Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


BELSŐSÉGEK LEXIKONJA - A PACALPÖRKÖLTEK, ÉS MÁS PACALOS RECEPTEK 3.

2016.12.05

BELSŐSÉGEK LEXIKONJA

Marhapacal Ínyesmester módra
A pacalt jól be kell sózni, és erősen le kell dörzsölni, először hideg, másodszor forró vízzel kimosni. Ha jól kimostuk, hideg vízben föltesszük főni. Mikor felforrt, leöntjük róla a vizet, és új hideg vízzel újra föltesszük.

Elkészítése:
Ezt még egyszer megismételjük. Ezután sós vízben puhára főzzük és hosszú, keskeny metéltre -, vágjuk. Világos rántást készítünk, kevés petrezselyem zöldjével, s ha úgy tetszik, apróra vágott vöröshagymával, föleresztjük csontlével vagy vízzel, megsózzuk, 1-2 babérlevelet, kevés borsot teszünk bele, egy darabig forraljuk, aztán átszűrjük, beletesszük a pacalt, felforraljuk.
1-2 tojás sárgájával megkötjük és 1-2 kanál ecetet vagy citromlevet öntve beléje, tálaljuk.

Olasz babos pacal
Hozzávalók:
1,2 kg előfőzött pacal, 250 g száraz fehér bab, 100 g hagyma, 3 gerezd fokhagyma, 1 kis csípős hegyes paprika, 120 g sárgarépa, 50 g szárzeller, 50 g póréhagyma, 4 ek. olívaolaj, 2 babérlevél. 1 ágacska rozmaring, 2 dl fehérbor, 4 dl borjúalapié, só, frissen őrölt bors, 1 kk. citromlé, 2 ek vágott petrezselyem, 40 g paradicsompüré, 30 g frissen reszelt parmezán sajt

Elkészítése:
A fehér babot előző este, annyi hideg vízben, hogy bőven ellepje, beáztatjuk. Másnap alaposan leöblítjük, és bő, sós vízben 40-45 percig puhára főzzük. Időközben meghámozzuk a hagymát és a fokhagymát, és finomra vágjuk. A hegyes paprikát kettészeljük, ereit, magjait eltávolítjuk, vékony csíkokra vágjuk. A sárgarépát meghámozzuk, és egészen apróra felkockázzuk. A szárzellert és a póréhagymát megtisztítjuk, szintén finomra aprítjuk.

A pacalt előkészítjük.

Felöntjük a borjú-alaplével, sózzuk, borsozzuk, citromlével ízesítjük. Meghintjük a vágott petrezselyemmel, és 20 percig szelíd tűzön főzzük. A paradicsompürét felhígítjuk egy kevés főzőlével, és a leszűrt fehér babbal együtt a pacalhoz adjuk, utána fűszerezzük. Tetejét megszórjuk reszelt parmezán sajttal, és friss kenyérrel kínáljuk. Az előfőzött pacalt, éles késsel vékony csíkokra vágjuk. Egy nagyobb lábasban felforrósítjuk az olívaolajat. Megfonnyasztjuk benne a hagymát és a fokhagymát, összepirítjuk a zöldséggel. Hozzáadjuk a pacalt, azzal is pirítjuk néhány percig. Beledobjuk a babérlevelet és a rozmaringot.
Felöntjük a fehérborral, és a felére beforraljuk.

Pacal firenzei módra
Hozzávalók:
1 kg pacal, 40 dkg paradicsom, 1 dl olívaolaj, 10 dkg vaj, 1 kis zellergumó, 1 szál sárgarépa, 1 közepes fej vöröshagyma, 3 gerezd fokhagyma, 1 mokkáskanál bazsalikom, 10 dkg reszelt sajt, 1,5 dl száraz fehérbor, 5 dl húsleves, só, törött bors

Elkészítése:
A megtisztított pacalt bő vízben megmossuk, vékony csíkokra vágjuk, majd bő, sós vízben kb. 2 óra hosszat főzzük. Ezután leöntjük róla a forró vizet, és tiszta hideg vízbe tesszük. Megtisztítjuk, és apróra felvágjuk a zellert, a sárgarépát, a vöröshagymát, és a bazsalikommal együtt tűzálló edénybe tesszük. Hozzáadjuk a vaj egyharmadát, az olívaolajat és 1 gerezd fokhagymát egészben. Közepes lángon lepirítjuk, majd hozzáöntjük a fehérbort. Addig főzzük, amíg a bor elpárolog, majd hozzáadjuk a leszűrt pacalt, rászórjuk a reszelt sajt felét, hozzáadjuk a lehéjazott és felvágott paradicsomokat (vagy helyette 1-2 evőkanál paradicsompürét 1 dl meleg vízzel hígítva), valamint 2 dl húslevest. Sózzuk, borsozzuk, és közepes lángon puhára főzzük, időnként hozzáöntve egy kevés húslevest. Ha megfőtt, négy kisebb, kivajazott tűzálló edénybe átöntjük a pacalt, mindegyik tetejére borsónyi vajdarabkákat teszünk, meghintjük a megmaradt reszelt sajttal, majd sütőbe téve kis lángon kb. 10 percig pirítjuk.Frissen tálaljuk. .

FOLYTATÁSA KÖVETKEZIK

 

Forrás:
BELSŐSÉGEK LEXIKONJA
Szerző:
Szerkesztette és Illusztrálta
 
 
 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

Nincs új bejegyzés.