Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


BELSŐSÉGEK LEXIKONJA - RECEPTEK PACALRA, ÉS MÁS PACALOS RECEPTEK 10

2018.12.17

BELSŐSÉGEK LEXIKONJA

Pacalpörkölt magyarosan 1.
Felengedés után a pacalt hagymás, sós, babérleveles vízben megabáljuk, forrás után kb. 10-15 percig. 1 kg csíkozott pacalhoz: 15-20 dkg zsírban 25-35 dkg hagymát üvegesre pirítunk (minél több hagymát teszünk bele, annál szaftosabb lesz). A tűzről levéve hozzáadunk 2-3 dkg édes-nemes paprikát, 10-15 dkg lecsót, sót, borsot, és ízlés szerint csípős paprikát.
A pörköltalapot összekeverjük, majd a megabált pacalt rátesszük, újra összekeverjük, majd vízzel felengedjük, úgy, hogy ellepje.
Lassú tűzön puhára főzzük (kb. 3-4 óra).
Főzés közben még kóstolgassuk, tetszés szerint ízesítsük.

Pacalpörkölt magyarosan 2.
Hozzávalók (4 személyre):
1,2 kg tisztított pacal, 5 ek zsír, 2 nagy fej vöröshagyma, 2 gerezd fokhagyma, 2 zöldpaprika, 2 paradicsom, 2 cseresznyepaprika, 1 kk. köménymag, 1 ek pirospaprika, 2 kk. só, 1 ek paradicsompüré, 1 húsleveskocka, 1 kk. liszt, 50 dkg burgonya.

Elkészítés:
A pacalt forró vízben megmossuk, leszárítjuk, majd kb. 1 cm széles, 3 cm hosszú szeletekre vágjuk. A hagymát apró kockákra vágjuk, zsírban megpirítjuk, meghintjük pirospaprikával. A leveskockát 4 dl forró vízben feloldjuk, ezzel a lével azonnal felöntjük a pirított hagymát, elkeverjük, hozzáadjuk a fokhagymát és a köménymagot, a paradicsom-pürét, jól elkeverjük, és beletesszük a pacalcsíkokat. Sózzuk, felöntjük húslevessel, hogy jól ellepje, és fedő alatt négy óráig főzzük. Közben néha megnézzük, és ha szükséges utána töltjük húslevessel. Kb. 2 órás főzés után, hozzáadjuk a darabolt zöldpaprikát, a paradicsomot, a megtisztított, kockára vágott burgonyát, a cseresznyepaprikát, és tovább főzzük.
Lényeges, hogy jó puha legyen.
(Savanyú almapaprika kínálható hozzá.)

Pacalpörkölt (sertéskörömmel)
Hozzávalók:
2 kg pacal, majoránna, szurokfű, 1 nagyobb sertésköröm, borsikafű, bors, só, pirospaprika, 50 dkg hagyma, 1 dl olaj.

Elkészítés:
A pacalt és a körmöt alaposan megtisztítjuk, a pacalt csíkokra, a körmöt három darabra vágjuk. A hagymát üvegesre megpirítjuk, majd pirospaprikával megszórjuk és öntünk rá egy kis vizet, hogy a paprika nehogy leégjen. Ekkor beletesszük a csíkokra vágott pacalt, és a darabokra vágott körmöt. Majd annyi vizet öntünk rá, amennyi két-háromujjnyival ellepi, és lassú tűzön, időnként megkeverve körülbelül két órát főzzük. Amikor már majdnem megfőtt, megfűszerezzük, sóval, majoránnával, szurokfűvel, borsikafűvel és borssal.
A körmöt, ha már megfőtt, kivesszük, vigyázva rá nehogy szétfőjön.
Főtt burgonyával, vagy petrezselymes burgonyával tálaljuk.

Pacal "Sierra" módra - Mexikó
Elkészítése kb. 3/4 órát vesz igénybe.
Energiatartalma kb. 530 kcal adagonként.
Tortillával és paradicsomsalátával kínáljuk.

Hozzávalók:
2 hagyma, 80 g főtt sonka, 4 kis zöld chili, 3 evőkanál olaj, 750 g előfőzött pacal, 40 g darált mandula, 2 evőkanál mazsola, 2 evőkanál magozott, zöld olajbogyó, 400 ml húsleves, 1 narancs leve, 1 citrom leve, 1 babérlevél. 1 késhegynyi őrölt szegfűszeg, 1 szál kakukkfű, 1 teáskanál oregáno, só, őrölt feketebors, 1 kis konzerv csicseriborsó (280 g), 2-3 evőkanál reszelt sajt. Vagdaljuk apróra a hagymát és a sonkát, magozzuk ki a chilit és vágjuk vékony karikákra. Forrósítsuk fel egy edényben az olajat, pirítsuk benne aranybarnára a hagymát és a sonkát. Adjuk hozzá a chilit is, egy kicsit pirítsuk meg.
Vágjuk keskeny csíkokra a pacalt, tegyük a mandulával, mazsolával és az olajbogyóval az edénybe, majd állandó keverés mellett pirítsuk pár percig.
Öntsük fel levessel, tegyük bele a sajt kivételével az összes többi hozzávalót.
Főzzük 15-20 percig, amíg a pacal meg nem puhul, és a szósz be nem sűrűsödik.
Hintsük meg reszelt sajttal az ételt.

TORTILLA,
Hozzávalók:
5 dl kukoricaliszt, 1 kávéskanál só, 1 kávéskanál sütőpor, 3 dl meleg víz, 1 evőkanál zsiradék

Elkészítése:
A hozzávalókat gyúrjuk össze, hogy kemény, rugalmas tésztát kapjunk. Osszuk lúdtojás nagyságú labdákra, és hagyjuk állni vagy félóra hosszat. Enyhén lisztezett deszkán nyújtsuk kerek, vékony lángos formájúra. Gyengén kiolajozott palacsintasütőben süssük meg ropogósra mindkét oldalukat.
Kenyér helyett tálaljuk.
Adjunk hozzá vajat.

Forrás:
BELSŐSÉGEK LEXIKONJA - RECEPTEK PACALRA ÉS MÁS PACALOS ÉTELEKRE
Szerző:
 
Szerkesztette és Illusztrálta


 
 
 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

Nincs új bejegyzés.