Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


RECEPTEK LIBAMÁJRA 3.

2019.04.28

BELSŐSÉGEK LEXIKONJA

BORJÚ MELLE LIBAMÁJJAL TÖLTVE
Elkészítése:
Egy kisebb libamájat szitán áttörünk. 15-20 deka borjúhúst néhányszor áthajtunk a húsvágón, gombát, vagy szarvasgombát, petrezselymet és hagymát is finomra vágva mindent kis só és borssal összekeverünk, megtöltjük vele a borjúmellet és összetűzdeljük, vagy varrjuk, s úgy sütjük gyakori öntözgetés közben, mint más sülteket.

BORSOS LIBAMÁJKRÉM
Hozzávalók:
20 dkg pecsenyelibamáj, 8 dkg vaj vagy margarin, 1/2 dl tejszín, 1 mokkáskanálnyi pástétomfűszer, 1 mokkáskanál törött fekete bors, ízlés szerint só, 1 teáskanálnyi csípős mustár, 1 mokkáskanál fokhagymapor, 1 teáskanál zöld bors (sós lében eltett)

Elkészítése:
A májat annyi forrásban lévő vízbe tesszük, amennyi ellepi, és az újraforrástól számított 6-7 percig kis lángon főzzük. Közben a megolvasztott, de már nem meleg vajat a tejszínnel és a mustárral habosra keverjük. Sóval, pástétomfűszerrel, borssal és fokhagymaporral ízesítjük. A leszűrt májat aprítógépben pépesre zúzzuk. Hagyjuk, hogy kihűljön, ezután belekeverjük a fűszeres vajkrémbe. Még néhány percig keverjük, hogy a krém egészen sima legyen. Végül a lecsöpögtetett zöld borsot is hozzáadjuk. A krémet keményre, de azért még kenhetőre dermesztjük. Rendkívül finom, bár kissé fűszeres harapnivaló. Péksüteménnyel és félszáraz fehérborral fogyasztva igazi ínyencfalat.

BUDAPEST RAGU
Hozzávalók: 1,8 kg bélszín, 20 dkg zsír, 15 dkg füstölt szalonna, 25 dkg szárnyas máj (libamáj), 20 dkg gomba, 20 dkg vöröshagyma, 20 dkg fűszerpaprika, 40 dkg sertéscsont, só 25 dkg zöldpaprika, 15 dkg paradicsom, 10 dkg zöldborsó, 5 adag párolt rizs, 5 adag rácsos burgonya

Elkészítése:
Pörkölt alapot készítünk, amelyhez egy kevés paradicsompürét, sót, apróra darabolt sertéscsontot adunk, és lassan főzzük. Fél óra múlva a csontokat kiemeljük. A pörköltlét szitán áttörjük. A kockákra vágott füstölt szalonnát kiolvasztjuk, majd hozzáadjuk a kockákra vágott zöldpaprikát, paradicsomot, gombát és a szárnyas májat. A Budapest-ragu jelleget adó anyagait állandó keverés közben gyorsan lepirítjuk. Ha szükséges, a pörköltlevet beforraljuk. A pörköltlevet a raguhoz öntjük. Sóval ízesítjük, és jól összeforraljuk.

CSÁRDAGAZDA KEDVENCE
Hozzávalók:
60 dkg szűzpecsenye, 16 dkg libamáj, 1 kis fej vöröshagyma, 16 dkg gomba, 2 evőkanál olaj, 1 kávéskanál ételízesítő, 1 evőkanál pirospaprika, 1 csomó friss kapor, 1,5 dl tejföl, 1/2 dl tejszín, 1 evőkanál liszt, só

Elkészítése:
A szűzpecsenyét tizenkettő, a májat négy szeletre vágom.
Megtisztítom, meghámozom és összevágom a vöröshagymát és a gombát. A hagymát kevés forró olajban megfuttatom, hozzáteszem a gombát, megszórom egy kevés ételízesítővel. A gombát zsírjára pirítom. Amikor már majdnem puha, megsózom, rászórom a pirospaprikát, a finomra vágott kaprot, és felöntöm a liszttel elkevert tejföllel és tejszínnel. A mártást felforralom, közben állandóan kevergetem.
A szűzszeletkéket és a libamáj szeleteket megsózom, és kevés forró zsírban megsütöm.
Tálaláskor a hússzeleteket leöntöm a mártással, a tetejére egy-egy libamáj szeletet teszek, és párolt rizzsel körítem. Idénysalátával díszítem.

CSÁSZÁR KROKETT
Elkészítése:
Egy levesben puhára főtt tyúk húsát lefejtjük a csontokról és 40 deka nyers borjúlapockával, egy tejben áztatott zsemlyével átdaráljuk, azután hozzákeverünk 3 tojássárgáját, ízlés szerinti sót és borsot, 5 deka finomra vágott sonkát, 5 deka nyelvet, 3 elkapart szardellát, 10 deka apróra vágott, vajon petrezselyemmel és reszelt hagymával párolt gombát, 20 deka apró kockára vágott libamájat és a 3 tojás habját. Lisztezett deszkán 10 cm hosszú, 2 ujjnyi vastag göngyölegeket formálunk belőle és zsírban kisütjük.

Mikor kihűltek, vékonyra kinyújtott vajastésztába takarjuk őket, melyeket felvert tojással megkenünk és a sütőben pirosra sütjük, azután reszelt sajttal meghintve tálaljuk.

FOLYTATÁSA KÖVETKEZIK
Forrás:
BELSŐSÉGEK LEXIKONJA - LIBAMÁJAS RECEPTEK
Szerző:
 
Szerkesztette és Illusztrálta
 
 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

Nincs új bejegyzés.