Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


RECEPTEK MARHAMÁJRA 8

2020.03.12

BELSŐSÉGEK LEXIKONJA

PIRÍTOTT MÁJ
(BORJÚ VAGY SERTÉS)
Elkészítése:
Egész fiatal, minél világosabb és vastagabb borjú- vagy sertésmájból 30 dekát hirtelen megmosunk és kisujjnyi vékony szeletekre vágjuk a deszkán.
Felszeletelés előtt kell megmosni, de áztatni nem szabad.
Lábasban kis tojásnyi zsírban aranysárgára pirítunk igen finomra felmetélt tojásnagyságú vöröshagymát.
Ráöntök 1 deci vizet, vagy ha van, csontlevest, esetleg húslevest, jó késhegynyi paprikát, lefedem, és 10-12 percig párolom, míg a levét teljesen elforrja.
Ekkor belevetem a felszeletelt májat és 10 percig párolom fedő nélkül, 2-3-szor megkeverve fakanállal.
Megsózom gyűszűnyi sóval, összekeverem és 2 perc múlva tálalom.
Ha tovább párolódik a sóval, szíjas, rágós lesz.

ROSTON SÜLT MÁJ
Elkészítése:
A májszeleteket roston vagy teflonedényben hirtelen megsütjük, és a tálon sóval, törött borssal hintjük meg.
ízesíthetjük a kész májat apróra vágott fokhagymával és petrezselyemmel is.

SÜLT MÁJ
Hozzávalók:
50 dkg máj 2 cm vastagra vágva, só, bors, liszt, 71/2-8 dkg vaj vagy margarin, 8 szelet szalonna, 1 nagy hagyma

Elkészítése:
A lisztet keverjük össze a borssal, sóval és a májat forgassuk bele.
A vajat egy serpenyőben olvasszuk fel, hagyjuk, amíg szép barna nem lesz, akkor a lángot vegyük alacsonyabbra, tegyük bele a májat és süssük addig, amíg mindkét oldala szép barna nem lesz.
A borjúmájnak kb. 6 perc kell, a marha és sertésmájnak kb. 7 perc szükséges.
A májat vegyük ki a serpenyőből és tegyük egy előmelegített tálba.
A visszamaradt vajon süssük ki a szalonnát ropogósra és tegyük a májra.
A vajban süssük meg puhára, de nem nagyon barnára a vastag karikákra vágott hagymát, tegyünk alá egy kis vizet, hagyjuk egy percig a szaftot rotyogni és az egészet öntsük a májra.
Tálalhatjuk burgonyapürével vagy rizzsel.
Adhatunk mellé almaszószt is.

TŰZDELT MÁJ
Elkészítése:
Borjú- vagy sertésmáj szeletet tűzdelj meg füstölt szalonnával, borsozd meg, süsd roston, végül sózd meg.

ZÖLDSÉGLEVES MÁJJAL
Elkészítése:
4 adaghoz 20 dkg vékony metéltre vágott vegyes leveszöldséget pirítsunk meg 2 evőkanál meleg olajon.
Szórjuk meg finomra vágott zöldpetrezselyemmel és zellerlevéllel, ezt is pirítsuk meg, öntsünk hozzá kevés forró vizet vagy csontlevet, pároljuk félig puhára, sózzuk meg.
Tegyünk bele 20 dkg apró kockára vágott burgonyát.
Öntsük fel annyi vízzel vagy csontlével, hogy személyenként 2,5-3 dl levest tálalhassunk.
Főzzük meg puhára a zöldséget és a burgonyát.
10 dkg marha- vagy sertésmájat kaparjunk el pépesre deszkán és folytonos keverés közben főzzük meg a levesben.

ZÖLDSÉGES MÁJ
Hozzávalók:
40-40 dkg vöröshagyma, sárgarépa és kelbimbó (fagyasztott is lehet), 4 evőkanál olaj, só, őrölt fekete bors, 1 mokkáskanál paradicsompüré, 1 kiskanál finomliszt, 1 mokkáskanál ételízesítő por, 40 dkg marha- vagy sertésmáj, 1 mokkáskanál majoránna

Elkészítése:
Az összes zöldséget megtisztítjuk.
A hagymát cikkekre, a répát karikákra vágjuk.
A kelbimbókat egészben hagyjuk, csak akkor vágjuk félbe, ha túl nagyok.
Együtt a megforrósított olajra dobjuk és kevergetve 5 percig pirítjuk (ha fagyasztott kelbimbót használunk, akkor azt csak később tesszük bele).
Megsózzuk, megborsozzuk, a paradicsompürével ízesítjük, és a liszttel meghintjük.
1 percnyi pirítás után kb. 2 deci vízzel fölöntjük, az ételízesítőt beleszórjuk, lefödve, kis lángon kb. 5 perc alatt a zöldségeket roppanósra főzzük.
Végül a csíkokra vágott májat is beledobjuk, a majoránnával fűszerezzük, majd fedetlenül, nagy lángon 5 percig pároljuk.

 
Forrás:
BELSŐSÉGEK LEXIKONJA - RECEPTEK MARHAMÁJRA
Szerző:
 
Szerkesztette és Illusztrálta
 
 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

Nincs új bejegyzés.