Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


BELSŐSÉGEK LEXIKONJA - RECEPTEK CSIRKEMÁJRA 9.

2016.10.30

BELSŐSÉGEK LEXIKONJA

CSIRKEMÁJ PÁSTÉTOM 02.
Reggeli- és uzsonnaételnek, szendvicsek és hidegtálak díszítésére, töltött tojásba vagy gombába egyaránt finom.
Hozzávalók:
50 dkg csirkemáj, 1 dl zsír (legjobb csirkezsírral), só, fehér bors, bazsalikom, szerecsendió ízlés szerint

Elkészítése:
A csirkemájat a zsíron átsütjük. Villával elkaparjuk, a zsírjával és a fűszerekkel eldolgozzuk.

CSIRKEMÁJ PÁSTÉTOM 03.
Hozzávalók:
1 kg csirkemáj (szívvel együtt 1,5 kg), só, 12 szem bors, 8 szem borókabogyó, 10 szem zöld bors (sós lében), 1 mokkáskanál morzsolt kakukkfű (vagy 2 szál friss), 5 cl brandy, 20-25 dkg füstölt bacon, 3 dkg vaj

Elkészítése:
A májat megtisztítva üvegtálba tesszük, sózzuk, borsozzuk, hozzáadjuk a borókát, kakukkfüvet, zöld borsot. Brandyvel meglocsoljuk, és lefedve egy éjszakára a hűtőbe tesszük. Egy 1,5 l-es szögletes formájú edényt kibélelünk szalonnával olyan módon, hogy a szalonna szeletek túllógjanak a peremén, hogy később be lehessen fedni a májat. A pácléből kivesszük a májat, lecsepegtetjük, majd a formába tesszük a szalonnára. Meglocsoljuk olvasztott vajjal, majd ráhajtjuk a szalonna szeletek kihajló szélét. A formát egy tepsibe tesszük, amibe előzetesen vizet raktunk, majd előmelegített sütőben 1 órán át, gőzöljük 180 fokon. Ezután kivesszük a sütőből, majd alufóliát teszünk a tetejére, és egy súlyos tárggyal lenyomatjuk. A levében kihűtjük, majd egy éjszakára, hidegre tesszük. Szeletelve tálaljuk, és pirítóst adunk mellé, felkarikázott lila hagymával.

CSIRKEMÁJ PUDING
Hozzávalók:
1,5 evőkanál vaj, 2 evőkanál liszt, 2,4 dl forró tej, fél kávéskanál só, csipet őrölt bors, 40 dkg csirkemáj, 2 tojás, 2 tojássárgája, só, bors, oregánó, 6 evőkanál tejszín, 2 evőkanál konyak

Elkészítése:
A vajból, lisztből és a forró tejből készítsen sűrű rántást (besamelt). Ízesítse sóval, borssal, és folyamatosan keverve két percet főzze. Tegye félre hűlni. Közben a tojásokat és a sárgákat a májjal együtt tegye turmixgépbe. Nagy fordulaton pépesítse egy percet. Adja a kihűlt besamelhez. Keverje hozzá a konyakot és a tejszínt is. Fűszerezze ízlése szerint. Simítsa kivajazott, magas falú formába. Letakarva állítsa a formát 10 percre lobogó vízzel teli edénybe. A fedőt levéve tegye 20-25 percre, a 180 fokra előmelegített sütő középső rácsára.
Ha megsült, még forrón szórja meg finomra vágott snidlinggel, majd hidegen felszeletelve tálalja.

CSIRKEMÁJ-PUFFANCS
Hozzávalók:
25 dkg csirkemáj (szívvel együtt), 10 dkg rizs, 1 egész tojás, 1 dl tej, 2 evőkanál finomliszt, 1 mokkáskanál sütőpor, 1 kis fej vöröshagyma, 1 teáskanál só, 1 mokkáskanál törött fekete bors, késhegynyi pástétomfűszer, 2-3 evőkanál zsemlemorzsa, olaj a sütéshez

Elkészítése:
A csirkemájat forrásban lévő vízbe teszem, és addig főzöm, amíg megfehéredik. A léből kiveszem, és hagyom kihűlni, majd a megtisztított vöröshagymával együtt ledarálom. A rizst átválogatás után szűrőben megmosom, és a térfogatához képest dupla mennyiségű vízzel feltöltve, sós vízben, fedő alatt kis lángon addig párolom, amíg az összes levét beszívja. Hagyom kihűlni. A tojást habosra verem a tejjel, belekeverem a fűszereket, a darált hagymás májat és a rizst. Ez után annyi lisztet keverek hozzá, hogy formázható, de ne nagyon lágy masszát kapjak.
Teáskanállal kis halmokat teszek a zsemlemorzsába, meghempergetem benne, és gombóccá formálva, bő, forró olajba téve, az egyik oldalát fedő alatt pirosra megsütöm. Ezután megfordítva, már fedő nélkül sütöm tovább.
A felesleges olajat lecsurgatom, és salátával vagy savanyúsággal, sült burgonyával tálalom.

CSIRKEMÁJ-PÜRÉ
Hozzávalók:
30 dkg vaj, 4 sjalotten (salotta) hagyma, 2 gerezd fokhagyma, 1/2 cup csirkemáj, 1 babérlevél, konyak, tejföl

Elkészítése:
Körülbelül 10 dkg vajat megolvasztunk, hozzáadjuk az apróra vágott sjalottent (salotta), fokhagymát és együtt megpirítjuk. A csirkemájat feldaraboljuk, hozzáadjuk a hagymához, 1 babérlevelet teszünk bele, és lassan pároljuk. Ha puha sózzuk, borsozzuk.
Egy szószos kanálban 1/2 dl konyakot melegítünk és ráöntjük a májra (flambírozzuk). Kivesszük a babérlevelet és a májat 20 dkg vajjal összeturmixoljuk. Belekeverünk 2 dl tejfölt, formákba töltjük, és hidegre tesszük. Pirítósból mindenféle formákat vágunk.
A májat meghintjük metélőhagymával és a pirítóssal tálaljuk.

Forrás:
BELSŐSÉGEK LEXIKONJA
Szerző:
 
Szerkesztette és Illusztrálta
 
 
 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

Nincs új bejegyzés.