Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


RECEPTEK MARHAMÁJRA 7.

2019.05.07

BELSŐSÉGEK LEXIKONJA

MÁJROPOGÓS 01.
Elkészítése:
30 dkg áttört borjúmájhoz hozzáadunk 3 szép, nyersen megreszelt burgonyát. Egy tojással, kevés sóval elkeverjük. Lehet egy kis reszelt sárgarépát is hozzáadni. Alaposan összedolgozzuk és forró zsírba galuskákat szaggatunk belőle.

Remek bármilyen főzelékhez.

MÁJROPOGÓS 02.
Elkészítése:
Készíthetjük a májropogóst kelben sütve is.

Igen finom feltétnek.

Az előbbi módon elkészített és jól összedolgozott májropogóst sós vízzel leforrázott kellevelekre kenjük, összecsavarjuk, mint a töltött káposztát és tojásba, morzsába forgatva, forró zsírban kisütjük.

OLASZ MÁJAS KENYÉR
Elkészítése:
30 dkg borjú- vagy sertésmájat lekaparunk és összekeverjük egy kis fej reszelt hagymával és 4 kanál jóízű reszelt sajttal.

Félujjnyi vastag kenyérszeletekre kenjük és hirtelen kisütjük forró zsírban.

PIKÁNS MÁJ
Hozzávalók:
fél kg máj, liszt, olaj, 3 gerezd fokhagyma, rozmaring, oregánó, 1 citrom leve, fél dl fehérbor

Elkészítése:
A májat vékonyra szeletelem, megsózom, borsozom. Egy órán keresztül állni hagyom, majd szárazra törlöm, lisztbe forgatom, és kevés olajon barnára sütöm. A májat félreteszem, és melegen tartom. A serpenyőbe csak kevés olajat hagyok. Beleteszem az apróra vágott fokhagymát, kevés rozmaringot és oregánót. Rászórok két teáskanál lisztet, és két percig kevergetve pirítom. Ekkor leveszem a tűzről, beleöntöm a citrom kicsavart levét, és elkeverem. Visszateszem a tűzre, hozzáadom a fehérbort, és egy percig kevergetem.
A májra öntöm, és meleg helyen hagyom állni 5 percet.
Főtt burgonyával és zöldség körettel tálalom.

PIRÍTOTT MÁJ
Hozzávalók:
20 dkg fiatal marha-, borjú- vagy sertésmáj, 4 evőkanál olaj vagy 6. dkg zsír, só, törött bors

Elkészítése:
A májat ereitől megtisztítjuk, szeletekre vágjuk és a forró zsiradékban nagyon gyorsan mindkét oldalát pirosra sütjük, pirítjuk.
Sütés után sózzuk, borsozzuk.
Azonnal tálaljuk burgonyapürével, salátával.
Ha nem sütjük kellő gyorsasággal, levet enged és kemény lesz.
Sok helyütt a pirított májat hagymás lében készítjük, ilyenkor a májat a fentiek szerint megtisztítjuk, vékony csíkokra vágjuk.
Hagymát pirítunk, mint a pörköltnek, kevés vízzel addig pároljuk, míg szétesik, zsírjára sütjük és a májat beletéve, nagyon forró zsíron 6-8 percig sütjük, közben fordítjuk.
Utólag sózzuk, és borssal vagy paprikával ízesítjük.

PIRÍTOTT MÁJ ÚJHAGYMÁVAL
Hozzávalók:
35 dkg marha- vagy sertésmáj, fél cm-es szeletekre vágva 7 evőkanál olaj 6 szál zöldhagyma, 5 cm-es darabokra vágva 2 szelet gyömbérgyökér 5 dkg szárított fafüle gomba 2 evőkanál szójaszósz 1 teáskanál cukor 1 evőkanál borecet 1 evőkanál fehér bor 1 evőkanál kukoricaliszt páclé 0,5 teáskanál só 0,5 teáskanál bors 2 teáskanál fehér bor 2 teáskanál kukoricaliszt 2 teáskanál olaj
Díszítéshez
8 szál zöldhagyma

Elkészítése:
Fél órát áztassuk hideg vízben a májat, majd csepegtessük le, papírszalvétán szárítsuk meg.
Keverjük össze a máj szeletkéket a páclével, és hagyjuk állni 10 percig.

FOLYTATÁSA KÖVETKEZIK
Forrás:
BELSŐSÉGEK LEXIKONJA - RECEPTEK MARHAMÁJRA
Szerző:
 
Szerkesztette és Illusztrálta
 
 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

Nincs új bejegyzés.