Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


RECEPTEK PACALRA ÉS MÁS PACALOS ÉTELEKRE 13.

2020.05.29

BELSŐSÉGEK LEXIKONJA

Bolgár pacalleves
Hozzávalók:
Fél kg előfőzött, csíkokra vágott pacal, fél pohár tejföl, 1 fej hagyma, 2 gerezd fokhagyma, 4-5 apróra vagdalt fefferoni, 1 ek olaj, 2 ek paradicsompüré, 2 ek liszt, 1 liter erőleves, 1 babérlevél, só, bors, 2 ágacska friss majoránna.

Elkészítése:
Az olajon aranysárgára pirítom az apróra vágott hagymát, beledobom a zúzott fokhagymát, az erős-paprikát, majd a paradicsompürét, és kevergetve a lisztet.
Beleteszem a csíkozott pacalt, majd felöntöm a levessel.
Babérlevéllel, borssal, sóval ízesítem és fedő alatt fél óráig főzöm.
Mikor kész, elkeverem a tejföllel és megszórom a finomra vágott majoránnával.

Körmös pacal
Hozzávalók:
1db bogrács (nem túl pici), Pacal ki mennyit akar főzni, a pacal mennyiségéhez viszonyítva kb. 50% sertés- köröm, min. 50-60% vöröshagyma, só, szemes bors, pirospaprika, 1 cső zöldpaprika, sűrített paradicsom, 1 db friss paradicsom, majoránna, az abáláshoz: pár gerezd fokhagyma, 2 kis fej vöröshagyma, só.

Elkészítése:
A pacalt és a körmöt megtisztítjuk, a pacalt kb. tenyérnyi nagyságúra, a körmöt hosszában felvágjuk.
A fokhagymát és a hagymát felszeleteljük, és a pacallal, a körömmel, kevés sóval feltesszük főni.
Ha mindezt kuktában csináljuk akkor hamarabb kész van.
Annyi vízben tegyük fel, amennyi majdnem ellepi.
Akkor jó, amikor a körömből a csontot könnyen ki tudjuk venni.
Kiszedjük az abálóléből, kicsit hagyjuk hűlni, majd a körmöt teljesen kicsontozzuk, és a pacallal együtt laskára vágjuk.
A többi vöröshagymát felkockázzuk, addig dinszteljük kis tűzön a bográcsban, amíg kezd szétdobódni, és a szokásos módon pörkölt alapot készítünk.
Ebbe tesszük a többi alapanyagot, ízlés szerint fűszerezzük, a majoránnát a befejezés előtt kb. 10 perccel tesszük bele, felöntjük az abálólével, ki mennyire szereti, sűrűbbre vagy hígabbra.
Kis tűzön lassan főzve legalább fél órát főzzük.
Ha a zöldpaprikába belevágunk, jobban kifő az íze, mert nem marad fenn a pörkölt tetején.
Vigyázzunk oda ne égjen folyamatosan pörgessük a bográcsot a tűz felett.
Ha kész, adhatunk hozzá hasábra vágott petrezselyemzölddel, és kömény- maggal kifőzött burgonyát.
Szűkebb pátriámban burgonya nélkül szolgálják fel friss kenyérrel.

Florentin pacal
(Trippa alla Fiorentina)
Hozzávalók:
1 kg előfőzött pacal, 2 fej hagyma, 2 kanál olívaolaj, 2 gerezd fokhagyma, fél kg paradicsom, frissen reszelt parmezán, 2 fiatal zeller, 1 pohár bor, 1 karotta, 1 csomó zeller-zöld, 1 csomó bazsalikom, só, frissen őrölt bors

Elkészítése:
A pacalt felcsíkozom.
Finomra vágom a tisztított zellert, karottát, hagymát és fokhagymát.
A paradicsomot lehéjazom és felkockázom.
Egy nagy fazékban felforrósítom az olajat, az apróra vágott hagymát zsíron megpirítom, rászórom a paprikát, hozzáadom a sűrített paradicsomot, a bort és még egy pohárnyi vizet.
Beleteszem a pacalt, és kb. fél óráig párolom , fedő nélkül.
Egy római tálba teszem, megszórom a sajttal, a morzsával, rámorzsolom a vajdarabkákat, és a sütőben szép pirosra sütöm.

Paczal
(Zilahy Ágnes 1892-ból)
Elkészítése:
"A gondosan megválasztott paczalt forró vizzel sok léből jól ki kell mosni, szép vékony laskára kell vagdalni, forró vizbe téve sóval jól megfőzni, aztán zöldségeket tenni közé.
Egy fél liter jó tejfellel, pár kanál finom liszttel habarást készitsünk hozzá és pár keményre főtt tojást koczkára vágva elegyitsünk közé.
A habarással gondosan feleresztjük, zöldpetrezselyem levelet apritunk bele; mindezt felfőzzük, azután feltálalhatjuk.
Van egy másik módja is, mely a következő: Tejfeles, habarás helyett készítsünk zsiros zsemleszin rántást, melylyel feleresztjük.
Kevés czitromlével megsavanyitva tálaljuk fel. "

Forrás:
BELSŐSÉGEK LEXIKONJA - RECEPTEK PACALRA ÉS MÁS PACALOS ÉTELEKRE
Szerző:
 
Szerkesztette és Illusztrálta

 
 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

Nincs új bejegyzés.