Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


RECEPTEK TÜDŐRE 1.

2019.07.04

BELSŐSÉGEK LEXIKONJA

Belsőségpörkölt marhából
Ez egy igen vegyes állagú de annál finomabb étek. 3 kg marhabelsőséggel számoljunk 10 emberre.
Ebben legyen máj, szív, tüdő, vese és nyelv is.
Elkészítése:
Minden alkotórészt felvágunk apróra, és hideg vízben jól kiáztatjuk.
A bográcsba 25-30 dkg zsírt olvasztunk, beleteszünk 4 fej hagymát fölvágva.
Ha megfonnyadt jönnek a belsők, és pirospaprika.
A húsokra vizet öntünk és 2-2 zöldpaprikát, és paradicsomot vágunk bele.
Csöndesen főzzük, ha kell, pótoljuk a folyadékot.
Sót a fövés felénél tegyünk bele, más fűszert nem is kíván.
A főzés vége felé már ne adjunk hozzá vizet, süssük zsírjára.

Borjútüdő savanyú mártásban
Elkészítése:
Egy borjútüdőt puhára megfőzünk. Kivesszük a vízből, s az egészet egyforma metéltre vágjuk.
Vékony rántást készítünk, s ha sárgára pirítottuk, nagyon finomra vágott fél fej hagymát teszünk bele, s felöntjük egy kis bögre meleg vízzel, megsózzuk, tetszés szerint ecettel savanyítjuk, s egy-két babérlevelet teszünk bele.
Egy ideig forrni hagyjuk, aztán beletesszük a már összevagdalt tüdőt, s evvel is még főzzük.
Tálalás előtt tejfelt teszünk hozzá s burgonya, vagy zsemlyegombóccal nagyon ízletes étel.

Citromos malacaprólékleves
Hozzávalók:
1 kg malacaprólék (szív, tüdő, láb, farok), 2 db citrom, 2 dl tejföl, 2 húsleveskocka, 2 gerezd fokhagyma, 2 evőkanál olaj, 1 evőkanál liszt, csipetnyi cukor, ízlés szerint őrölt fekete bors, 1 csokor petrezselyemzöld

Elkészítése:
A malacaprólékot gondosan megtisztítom és feldarabolom.
A felhevített olajon lepirítom, majd felöntöm 1 liter vízzel. Hozzáteszem a húsleveskockákat, a tisztított, zúzott fokhagymát és az egyik citrom vékonyan lereszelt sárga héját. Kis lángon puhára főzöm.
Ezután leszűröm, a húst kicsontozom, és metéltre vágva visszateszem az átszűrt lébe.
A tejfölt simára keverem a liszttel és a citromok levével, majd behabarom vele a levest.
Rászórom a megmosott és nagyon finomra metélt petrezselyemzöldet és felforralom.
Csak ezután ízesítem kevés cukorral.
Forrón kínálom.

Erdélyi tüdős hurka
(kb. 3 kg)
Hozzávalók:
1 sertéstüdő, a disznó fejéről és nyakáról leszedett véres húsrész, 3 zsemle, 3 dl tej, 20 dkg rizs, 25 dkg vöröshagyma, 1 teáskanál szárított csombor, 1 csapott teáskanál pástétomfűszer, 2-3 dl-nyi sertésvér, só és törött fekete bors.

Elkészítése:
A tüdőt és a húsokat sós vízben puhára főzzük, a megmosott rizst megpároljuk, a vöröshagymát lereszeljük, a zsemléket pedig szétmorzsolva tejbe áztatjuk.
A megfőtt húsokat levétől lecsepegtetjük és ledaráljuk.
Ezután összekeverjük az áztatott zsemlével, a főtt rizzsel, a reszelt hagymával, az összes fűszerrel, sóval és annyi vérrel, hogy lágy masszát kapjunk.
Óvatosan, lazán betöltjük a kitisztított hurkabélbe.
A már leírt módon abáljuk, és lehűtjük.
Normál hűtőtérben 1 hétig eláll, -18 -24 °C-on 4 hónapig.

Gyömbéres tüdő
Hozzávalók:
40 dkg tüdő, 1 húsleveskocka, 1 csokor petrezselyem, 2 evőkanál olaj (vagy zsír), 1 evőkanál liszt, 1 dl tejföl, 2 késhegynyi őrölt gyömbér, törött fekete bors, só.

Elkészítése:
A tüdőt alaposan megmossuk, lecsöpögtetjük, majd kuktában, annyi vízben tesszük fel főni, amennyi ellepi.
A húsleveskockát mellé dobjuk és puhára főzzük.
Ezután levéből kivéve feldaraboljuk és félretesszük.
A lisztből-olajból barna rántást készítünk, 1 dl hideg vízzel felengedjük, belekeverjük a nagyon finomra vágott petrezselyemzöldet, és az átszűrt tüdő főzőlevet berántjuk a petrezselymes rántással.
Ízlés szerint sózzuk, borsozzuk, és meghintjük a gyömbérrel.
Jól összeforraljuk, majd a főtt tüdőt visszatéve a mártásba, meglocsoljuk a tejföllel.
Köretnek zsemlegombóc vagy burgonyagombóc illik hozzá.

FOLYTATÁSA KÖVETKEZIK
Forrás:
BELSŐSÉGEK LEXIKONJA - TÜDŐS RECEPTEK
Szerző:
 
Szerkesztette és Illusztrálta
 
 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

Nincs új bejegyzés.