Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


BELSŐSÉGEK LEXIKONJA - RECEPTEK CSIRKEMÁJRA 8.

2016.10.21

BELSŐSÉGEK LEXIKONJA

CSIRKE-MÁJKRÉM FORMÁBAN
Hozzávalók:
50 dkg csirkemáj (szív nélkül), 20 dkg vaj, 2 csemege uborka, 1 dl tejszín, 1 púpozott evőkanál zselatinpor, 1 kis fej vöröshagyma, 1 fiola kapribogyó, 1 dl tej, 1 teáskanál pirospaprika, 1-1 mokkáskanál törött fekete bors és pástétomfűszer, késhegynyi őrölt gyömbér, ízlés szerint só

Elkészítése:
A csirkemájat forrásban lévő vízbe dobom és 5-6 percig főzöm. Ezután leszűröm. Közben a vöröshagymát megtisztítom, az uborkát almareszelőn lereszelem. A kihűlt májat és a vöröshagymát húsdarálón háromszor ledarálom (hogy teljesen pépes legyen), majd összedolgozom a fűszerekkel, a levétől leszűrt és apróra vágott kapribogyóval, a lereszelt uborkával és az előzőleg habosra kevert vajjal. A tejszínből nagyon kemény habot verek, és óvatosan hozzáadom a májas masszához. A zselatinport kis lábosba szórom, ráöntöm a tejet, és kis lángon addig kavargatom, amíg a zselatin feloldódik. Ezután átszűröm, és apránként a habos májba keverem. Mokkáskanálnyi olajjal kikent apró formákba simítom, és befedve fogyasztásig hűtőszekrényben dermesztem. A formából könnyen kiborítható, ha az oldalától késsel ellazítom.
Gusztusos harapnivaló, szendvicsre is kitűnő, finom falat. Illik hozzá a paprikasaláta vagy a borssal bőven ízesített tartármártás is.

CSIRKEMÁJ MAGYAROSAN
Hozzávalók:
80 dkg csirkemáj, 12 dkg zöldpaprika, 10 dkg paradicsom, 2 fej vöröshagyma, 2 evőkanál olaj, majoránna, pirospaprika, törött bors, só

Elkészítése:
A megmosott csirkemájat nagyobb darabokra vágjuk. Serpenyőben olajat hevítünk, a vékony szeletekre vágott vöröshagymát megpirítjuk. Hozzáadjuk a kockára vágott zöldpaprikát, paradicsomot és néhány percig tovább pirítjuk. Beletesszük a csirkemájat, borssal, majoránnával fűszerezzük. A végén megszórjuk pirospaprikával és megsózzuk. Azonnal, frissen tálaljuk.
Köretnek főtt burgonyát kínálunk hozzá.

CSIRKEMÁJ MEGGYSZÓSSZAL
Hozzávalók:
50 dkg csirkemáj, 1 gerezd fokhagyma, 1 dl tejföl, 1 mokkáskanál törött bors, 3 evőkanál vaj
A szószhoz:
30 dkg meggy, 1 evőkanál vaj, 2 dl víz, 1 evőkanál liszt, 2 evőkanál cukor, 1 dl tejföl, fahéj, só, 1 csomó petrezselyem

Elkészítése:
A szeletekre vágott májat mindkét oldalán borsozzuk, kenjük be tejföllel, és pihentessük 20 percet. A meggyet magozzuk ki, és vajon pároljuk meg. Ízesítsük fahéjjal. A lisztet, a cukrot és egyéb hozzávalókat keverjük el a vízzel, adjuk a meggyhez, és forraljuk össze. Végül keverjük bele a nagyon finomra vágott petrezselymet. A serpenyő alját dörzsöljük be fokhagymával, melegítsük fel benne a vajat, majd a májszeleteket hirtelen süssük ki. Utólag sózzuk.
Tálaljuk vajas burgonyapürével és meggyszósszal.

CSIRKEMÁJ NARANCCSAL
Hozzávalók:
50 dkg csirkemáj, 1 közepes nagyságú narancs, 5 dkg vaj, 1 mokkáskanál majoránna és borsmenta, ízlés szerint só és törött fekete bors

Elkészítése:
A csirkemájat szétszedem (a szíveket levesbe főzöm) és csíkokra metélem. A megmelegített vajon hirtelen átsütöm, rácsavarom a narancs levét és kevés narancshéjat is reszelek bele. A többi fűszerrel jól összeforralom, majd burgonyalángossal vagy burgonyakrokettel kínálom.
Csak a tányéron szabad megsózni!

CSIRKEMÁJ PÁSTÉTOM 01.
Elkészítési idő: 40 perc

Hozzávalók 4 személyre:
2 db tyúkhúsleves-kocka, 50 dkg csirkemáj, 1 fej vöröshagyma, 15 dkg vaj (vagy kevés olaj), 2 kávéskanál mustár, 1 mokkáskanál morzsolt kakukkfű, 1 mokkáskanál morzsolt majoránna, 1 csipet őrölt fehér bors, díszítés

Elkészítése:
A csirkemájat és a vöröshagymát megtisztítjuk, kisebb darabokra vágjuk, és előhevített vajon, lassú tűzön a Maggi Tyúkhúsleves-kockákat is belemorzsolva addig pároljuk, amíg a más közepe sem lesz rózsaszín. Levesszük a tűzről, és mixerben pürésítjük. A maradék vajat, a mustárt, fűszereket hozzáadva egy keverőedényben jól elkeverjük. Tálalásig hűtőben tartjuk.
Zöldségekkel díszítjük, pirított kenyérszeleteket kínálunk hozzá.

Forrás:
BELSŐSÉGEK LEXIKONJA
Szerző:
 
Szerkesztette és Illusztrálta
 
 
 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

Nincs új bejegyzés.