Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


BELSŐSÉGEK LEXIKONJA - A PACALPÖRKÖLTEK, ÉS MÁS PACALOS RECEPTEK 4.

2016.12.19

BELSŐSÉGEK LEXIKONJA

Pacal másképpen
Hozzávalók:
1 kg pacal, 30 dkg gomba, 2 szelet füstölt szalonna, 1 kis csülök (lehet malac), 1 fej vöröshagyma, 1 kis fej fokhagyma, só, kakukkfű, bors, csípős paprika (csöves)

Elkészítése:
A pacalt alaposan kimosom, majd keskeny csíkokra szeletelem. A gombát megtisztítom, és fél cm-es szeletekre, a szalonnát kis kockákra vágom. A csülköt megtisztítom. A fokhagyma és a vöröshagyma külső hártyáit lehúzom.
Kuktában kisütöm a szalonnakockákat, hozzáadom a gombát, pár percig pirítom. Ezután beleteszem a pacalt, a csülköt, megfűszerezem, hozzáadom a vöröshagymát és a csípős paprikát egészben, a fokhagymát pedig keresztbe kettévágva. Annyi vizet adok hozzá, hogy ellepje. A forrástól számítva 60-80 percig főzöm.
Ha a pacal és a csülök teljesen megpuhult, a csülköt kiemelem, kicsontozom, és apró darabokra vágom, közben hagyom, hogy a főzőlé kissé besűrűsödjön.
Külön tálban adom fel a pacalt és másikban a csülökhúst. Ki-ki külön vagy összekeverve fogyaszthatja. Az asztalra tejfölt is teszek.

Pacalpaprikás zöldborsóval
Hozzávalók:
1 kg konyhakész pacal, 1 nagy fej hagyma, 1 cseresznyepaprika, 1 kk pirospaprika, 10 dkg zsír, 1 kk. paradicsompüré, só, 50 dkg konzerv borsó

A hagymát a zsíron sárgára pirítom, rászórom a paprikát, majd a felcsíkozott pacalt, megkeverem, beleteszem a cseresznyepaprikát és a paradicsompürét, majd mindig kevés vizet aláöntve, sót belekeverve felteszem főni. Mikor már majdnem kész, beleteszem a borsót.
Mikor teljesen megpuhult főtt burgonyával, vagy puha kenyérrel tálalom.

Pacal porosz módon
Hozzávalók:
1 kg tisztított, előfőzött pacal, 1 fej hagyma, 10 dkg füstölt szalonna, 2 ek liszt, 1 babérlevél, 1 citrom, 2 gerezd fokhagyma, 2 szem paradicsom, 1 kk paprika, só, 2 dl tejföl

A pacalt 3 liter sós vízben fél óráig főzöm, majd leszűröm. A szalonnát kockára vágom és kiolvasztom, rászórom a lisztet, megpirítom, majd a pirospaprikát, majd felöntöm 2 deci pacal főzőlével. A csíkokra vágott pacalt beleteszem a lébe, beledobom a babérlevelet, a zúzott fokhagymát, a citromhéjat, a sót, valamint a felkockázott paradicsomot.
A végén össze-rottyantom, az ízét a citromlével pikáns savanyúra állítom be, majd belekeverem a tejfölt. .

FOLYTATÁSA KÖVETKEZIK
Forrás:
BELSŐSÉGEK LEXIKONJA
Szerző:
 
Szerkesztette és Illusztrálta
 
 
 

 

 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

Nincs új bejegyzés.