Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


BELSŐSÉGEK LEXIKONJA - RECEPTEK MARHAMÁJRA 2.

2016.12.09

BELSŐSÉGEK LEXIKONJA

KIRÁNTOTT MÁJ
Elkészítése:
Úgy készül, mint a rántott hús, csak készen sózzuk meg.

MÁJAS FALATOK
Elkészítése:
Hártyájától megtisztított sertés- vagy borjúmájat egy vízben áztatott zsemlyével megdarálunk. Sót, kevés törött borsot, csöpp majoránnát, finomra vágott petrezselymet és kevés reszelt hagymát keverünk hozzá. Kanalanként forró zsírba szaggatjuk, és benne szép pirosra sütjük.
Nyári főzelékhez adjuk.
Előnye, hogy gyorsan elkészíthető.

MÁJAS NYÁRS
Elkészítése:
Kicsi nyársra szúrj fel egy sertésmáj szeletkét, mellé szalonnát, majd egy vastagabb hagymakarikát, s folytasd e sort, amíg férnek.
Helyezd rostélyra, s sütés közben időnként fordíts rajra egy kicsit.

MÁJAS TEKERCS
Hozzávalók:
8 szelet tósztkenyér, 15 dkg darabos kenőmájas, 1 kemény tojás, 1 újhagyma, petrezselyem, bors, olaj

Elkészítése:
A kenyér héját levágjuk, majd sodrófával tömörítve vékonyabbra nyújtjuk. A kemény tojást apró kockákra vágjuk, a hagymát zöldjével együtt vékonyan felkarikázzuk. Belekeverjük a kenőmájasba, amelyet vagdalt petrezselyemmel és őrölt borssal ízesítünk. Megkenjük a kenyereket, feltekerjük, és fogpiszkálóval összetűzzük.
Kevés olajon minden oldalról megpirítjuk.

MÁJAS-VIRSLIS RÉTES
Hozzávalók:
1 zacskó burgonyapehely, 3 dl tej, 2 tojás, 1 teáskanál só, 1 mokkáskanál őrölt fekete bors, 1 teáskanál majoránna, 1 evőkanál finomra vágott petrezselyem zöldje, 15 dkg májpástétom, 2 pár virsli, 4 réteslap, 3 evőkanál étolaj

Elkészítése:
A burgonyapehelyre ráöntöm a tejet, és a felvert tojást, majd megsózom, és hozzákeverem a fűszereket. Kb. 5 perc múlva, hozzáadom a villával szétnyomkodott májpástétomot, és a lebőrözött, vékony karikákra vágott virslit. Az egészet, alaposan összedolgozom.
Nedves konyharuhába terítem mind a négy réteslapot, közüket, egyenként megolajozom. A tölteléket, a szélére egy csíkban felkenem, szorosan felcsavarom, és kikent sütőlapra helyezem. A tetejét is megkenem olajjal, és forró sütőben, pirosra sütöm.
Még melegen felszeletelem. Kiváló sörkorcsolya.

MÁJ, BURGONYÁBAN
Elkészítése:
Szép nagy burgonyát héjában megfőzünk, megtisztítjuk, egyik végén a közepét kiszedjük, darált májjal, morzsával, kevés sóval és borssal ízesített tölteléket belenyomjuk a kivájt burgonyába. Hidegen felszeleteljük, tűzálló, zsírozott tálban sorba lerakjuk, közbeszórva a kimaradt tölteléket.
Tetejére két deci tejfelt öntünk, sütőben átforrósítjuk és forrón tálaljuk.

 

 

Forrás:
BELSŐSÉGEK LEXIKONJA
Szerző:
 
Szerkesztette és Illusztrálta
 
 
 
 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

Nincs új bejegyzés.