Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


RECEPTEK TÜDŐRE 2

2019.08.02

BELSŐSÉGEK LEXIKONJA

Húsos barátfüle
Hozzávalók:
50 dkg liszt, 1 tojás, tojásnyi zsír, csipetnyi só.
Töltelékhez:
20 dkg sertés szív, 10 dkg tüdő, 1 fej vöröshagyma, késhegynyi őrölt bors, 1 csomó petrezselyemzöld, 3 dl tejföl, 1 csomag vaj, tojásnyi zsír, 1 tojás.

Elkészítése:
A tésztát ugyanúgy készítjük el, mint a túrós barátfülénél.
A belsőségeket megfőzzük, ledaráljuk. Felhevített zsírban a hagymát megpirítjuk, hozzátesszük a darált húst, a tisztított és apróra vágott petrezselyemzöldet, a borsot, a sót. Az egészet lepirítjuk, kihűtjük.
A tojással összekeverjük.
A tésztalapokra kis halmokat rakunk, a tészta másik felét ráhajtjuk, ujjunkkal összenyomogatjuk, felvágjuk, sós vízben kifőzzük, forró vajjal meglocsoljuk, és tejföllel tálaljuk.
A húsos barátfülét elkészíthetjük maradék pörköltből, főtt húsból vagy sült húsokból készült keverékkel is.

Húsos csusza
Hozzávalók:
50 dkg liszt, 2 tojás, tojásnyi zsír, csipetnyi só, 1 malac belsőségei: máj, tüdő, szív, 1 fej vöröshagyma, 1 csomó petrezselyemzöld, tojásnyi zsír.

Elkészítése:
A malac máját, tüdejét, szívét sós vízben megfőzzük.
Nagyon apróra feldaraboljuk, vagy ledaráljuk.
A zsírt felhevítjük, beletesszük az apróra vágott vöröshagymát, és sárgára pirítjuk.
A ledarált belsőséget a hagymához keverjük.
A belsőség főzőlevéből 1decinyit hozzáöntünk, rászórjuk a borsot, a sót, az apróra vágott petrezselyemzöldet, és jól összekeverjük. Fedővel letakarjuk, közben megkeverjük, és ha a levét elfőtte, fedő nélkül megpirítjuk.
A kifőtt csuszatésztához keverjük, és tálalásig meleg sütőbe tesszük.
Csuszatészta készítése:
A lisztből, a tojásból kevés vízzel kemény tésztát gyúrunk. Kettévágjuk, és cipókat készítünk belőle.
Kicsit pihentetjük, és nagyon vékonyra nyújtjuk.
Ha a tészta kicsit megszikkadt, 3 4 ujjnyi széles csíkokra vágjuk, apró kis levélkékre tépkedjük.
A főzővízbe tegyünk egy diónyi zsírt, így nem tapad össze a tészta.
Lobogó sós vízben kifőzzük.
Ha a tészta a főzővíz tetejére feljön, szűrőkanállal kiszedjük, meleg vízzel leöblítjük, lecsurgatjuk, hozzákeverjük a lepirított belsőséget.
Forró zsírral megöntözzük, jól átforrósítjuk, és tálaljuk.

Kalmük pacal
Hozzávalók:
2 kg bél, 3 kg tüdő, máj, vese és pacal, 1 kg vér, 0,5 kg háj, 1 kg vöröshagyma, 0,5 l tej, fűszerek ízlés szerint

Elkészítése:
A belet és a pacalt letisztítjuk, megmossuk. Megmossuk a tüdőt, májat és vesét is. Mindezt fazékba tesszük, felöntjük hideg vízzel, és készre főzzük.
A friss vért összegyűjtjük, megszűrjük, hideg vizet vagy tejet adunk hozzá, apróra vágott hájjal, sóval, borssal, hagymával ízesítjük, ezzel megtöltjük az oltógyomrot, bekötjük, és 1 óráig főzzük. A főtt belsőségeket apróra vágjuk, hagymát, borsot, fokhagymát, babérlevelet adunk hozzá, felöntjük húslével, és 5 percig főzzük.
Tálaláskor a belsőséget forrón tesszük a tányérra.

Malacaprólék leves
Elkészítése:
A tisztított és jól átmosott 1 kg malacaprólékot (tüdő, máj, láb, farok, vese) kis kockára vágjuk, majd hideg vízbe téve egyszer átforraljuk, és újra lemossuk. Közben 1 fej finomra vágott vöröshagymát zsiradékon megfonnyasztunk. Erre helyezzük az előkészített aprólékot.
Sóval, törött borssal, babérlevéllel fűszerezzük. Hozzáadunk kockára vágott vegyes zöldséget, és csontlevet vagy vizet aláöntve puhára főzzük.
Finomra vágott tárkonnyal, petrezselyemzölddel meghintjük.
Kb. 1 órai főzés után, zsemleszínű rántással besűrítjük, citromlével, és tejföllel, cukorral pikánsra ízesítjük.
Átforraljuk és kicsiny zsemlegombócokra tálaljuk.

Májas hurka zsemlével
Hozzávalók:
20 dkg sertésmáj, 20 dkg sertésszív, 50 dkg sertéstüdő 60 dkg sertés fejhús, 4 dkg só, 20 dkg vöröshagyma, fekete bors, szegfűbors, majoránna, ízlés szerint, 6 zsemle, 50 dkg vastagbél.

Elkészítése:
A szívet, tüdőt és fejhúst megfőzzük, kihűtve megdaráljuk a nyers májjal.
Megdaráljuk a beáztatott, és kinyomkodott zsemlét megsózzuk, fűszerezzük, és alaposan elkeverjük az egész masszát, amelybe az apróra vágott és üvegesre párolt vöröshagymát is beledolgozzuk.
Vastagbélbe töltjük.
A hurkát egy kis ideig abáljuk, hűvös, szellős helyen lehűtjük.
Hidegen, és sütve is jó.

FOLYTATÁSA KÖVETKEZIK
Forrás:
BELSŐSÉGEK LEXIKONJA - TÜDŐS RECEPTEK
Szerző:
 
Szerkesztette és Illusztrálta
 
 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

Nincs új bejegyzés.