakat forrásban lévő vízbe dobom, és az újraforrástól számított 3 percig a vízben hagyom, majd lecsöpögtetem és kihűtöm. Közben a tojást habosra verem, összekeverem a konyakkal, a pástétomfűszerrel, a finomra metélt petrezselyemzölddel, sóval, a tisztított, zúzott fokhagymával, a reszelt sajt felével meg a nagyon apróra vágott (vagy ledarált) csirkemájjal, végül hozzáadom a gombák tisztított, apróra vágott szárát is. A jól megmosott, lecsöpögtetett gombakalapokat - üregükkel felfelé - sütőlemezre rakom egymás mellé és a közepükbe (jó vastagon) töltöm a májas tölteléket. Ami nem fér a gombába, abból kis golyókat formálok és melléteszem. A tetejüket meglocsolom a tejföllel, elosztom rajtuk a hajszálvékony szeletekre vágott füstölt szalonnát.
Előmelegített, forró sütőben 20 percig sütöm, majd meghintem a maradék reszelt sajttal, és csak addig pirítom, amíg a sajt ráolvad.
Sült burgonyát és salátát kínálok mellé, de a palacsintatésztában kisütött, vastaghúsú zöldpaprikaszelet is nagyon jó hozzá.

CSIRKEMÁJJAL TÖLTÖTT PARADICSOMPAPRIKA
Hozzávalók:
8 db csirkemáj (szív nélkül), 8 db szép, vastaghúsú paradicsompaprika, 5 dkg füstölt szalonna, 1 kis fej vöröshagyma, 2 evőkanál olaj, 1 tojás, 2 dl tejföl, 1 mokkáskanál majoránna, kevés zsemlemorzsa, só és törött fekete bors, ízlés szerint

Elkészítése:
A paprikákat megmosom, kicsumázom, és a tetejükről levágok egy “kalapot”. A vöröshagymát tisztítás után nagyon finomra vágom, majd az olajon sárgára fonnyasztom. A hagymás olajra teszem a darabjaira szedett csirkemájat, és fehéredésig sütöm. Ha langyosra hűlt, apróra vagdalom (vagy ledarálom), összekeverem a felvert nyers tojással, sóval, borssal, majoránnával, hogy ne túl kemény, de szilárd legyen a töltelék. Betöltöm a paradicsompaprikákba, majd kikent sütőlemezre teszem őket. Mindegyik paprikára visszateszem a “kalapját” és hajszálvékonyra vágott füstölt szalonnával betakarom. Rálocsolom a gyengén megsózott tejfölt, és előmelegített, forró sütőben ropogós-pirosra megsütöm.
Párolt, petrezselymes rizst kínálok mellé saláta kíséretében.

CSIRKEMÁJ KOLBÁSSZAL (KUBA)
Hozzávalók:
0,5 dl salátaolaj, 1 felaprított hagyma, 15 dkg spanyol chorizo (pirospaprikás szárazkolbász) vagy magyar, erősen paprikás szárazkolbász vékonyan karikázva, 2-3 ek meleg víz, 0,5 kg tisztított, kettévágott csirkemáj, 12 szem kimagozott, felezett olívabogyó, 1 tk citromlé, só (a kolbász sós!)

Elkészítése:
Tegyük lábasba az olajat, hagymát, kolbászt, meleg vizet. Lassú tűzön először pároljuk, majd pirítsuk a hagyma üvegesedéséig. Adjuk hozzá a májat, olajbogyót, citromlevet.
Fedjük be az edényt, és 8-10 percig pirítsuk, közben 2 ágú villával keverjük.

Forrás:
BELSŐSÉGEK LEXIKONJA
Szerző:
 
Szerkesztette és Illusztrálta
 
 
 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

Nincs új bejegyzés.