Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


RECEPTEK PACALRA ÉS MÁS PACALOS ÉTELEKRE 12.

2020.01.31

BELSŐSÉGEK LEXIKONJA

Borjú- vagy tehénpacal
(római recept)
Hozzávalók:
Borjú- vagy tehénpacal, 1 fej hagyma, 1 sárgarépa, zeller, petrezselyem, 1 borsmentalevél, frissen reszelt parmezán

Elkészítése:
A pacalt legalább hat órán át kell főzni, ennek során, akár a leveshúshoz, egy sárgarépát, egy hagymát, zellert és petrezselymet adunk hozzá.
A puhára főtt trippát ujjnyi széles, 3-5 cm hosszú csíkokra vágjuk, majd az umido (vagy a stufatino) levével még jó félórát tovább pároljuk.
Mire a lé szépen magába szívta az összes ízt és zamatot, a trippa készen van.

Csülkös pacalpörkölt.
Hozzávalók 8 személyre:
2 kg pacal, 1 nagyobb, húsos csülök, 2 evőkanál ételízesítő por, 1 dl ecet, 3-4 gerezd fokhagyma, 4 evőkanál olaj, 1 nagy fej vöröshagyma, 2-2 db paprika és paradicsom, 3 evőkanál pirospaprika, só, őrölt bors, 1 cseresznyepaprika.

Elkészítése:
A pacalt megtisztítjuk, ecetes vízzel leforrázzuk, majd sós, ételízesítő porral ízesített vízben puhára főzzük, felcsíkozzuk.
A csülköt annyi vízben, amennyi ellepi, puhára főzzük, sóval, fokhagymával, ételízesítő porral fűszerezzük.
A csülköt kiemeljük, kicsontozzuk, a húst csíkokra vágjuk, a főzőlevét félretesszük.
A bográcsban a fölforrósított olajon üvegesre pirítjuk a felaprított vöröshagymát.
Pirospaprikával meghintjük, elkeverjük, kevés csülöklével felengedjük.
Hozzáadjuk a cikkekre vágott paradicsomot és a paprikát, a csíkokra szeletelt pacalt és csülköt, és annyi csülöklével töltjük föl, hogy elegendő szaftja legyen.
Lassú tűzön jó egy órányit főzzük.
Akkor jó, ha a szaftja ragacsos-sűrű lett.

Pacalpörkölt 1.
Hozzávalók:
60 dkg marhapacal, 2 nagy fej vöröshagyma, 2 db zöldpaprika, 1 db paradicsom, (vagy 3 evőkanál konzerv lecsó, esetleg gyorsfagyasztott zöldpaprika és paradicsom), 4 evőkanál olaj, 3 gerezd fokhagyma, 1 evőkanál piros fűszerpaprika, 2 szál zellerzöld, 2 evőkanál ecet, 1 teáskanál liszt, ízlés szerint só, kevés törött fekete bors.

Elkészítése:
A pacalt többször váltott vízben gondosan megmosom, majd annyi vízbe teszem, amennyi éppen ellepi.
A vízbe beleöntöm az ecetet, és legalább fél órán keresztül áztatom benne.
Ezután az ecetes vizet leöntöm, a pacalt leöblítem, majd forrásban lévő vízbe dobom.
Az újraforrástól számított 10 percig főzöm, majd leszűröm, és hideg vízzel leöblítem.
Ezután fogok hozzá a tulajdonképpeni étel készítéséhez.
Az előfőzött pacalt vékony, hosszú csíkokra vágom.
A megtisztított és finomra metélt vöröshagymát a felforrósított olajon üvegesre fonnyasztom, majd a tűzről lehúzva belekeverem a pirospaprikát, és ráöntök 2 evőkanál vizet.
A tűzre visszatéve beleteszem a pacalt, és állandó keverés közben megpirítom.
Ezután annyi vizet öntök rá, amennyi éppen ellepi.
Megsózom és megborsozom.
Fedő alatt majdnem puhára főzöm.
Ekkor hozzáadom a felszeletelt zöldpaprikát, a felkarikázott paradicsomot és a finomra vágott zellerzöldet.
Liszttel elkevert fél dl vízzel besűrítem, és jól kiforralom, közben folytonosan kevergetem.
(Aki szereti a csípős ízeket, az fűszerezze cseresznyepaprikával vagy paprikakrémmel.)
A már egészen kihűlt ételt adagokra osztom, és a mélyhűtőben lefagyasztom.
Miután a pacal készítése elég hosszadalmas, egyszerre nagyobb adagot is érdemes főzni belőle.

Gombás pacalpörkölt
Elkészítése:
A "gombás pacalpörkölt" elkészítése megegyezik a "Pacalpörkölt 1." elkészítésével, de még az utolsó fél órában hozzáteszünk 30 dkg szeletelt gombát is.

Káposztás pacal
60 dkg tisztított pacal, 20 dkg füstölt kolbász, 40 dkg savanyú káposzta, 1 nagy fej hagyma, 5 dkg füstölt szalonna, 4-5 gerezd fokhagyma, 1-2 cseresznyepaprika, 1 ek pirospaprika, 2 dl vörösbor, só

Elkészítése:
A pacalt felcsíkozom.
Az apró kockára vágott szalonnát kiolvasztom, üvegesre párolom rajta az apró kockákra vágott hagymát, megszórom pirospaprikával, majd felöntöm egy csésze vízzel.
Beleteszem a pacalcsíkokat és a zúzott fokhagymát és a cseresznyepaprikát.
Időnként pótolom az elpárolgott levét.
Mikor megpuhult, hozzáteszem a savanyú káposztát, illetve a 3-4 centis darabokra vágott kolbászt.
Hozzáöntöm a vörösbort, és puhára párolom, ha kell, utána sózom.
Főtt burgonyával, vagy puha kenyérrel tálalom.

Forrás:
BELSŐSÉGEK LEXIKONJA - RECEPTEK PACALRA ÉS MÁS PACALOS ÉTELEKRE
Szerző:
 
Szerkesztette és Illusztrálta


 
 
 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

Nincs új bejegyzés.