Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


BELSŐSÉGEK LEXIKONJA - A PACALPÖRKÖLTEK, ÉS MÁS PACALOS RECEPTEK 2.

2016.11.26

BELSŐSÉGEK LEXIKONJA

Gombás pacalpörkölt
A "gombás pacalpörkölt" elkészítése megegyezik a "Pacalpörkölt 1." elkészítésével, de még az utolsó fél órában hozzáteszünk 30 dkg szeletelt gombát is.

Kalmük pacal
Hozzávalók:
2 kg bél, 3 kg tüdő, máj, vese és pacal, 1 kg vér, 0,5 kg háj, 1 kg vöröshagyma, 0,5 l tej, fűszerek ízlés szerint

Elkészítése:
A belet és a pacalt letisztítjuk, megmossuk. Megmossuk a tüdőt, májat és vesét is. Mindezt fazékba tesszük, felöntjük hideg vízzel, és készre főzzük. A friss vért összegyűjtjük, megszűrjük, hideg vizet vagy tejet adunk hozzá, apróra vágott hájjal, sóval, borssal, hagymával ízesítjük, ezzel megtöltjük az oltógyomrot, bekötjük, és 1 óráig főzzük. A főtt belsőségeket apróra vágjuk, hagymát, borsot, fokhagymát, babérlevelet adunk hozzá, felöntjük húslével, és 5 percig főzzük.
Tálaláskor a belsőséget forrón tesszük a tányérra.

Káposztás pacal
Hozzávalók:
60 dkg tisztított pacal, 20 dkg füstölt kolbász, 40 dkg savanyú káposzta, 1 nagy fej hagyma, 5 dkg füstölt szalonna, 4-5 gerezd fokhagyma, 1-2 cseresznyepaprika, 1 ek pirospaprika, 2 dl vörösbor, só

Elkészítése:
A pacalt felcsíkozom. Az apró kockára vágott szalonnát kiolvasztom, üvegesre párolom rajta az apró kockákra vágott hagymát, megszórom pirospaprikával, majd felöntöm egy csésze vízzel. Beleteszem a pacalcsíkokat és a zúzott fokhagymát és a cseresznyepaprikát. Időnként pótolom az elpárolgott levét. Mikor megpuhult, hozzáteszem a savanyú káposztát, illetve a 3-4 centis darabokra vágott kolbászt. Hozzáöntöm a vörösbort, és puhára párolom, ha kell, utána sózom.
Főtt burgonyával, vagy puha kenyérrel tálalom.

Körmös pacal
Hozzávalók:
1 db bogrács (nem túl pici), Pacal ki mennyit akar főzni, a pacal mennyiségéhez viszonyítva kb. 50% sertés- köröm, min. 50-60% vöröshagyma, só, szemes bors, pirospaprika, 1 cső zöldpaprika, sűrített paradicsom, 1 db friss paradicsom, majoránna, az abáláshoz: pár gerezd fokhagyma, 2 kis fej vöröshagyma, só.

Elkészítése:
A pacalt és a körmöt megtisztítjuk, a pacalt kb. tenyérnyi nagyságúra, a körmöt hosszában felvágjuk. A fokhagymát és a hagymát felszeleteljük, és a pacallal, a körömmel, kevés sóval feltesszük főni. Ha mindezt kuktában készítjük, akkor hamarabb kész van. Annyi vízben tegyük fel, amennyi majdnem ellepi. Akkor jó, amikor a körömből a csontot könnyen ki tudjuk venni. Kiszedjük az abálóléből, kicsit hagyjuk hűlni, majd a körmöt teljesen kicsontozzuk, és a pacallal együtt laskára vágjuk. A többi vöröshagymát felkockázzuk, addig dinszteljük kis tűzön a bográcsban, amíg kezd szétdobódni, és a szokásos módon pörkölt alapot készítünk. Ebbe tesszük a többi alapanyagot, ízlés szerint fűszerezzük, a majoránnát a befejezés előtt kb. 10 perccel tesszük bele, felöntjük az abálólével, ki mennyire szereti, sűrűbbre vagy hígabbra. Kis tűzön lassan főzve legalább fél órát főzzük. Ha a zöldpaprikába belevágunk, jobban kifő az íze, mert nem marad fenn a pörkölt tetején. Vigyázzunk oda ne égjen folyamatosan pörgessük a bográcsot a tűz felett. Ha kész, adhatunk hozzá hasábra vágott petrezselyemzölddel, és kömény- maggal kifőzött burgonyát.
Szűkebb pátriámban burgonya nélkül szolgálják fel friss kenyérrel.

Madridi pacal
Hozzávalók:
80 dkg (előzőleg sós vízben puhára főzött, tisztított) pacal, 20 dkg spanyol kolbász (vagy füstölt-lángolt kolbász), 2 dl vörösbor, 1 nagy fej vöröshagyma, 6 gerezd fokhagyma, 1 dl olaj, 1 dl paradicsompüré, só, törött bors (ízlés szerint), 1 teáskanál kakukkfű.

Elkészítése:
A forró olajon megfuttatjuk a tisztított és zúzott fokhagymát, majd rátesszük a finomra metélt vöröshagymát, és tovább pirítjuk. Ezután beletesszük a paradicsompürét és a kockákra vágott főtt pacalt. Együtt pirítjuk tovább, rászórjuk a sót és a kakukkfüvet, majd ráöntjük a vörösbort. Fedő alatt, gyakori keverés közben puhára pároljuk. Ha a levét idő előtt elfőné, apránként kevés vörösborral pótoljuk. A már puha pacalba beletesszük a bőrétől megfosztott és karikákra vágott kolbászt, és még 10 percig főzzük.
Sós vízben főtt burgonyával tálaljuk.


FOLYTATÁSA KÖVETKEZIK 

 

 
Forrás:
BELSŐSÉGEK LEXIKONJA
Szerző:
 
Szerkesztette és Illusztrálta
 
 
 

 

 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

Nincs új bejegyzés.