Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


RECEPTEK LIBAMÁJRA 2.

2019.04.12

BELSŐSÉGEK LEXIKONJA

BÉLSZÍNSZELETEK BUDAPEST MÓDRA
Hozzávalók 4 személyre:
8 db bélszínszelet, 12 dkg zsír, 8 dkg füstölt szalonna, 15 dkg libamáj, 15 dkg gomba, 10 dkg vöröshagyma, 3 dkg paradicsompüré, 15 dkg zöldpaprika, 15 dkg zöldborsó, só, pirospaprika, 15 dkg rizs

Elkészítése:
A finomra vágott hagymát zsírban megpirítjuk, hozzáadjuk a paprikát és a paradicsompürét, felengedjük egy dl vízzel, sózzuk, és ebben a paprikás lében, a serpenyőben előzőleg megpirított, kis kockákra vágott szalonnát, a kis kockákra vágott gombát, libamájat, zöldpaprikát hozzáadjuk. Ha szükséges, megsózzuk, összerázzuk, majd az egészet jól felforraljuk. A zsírban vagy olajban előre fél-angolosra sütött, megsózott bélszínszeleteket a párolt rizs-alapra tesszük, leöntjük a forró pörköltet raguval, tetejét megszórjuk a megmelegített zöldborsóval, zöldpaprika-karikákkal, és vékony szeletekre vágott paradicsommal díszítjük.

BÉLSZÍNSZELET LIBAMÁJJAL
Hozzávalók:
40 dkg tisztított bélszín, 20 dkg libamáj, só, bors, zsír, 1 nagy burgonya, 4 dkg vaj, 2 gyöngyhagyma, 1 dl vörösbor, 2 dl barna mártás, 1 csomó petrezselyemzöld, kevés tárkonylevél, 1 babérlevél, 4 dkg csontvelő, 3 dl leveslé, 8 szem olajbogyó

Elkészítése:
A húst 8 darab egyenlő háromszög alakra vágjuk, sózzuk, borsozzuk, és sütésig félretesszük. A libamájat is felszeleteljük, azt is fűszerezzük és félretesszük. A burgonyát megtisztítjuk, finom metéltre vágjuk, és bő zsírban szalmaburgonyát sütünk. A mártáshoz 2 deka vajon finomra vágott gyöngyhagymát pirítunk, finomra vágott petrezselyemzöldet, tárkonyt adunk hozzá, feleresztjük vörösborral, beleadjuk a babérlevelet, és negyedére beforraljuk. Két deci barna alapmártással kiforraljuk, hozzákeverjük a maradék vajat, és melegen tartjuk. A csontvelőt nyolc egyenlő karikára vágjuk, húslevesben (vagy ételízesítős vízben) megfőzzük és félretesszük. A libamájakat és a bélszínt kisütjük (Blaha Lujza félangolosan szerette a húst). Egy nagy lapos tányér közepére felhalmozzuk a burgonyát, köré rakjuk felváltva a húst és a libamájat, majd mártással meglocsoljuk.
Olajbogyóval és csontvelőszeletekkel megrakjuk.

BÉLSZÍN, ROSSINI MÓDRA - TOURNEDOS A LA ROSSINI
Elkészítése:
Az egyforma nagy, megveregetett, borsozott, olajozott, 12-14 dekás, kerek bélszínszeleteket forró zsírban 5-6 perc alatt félangolosra sütjük. Sütés közben megsózzuk. Vajban pirított zsemlye- vagy fehér kenyér-szeleteket megkenünk átpasszírozott sült libamájjal, és a tetejére teszünk 1-1 szelet sült libamájat és bélszínszeletet. Tálra rakva leöntjük gombamártással, és zsírban vagy olajban sült burgonyakarikákkal s vajon párolt apró sárgarépával körítjük.

BORBAN FŐTT MÁJAS GOMBÓC
Hozzávalók:
30-40 dkg libamáj, 40 dkg borjúmáj, 1,5 dl tej, 1 zsemle, néhány szál petrezselyemzöld, 10 dkg gomba, 10 dkg füstölt szalonna, 2 tojás, 5 dkg zsír, 15 dkg liszt, 1 liter könnyű vörösbor, 6 dkg vaj, 6 dkg reszelt sajt

Elkészítése:
A libamájat, a borjúmájat (esetleg marha-, sertés- vagy csirkemájat) és a tejben áztatott zsemlét ledarálom. A petrezselyemzöldet apróra vágom, a gombát megmosom, majd felszeletelem, a szalonnát kockákra vágom és megpirítom. Mindezt összekeverem a darált májjal, a tojásokkal, a zsírral és annyi liszttel, hogy formálható legyen.
Apró gombócokat gömbölyítek belőle, borban kifőzöm, lecsepegtetem, olvasztott vajra szedem, és megszórom reszelt sajttal.
Remek különlegesség, akár feltétként is feltálalható.

FOLYTATÁSA KÖVETKEZIK
Forrás:
BELSŐSÉGEK LEXIKONJA - LIBAMÁJAS RECEPTEK
Szerző:
 
Szerkesztette és Illusztrálta
 
 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

Nincs új bejegyzés.