Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


BELSŐSÉGEK LEXIKONJA - RECEPTEK MARHAMÁJRA 6.

2018.12.05

BELSŐSÉGEK LEXIKONJA

MÁJPÁSTÉTOM 02.
Hozzávalók:
1 kg máj, 10 dkg szalonna, 5 dkg mustár, ízlés szerint só, bors, szegfűszeg, majoránna.

Elkészítése:
A májat enyhén sós vízben megfőzzük, majd kétszer megdaráljuk kis lyukú tárcsán. A megfőzött szalonnát csak egyszer daráljuk. Fűszerezzük, és alaposan eldolgozzuk.

MÁJPÁSTÉTOM 03.
Elkészítése:
Csinálhatjuk 30-35 deka liba- vagy egyéb baromfi-, illetve disznó- vagy borjúmájból is. A májat megmossuk, megtisztítjuk, apró darabokra vágva megdaráljuk, és szitán áttörjük. Összekeverjük dió nagyságú vajjal vagy libazsírral, egy tejbe áztatott és áttört zsemlyével, két egész tojással és 5 deka megdarált, füstölt szalonnával. Megsózzuk, és egy kis pástétomfűszert is keverünk hozzá. Kikent, fedeles formában 30-40 percig főzzük.
Készíthetjük úgy is, hogy a májat előbb kevés vajon vagy zsíron megpároljuk.

MÁJPÁSTÉTOM 04.
Hozzávalók:
1 kg máj, 10 dkg szalonna, 5 dkg mustár, ízlés szerint só, bors, szegfűszeg, majoránna

Elkészítése:
A májat enyhén sós vízben megfőzzük, majd kétszer megdaráljuk kis lyukú tárcsán. A megfőzött szalonnát, csak egyszer daráljuk.
Fűszerezzük, és alaposan eldolgozzuk.

MÁJPÁSTÉTOM RÁNTVA
Elkészítése:
30 dkg borjú- vagy sertésmájból elkészítjük a következő pástétomot: egy jó fej reszelt hagymát megfonnyasztunk egy kanál zsíron, hozzáadunk egy apróra vágott vegyes leveszöldséget és a kis kockákra aprított májat. Addig pároljuk, amíg a levét elfövi. Az egészet kétszer átdaráljuk egy tejben áztatott és kinyomott zsemlyével. Jól összedolgozzuk egy egész nyers tojással. Különösen finom lesz, ha egy kis szardellapasztát keverünk közé. Kis szeleteket formálunk és felvert tojásba, morzsába forgatva, forró zsírban kisütjük. Tálalhatjuk bármilyen főzelékhez.

MÁJPUFFANCS 01.
Hozzávalók:
30 dkg máj, 3 tojás, 3 burgonya, bors, só

Elkészítése:
A májat ledaráljuk, és összekeverjük a tojások sárgájával. Beletesszük a nyersen megreszelt burgonyát, a fűszereket, a tojáshabot. Kicsit pihentetjük. Kanállal, forró olajba szaggatjuk.

MÁJPUFFANCS 02.
Hozzávalók:
20 dkg máj, 2 egész tojás, 1 kanál liszt, 1 kanál finom morzsa, 2 kis fej hagyma, só, törött bors, apróra vágott zöldpetrezselyem, bőven olaj

Elkészítése:
A májat megkaparjuk, hozzáadunk 2 dkg olajon pirított hagy¬mát, 2 tojássárgáját, egy kanál lisztet, egy kanál finom morzsát, sót, borsot, apróra vágott zöldpetrezselymet. Elkeverjük és végül a 2 tojás keményre vert habját adjuk hozzá. Bő, forró olajba evőkanálnyi mennyiségűt szaggatunk és mindkét oldalát gyorsan pirosra sütjük. Körettel és salátával önálló fogásként, vagy főzelékekhez feltétként tálaljuk.

MÁJPÜRÉ KELBEN
Elkészítése:
Nagy darabokra vágott 30 dkg borjú- vagy sertésmájat forró zsírban kissé átsütünk. Megdaráljuk, majd egy egész tojást, három kanál szitált morzsát és két kanál tejfelt keverünk hozzá. Két szép fej megmosott kelkáposzta külső leveleit leszedjük és a megmaradt fejet gyengén sós vízben megabáljuk, lecsurgatjuk. (Ne főzzük soká, nehogy a levelek törjenek.) A levelek közé az előbb elkészített pürét tesszük, majd belerakjuk kivajazott tűzálló tálba. Szorosan egymás mellé rakjuk a megtöltött kelfejeket, nehogy a töltelék kiessen belőlük. Ha szükséges, kötözzük át fehér cérnával. 2 dl tejfelt keverjünk el 5 dkg olvasztott vajjal és öntsük rá. Kis szitált morzsával meghintve meleg sütőben átsütjük.

MÁJPUFÉZNI
Elkészítése:
Roppant kiadós, jóízű étel. Főzelék mellé feltétnek, de vacsorára - salátával - önmagában is fogyasztható. Hidegen nem olyan jó, mint frissiben. Néha sikerül egyik-másik mészárosnál egy kis májhoz jutni. Vidéken persze sokkal könnyebben és gyakrabban, mint a fővárosban. Legjobb a borjúmáj, de disznó- vagy marhamáj is megteszi, ha nem nagyon öreg állatból való. Mindössze 20 deka májra van szükségünk. Ezt lehártyázzuk, kizsigereljük, darabokra vágjuk és átdaráljuk. Kikeverjük négy darab nyers, megreszelt burgonyával, beleütjük négy tojás sárgáját, hozzákeverünk egy marék zsemlyemorzsát, sózzuk, pástétomfűszert keverünk bele, és végül a négy tojás keményre vert habját is hozzákeverjük. A híg masszából, evőkanállal, forró zsírba galuskákat szaggatunk, jól átsütjük és forrón tálaljuk.

FOLYTATÁSA KÖVETKEZIK
Forrás:
BELSŐSÉGEK LEXIKONJA - RECEPTEK MARHAMÁJRA
Szerző:
 
Szerkesztette és Illusztrálta


 
 
 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

Nincs új bejegyzés.