Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


RECEPTEK LIBAMÁJRA 4

2020.03.24

BELSŐSÉGEK LEXIKONJA

CSERESZNYÉS LIBAMÁJ NYERSEN
Hozzávalók:
60 dkg libamáj, 10 dkg cseresznye, só, bors, néhány csepp balzsamecet, 1 db zöldpaprika

Elkészítése:
A libamájat megsózzuk, megborsozzuk, pár csepp balzsamecetet öntünk rá, majd beleforgatjuk a kimagozott cseresznyébe és a csíkokra vágott zöldpaprikába.
1 órát hagyjuk, hogy az ízek összeérjenek.

EGRI TÖLTÖTT GOMBA
Hozzávalók:
1,5 kg közepes csiperke, citrom, 60 dkg sült libamáj, 10 dkg vaj, 10 dkg besamelmártás, 1 dl konyak, só, fehér bors, szurokfű, szerecsendió, a bundázáshoz liszt, tojás, zsemlemorzsa, a sütéshez olaj, egri mártás

Elkészítése:
A szép egyforma gombafejeket citromos sós vízben öt percig főzzük, majd leszűrjük.
A májat áttörjük, kikeverjük vajjal, besamellel, konyakkal és fűszerezzük.
A kihűlt gombafejeket megtöltjük a pürével, majd bundázzuk, és szép pirosra sütjük forró olajban.
Rósejbnivel, rizibizivel körítsük, és egri mártást kínáljunk hozzá.
Az egri mártáshoz
2 adag barna mártást és 1 adag Egri bikavért összekeverünk és kiforraljuk.
Ha selymesebbé akarjuk tenni, vajat is morzsolhatunk bele.

FINOM MÁJLEVES
Elkészítése:
1 kacsamájat vagy kisebb libamájat megfőzünk annyi sós vízben - amelybe néhány szál levesbe való zöldséget teszünk -, hogy a májat ellepje.
Külön lábasban, vajban vagy zsírban megpárolunk 8-10 deka gombát.
Aztán diónyi zsírral vagy vajjal, kevés liszttel (esetleg finomra vágott petrezselyem zöldjével) szép sárga rántást készítünk, melyre ráöntve a máj levét és a gombát is, fölforralunk.
A máj alá kevés zsírt öntünk, eztán mindkét oldalát megpirítjuk, és szép egyforma kockára vágjuk.
Tálaláskor a levesestálba 2-3 kanál tejfölt téve, forró levet ráöntjük, és a májkockákat belerakjuk.

FOKHAGYMÁS LIBAMÁJ KAPROS TÚRÓGOMBÓCCAL
Hozzávalók 4 személyre:
500 g libamáj, 20 g liszt, 50 g libazsír, só, fokhagymamártáshoz: 2 gerezd fokhagyma, 40 g liszt, 300 ml húsleves, 20 g zsír 100 ml tejföl, só
Túrógombóchoz:
400 g tehéntúró, 125 g liszt, 25 g vaj, 3 db tojás, kapor, só

Elkészítése:
Az áttört túrót elkeverjük tojássárgájával, vajjal.
Hozzáadjuk a finomra vágott kaprot, lisztet, sót, tojások kemény habját.
Vizes kézzel gombócokat formázunk, forró sós vízben kifőzzük.
A zsírban világosra pirítjuk a lisztet, rátesszük az áttört fokhagymát, felengedjük húslével, sózzuk, és belekeverjük a tejfölt, jól kiforraljuk. A sózott, lisztbe mártott libamáj-szeleteket kevés libazsírban kisütjük.
Tálra helyezzük a kifőtt gombócokat, mellé a májszeleteket, leöntjük a fokhagymamártással.
Tejföllel meglocsoljuk, tetejére pirított fokhagymát szórunk.

GOMBÁS LIBAMÁJ
Hozzávalók:
40 dkg libamáj, 25 dkg gomba, 1 dl tejszín, 1 evőkanál libazsír (vagy 2 evőkanál olaj), 1/2 dl vörösbor, 2 gerezd fokhagyma, 1 teáskanál reszelt vöröshagyma, ízlés szerint só és törött fekete bors

Elkészítése:
A libazsíron éppen csak megfuttatom a reszelt vöröshagymát, majd ráteszem a megtisztított és vékony szeletekre vágott gombát.
Hozzáadom a tisztított, zúzott fokhagymát, a finomra vágott zöldpetrezselymet.
Fedő alatt, saját levében puhára párolom, majd ha zsírjára sült, lepirítom rajta a kockákra vágott libamájat.
Ráöntöm a vörösbort és a tejszínt, ezután fedő alatt felforralom.
Néhány percnyi párolás után, ha a ragu kissé besűrűsödött, a lángot eloltom alatta, de a fedőt még 5 percig rajtahagyom.
Rizibizivel kínálom.
Csak a tányéron sózom.
Elkészítési ideje: 30 perc

FOLYTATÁSA KÖVETKEZIK
Forrás:
BELSŐSÉGEK LEXIKONJA - LIBAMÁJAS RECEPTEK
Szerző:
 
Szerkesztette és Illusztrálta
 
 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

Nincs új bejegyzés.