Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


BELSŐSÉGEK LEXIKONJA - RECEPTEK PACALRA ÉS MÁS PACALOS RECEPTEK 11

2019.01.30

BELSŐSÉGEK LEXIKONJA

Portugál pacal - Tripas a moda do Porto (tripe, Oporto style)
Hozzávalók 4-6 személyre:
50 dkg 2,5 x 2,5 cm-es kockákra vágott pacal, 25 dkg borjúláb (disznóköröm), fél csirke, 10-12 cm-es darabokra vágva, 12,5 dkg sonka apró kockára vágva, 25 dkg kolbász karikára vágva, annyi víz, hogy mindezt befedje. 4 evőkanál olívaolaj, 50 dkg apróra vágott hagyma, 37 dkg feldarabolt sárgarépa, 25 dkg bab, 4 evőkanál apróra vágott petrezselyemzöld, 2 evőkanál zúzott fokhagyma, 4 evőkanál (6 cl) portói bor, 2,5 dl csirkehúsleves, 1 teáskanál őrölt pirospaprika, 2 teáskanál piri-piri szósz*, 2 db babérlevél, só, és frissen őrölt bors.

Elkészítése:
A pacalt sózzuk és borsozzuk. Tegyük egy nagy lábasba a borjúlábbal (disznókörömmel) közepes tűzre. Öntsük le vízzel és forraljuk fel. Vegyük vissza a hőt és főzzük 1-2 órányit, ill., míg megpuhul. Szűrjük le és hűtsük ki teljesen. Vegyük ki a borjúlábból (disznókörömből) a csontot, tegyük félre. Öntsük az olajat egy nagy serpenyőbe, közepes hőfokon forrósítsuk fel, adjuk hozzá a sonkát, sárgarépát és pároljuk 1 percig, tegyük hozzá a kolbászt és pirítsuk együtt két percig. Szórjuk bele a hagymát, sárgarépát és a fokhagymát. Ízesítsük sóval és borssal. Főzzük tovább még két percig. Sózzuk be a csirkét, borsozzuk meg, adjuk a kolbászos keverékhez, pároljuk egy percig. Öntsük bele a portóit, a csirkehúslevest, paprikát, piri-piri szószt és a babérleveleket. Fedjük be, és 25 percig főzzük.
Adjuk hozzá a pacalt, a borjú/disznólábat és a beáztatott babot.
Főzzük 20-25 percig.
Vegyük ki a babérlevelet, merjük tányérba és szórjuk meg finomra vágott petrezselyemmel.

Piri piri szósz*=
A piri piri swahili nyelven azt jelenti, hogy "paprika paprika", apró, rettenetesen csípős chilli paprika, amit madár szemnek neveznek Dél Afrikában. Családunk mind az öt férfi tagja nagyon szereti az erős, fűszeres ételeket, szerintük én mindig tehetnék egy kanállal többet ahhoz, hogy elnyerje a kellő fűszerezettséget. Nos, egy kicsit utánajártam, mi is lehet még erősebb, mint a Red Hot vagy Erős Pista, így bukkantam rá erre az érdekesnek hangzó chili szószra, amit BBQ-hoz, sült húsokhoz, zöldségekhez használhatunk. Hozzávalók
2 üveg 18 db piri piri chilli paprika, 2 db lilahagyma, 1 nagy fej fokhagyma, 2 db piros kaliforniai paprika, 3 db érett paradicsom, 4 evőkanál olívaolaj, 3 db citrom reszelt héja és leve, 8 cl vörösbor ecet, 2 evőkanál kókuszcukor vagy 4 db datolya 1 teáskanál örölt fekete bors, 2 db babérlevél, 1 evőkanál szárított oregánó, 3 evőkanál édes paprikapor

Elkészítés
A chilli paprikák szárát levágjuk, magját benne hagyjuk. Ha rettenetesen erősre szeretnénk, nyugodtan duplázzuk meg a paprika mennyiségét (én nem mertem )
A hozzávaló anyagokat megtisztítjuk, az édes paprikát kicsumázzuk, és nagyobb darabokba vágba egy daraboló gépbe tesszük.
Hozzáöntjük az ecetet, a kicsavart citrom levét és reszelt héját. Ha organikus a citrom, nyugodtan tegyük bele a teljes citromot negyedekbe vágva. Nem kell teljesen simává turmixolnunk, csak addig, amíg apró kis darabokra vágja a gép a hozzávalókat.
Beleöntöm az egészet egy lábasba, rádobom a babérlevelet és lassú tűzön addig főzöm, amíg a lé nagy része elpárolog, kavargatás közben látom az edény alját. Megkóstolom és igazítom az ízeket.
Jól lezárható üvegben két hétig eláll.
(Forrás: COOKPAD)

Szicíliai rakott pacal
Hozzávalók:
1 kg pacal, 1 fej hagyma, 3-4 kanál olivaolaj, 35 dkg paradicsom, 35 dkg padlizsán, 5 dkg szalonna, 10 dkg juhsajt, 2 kemény tojás, 1 ek reszelt parmezán, só, bors, olaj

Elkészítése:
A padlizsánt felkockázom, besózom, egy órán keresztül állni hagyom, majd leöblítem és leitatom róla a vizet. Olajon pirosra sütöm, leszűröm. Az olívaolajon üvegesre pirítom az apróra vágott hagymát és szalonnát, ráteszem a tisztított, csíkozott pacalt és zsírjára pirítom. Sózom, borsozom, beleteszem a kockázott paradicsomot, és majdnem puhára párolom. Egy tűzálló edényben rétegesen lerakom a pacalt, a padlizsánt, a juhsajtot, a felkarikázott kemény tojásokat.
Tetejét megszórom reszelt parmezán sajttal, és a sütőben szép pirosra sütöm.

Tehénpörkölt bendővel (Elek István)
Hozzávalók:
80 dkg marhahús (lábszár), 40 dkg marhapacal, 20 dkg szeletelt gomba, 1 kis fej vöröshagyma, fokhagyma, pirospaprika, 15 dkg zsír, kevés só, 2 deci vörösbor, köménymag, 1 kg burgonya (dominó alakúra vágva)

Elkészítése:
"A marhalábszárt kockákra vágjuk. A pacalt leforrázzuk, és metéltre vágjuk. Arany-barnára pirítjuk a zsírban a karikákra vágott vöröshagymát, hozzátesszük a reszelt fokhagymát, pirospaprikát és a tört köménymagot. Ezután beletesszük a leforrázott pacalt, leöntjük 2 deci vörösborral, és félkészre pároljuk, csak ekkor adjuk hozzá a dominó alakúra vágott nyers burgonyát, azzal megpuhítjuk.
Tetszés szerint cseresznyepaprikával ízesíthetjük."

Velős-gombás pacalpörkölt
Hozzávalók:
1 kg előfőzött pacal, 20 dkg szeletelt gomba, 2 nagy fej hagyma, 4-5 gerezd fokhagyma, 2 ek paprika, egy kanál zsír, vagy olaj, késhegynyi bors, só, 20 dkg sertésvelő

Elkészítése:
A hagymát a zsíron sárgára pirítom, rászórom a paprikát, majd a felcsíkozott pacalt, megkeverem, majd mindig kevés vizet aláöntve, sót belekeverve felteszem főni. Mikor félig megpuhult, beleteszem a gombát, a zúzott fokhagymát és a törött borsot. Lassú tűzön puhára párolom.
Mikor szinte teljesen megpuhult, beleteszem a hártyáitól megtisztított velőt és még kb. 10 percet főzöm. Puha kenyérrel tálalom.

Velős pacalpörkölt
Hozzávalók:
1 kg előfőzött pacal, 2 nagy fej hagyma, 4-5 gerezd fokhagyma, 2 ek paprika, egy kanál zsír, vagy olaj, késhegynyi bors, só, 20 dkg sertésvelő

Elkészítése:
A hagymát a zsíron sárgára pirítom, rászórom a paprikát, majd a felcsíkozott pacalt, megkeverem, majd mindig kevés vizet aláöntve, sót belekeverve felteszem főni. Mikor félig megpuhult, beleteszem a zúzott fokhagymát és a törött borsot. Lassú tűzön puhára párolom.
Mikor szinte teljesen megpuhult, beleteszem a hártyáitól megtisztított velőt és még kb. 10 percet főzöm.
Puha kenyérrel tálalom.

Forrás:
BELSŐSÉGEK LEXIKONJA - RECEPTEK PACALRA ÉS MÁS PACALOS ÉTELEKRE
Szerző:
 
Szerkesztette és Illusztrálta
 
 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

Nincs új bejegyzés.