Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


BELSŐSÉGEK LEXIKONJA - LIBAMÁJAS RECEPTEK 1.

2019.02.16

BELSŐSÉGEK LEXIKONJA

ALMALEVES PECSENYE-LIBAMÁJJAL
Hozzávalók - Az alapléhez:
50 dkg liba farhát, 1 répa, 1 halvány-zeller, babér, só, bors A leveshez:
2 alma, 1 hagyma, kevés vaj és liszt, 1 dl félédes fehérbor, 1,5 dl tejszín, 30 dkg libamáj

Elkészítése:
A farhátat a kockára vágott zöldségekkel és 1,2 l hideg vízzel felteszem főni. Hozzáadom a fűszereket, felforralom, és 45 percig főzöm lassú tűzön. Ha kész, leszűröm. A vajon megpirítom a szeletelt hagymát és az egyik almát, majd meghintem liszttel. Kicsit pirítom még, aztán felöntöm az alap lével.
Hozzáadom a bort, és kis lángon 20 percig főzöm.
A levest turmixolom, és a tejszínnel dúsítom.
A májat kis darabokra vágom, és a vajon átsütöm.
A másik almát gyufaszálra vágom, és tálaláskor a májjal együtt a tányérokba szedett levesbe teszem.

ASZPIKOS LIBAMÁJ 01. (1940)
Elkészítése:
Több kisebb-nagyobb pléhformába öntsünk ujjnyi vastagon egészen tiszta, fényes aszpikot, tegyük a jégre, mialatt az kocsonyásodik, szurkáljunk ki csillag alakú kis szurkálókkal keményre főtt tojásfehérjéből, céklából, uborkából csillagocskákat és díszítsük fel a megfagyott aszpikot. Most ráteszünk egy szelet sült libamájat és egy szelet sovány sonkát, teli öntjük felolvasztott, langyos aszpikkal.
Ha megkocsonyásodott, hirtelen meleg vízbe mártjuk és szalvétára vagy ezüsttálra, vagy sztaniolalapzatra borítjuk.
Tetszésünk szerint díszítjük.

ASZPIKOS LIBAMÁJ 02.
Elkészítése:
A megolajozott kisebb vagy nagyobb formát egyharmadáig töltjük aszpikkal, ekkor beletesszük a sült libamájat akár szeletekben, akár átpasszírozva, akár pástétommá elkészítve oly módon, hogy ne érjen egészen a forma oldaláig. A formát most teleöntjük aszpikkal, amelynek egy része körös-körül lecsurog az alul levő aszpikréteghez.
Jégre vagy nagyon hideg helyre tesszük.
A kiborításkor egy pillanatra forró vízbe mártjuk a forma alját.

BÉLSZÍN ROSSINI MÓDRA
Hozzávalók:
80 dkg bélszín, 20 dkg libamáj, 3 db zsemle, 8 dkg vaj, 4 dl gombamártás, köret, só

Elkészítése:
Vajban pirított zsemleszeletekre libamáj-pürét kenünk, és ráhelyezzük a megsült bélszínszeleteket.
A hússzelet fölé egy szelet sült libamájat teszünk.
Gombamártással, vajas zöldborsóval és burgonyapürével tálaljuk.

FOLYTATÁSA KÖVETKEZIK
Forrás:
BELSŐSÉGEK LEXIKONJA - LIBAMÁJAS RECEPTEK
Szerző:
 
Szerkesztette és Illusztrálta
 
 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

Nincs új bejegyzés.