Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


RECEPTEK TÜDŐRE 3.

2019.12.13

BELSŐSÉGEK LEXIKONJA

Panírozott lengyel húsos-palacsinta
Hozzávalók:
10 dkg hús (lehet szárnyas hús is, lehet sűlthús maradék), 20-25 dkg belsőség (tüdő, máj), 1 db száraz zsemle, 1-2 fej hagyma, 1 evőkanál zsír, 3-4 kanál tejföl vagy húsleves, zsemlemorzsa, só, bors (esetleg egy kiscsepp piros paprika), és természetesen palacsintatészta

A húst és belsőséget megfőzzük puhára.
A hagymát vágjuk apróra, zsíron aranysárgára pirítjuk. A zsemlét áztatjuk vízben (vagy, még jobb, ha tejben), kinyomjuk. A húst, belsőséget, megpirított hagymát, áztatott zsemlét ledaráljuk. Jól megkeverjük fűszerekkel, tejföllel.
Töltőlék olyan sűrű legyen, hogy tudjuk, széles késel kenni.
Süssünk palacsintákat. 2-3 dl tésztát hagyunk.
A palacsintákat kenjünk töltőlékkel.
A két oldalát felhajtjuk 2-3 cm-re.
Feltekerjük szorosan (szabályos henger alakja legyen!).
A palacsintákat bepanírozunk: először a maradék tésztába beleforgatjuk és utána a zsemlemorzsába.
Forró zsírban kisütjük.
Tálaljuk gomba szósszal (zöldpetrezselyemmel), besamel szósszal, céklalevessel…
Nagyon finom, ha töltőlékbe keverjük, még pl.:
főtt rizs, gombát, paradicsompasztát, reszelt sajtot, diót vagy mandulát, májkrém, zöldborsót, stb.

Paprikás-boros tüdő
Hozzávalók:
40 dkg tüdő, 1 nagy fej vöröshagyma, 2-3 evőkanál lecsó (vagy 2 zöldpaprika, 1 paradicsom), 3 evőkanál olaj, 1 teáskanál pirospaprika (aki szereti, tehet bele csípős paprikát is), 1 dl tejföl, 1 dl vörös bor, só.

A tüdőt jól megmossuk, lecsurgatjuk, majd kis darabokra vagdaljuk.
A megtisztított vöröshagymát vékonyra karikázzuk, és a felforrósított olajon sárgára fonnyasztjuk, majd rátesszük a tüdődarabokat.
Megsózzuk, meghintjük pirospaprikával, és erős tűznél, állandó keverés mellett hirtelen megpirítjuk.
Ekkor hozzáadjuk a lecsót (vagy a kicsumázott, felszeletelt paprikát és a lehéjazott, negyedekbe vágott paradicsomot), aláöntjük a vörös bort és 2 dl vizet, majd fedő alatt puhára pároljuk.
Ha a tüdő megfőtt, zsírjára sütjük, és belekeverjük a tejfölt.
Néhányszor átforgatjuk, de már nem forraljuk.
Tarhonyával vagy apró galuskával tálaljuk.

Rakott káposzta belsőséggel
Hozzávalók:
1 kg savanyú káposzta körülbelül 3 fél marék, 50 dkg tüdő, 25 dkg máj, 25 dkg tokaszalonna, fél bögre rizs, 1 mokkáskanál majoránna, késhegynyi őrölt bors, 1 fej vöröshagyma, 2 gerezd fokhagyma, késhegynyi színes paprika, 1 pohár tejföl, tojásnyi zsír, só.

A belsőségeket a szalonna felével gyengén sós vízben puhára főzzük.
A maradék szalonnát apró kockára vágjuk, és kisütjük.
A vöröshagymát megtisztítjuk, apróra vágjuk.
A szalonna zsírjához hozzátesszük a többi zsírt, és a hagymát belekeverjük, üvegesre pirítjuk, hozzáadjuk a zúzott fokhagymát, a színes paprikát, és a belsőségek levének egy részével fölengedjük.
A tüdőt, a főtt szalonnát és a májat ledaráljuk, és a hagymás lében rövid ideig pároljuk.
A rizst kevés zsíron megforgatjuk, forró vízzel fölengedjük, és félpuhára pároljuk, gyengén megsózzuk.
A káposztát a belsőségek főző levével fedő alatt puhára pároljuk, és egy kisebb zománcos tepsibe a káposzta felét beleterítjük.
A rizst és a darált belsőségeket összekeverjük a borssal, a majoránnával, ha kell, megsózzuk, és a tepsiben lévő káposztára terítjük.
A maradék káposztát a darált rizses keverékre simítjuk, tejföllel meglocsoljuk, és forró sütőben megsütjük.
Tálalhatjuk a sütőedényben is, vagy lapátkanállal tálra rakjuk.

Rába menti tüdőleves
Hozzávalók:
50-60 dkg sertéstüdő, fél sertés szív, 2 sárgarépa, 1 petrezselyem, 1 fej vöröshagyma, 2 gerezd fokhagyma, késhegynyi őrölt bors, tojásnyi zsír, 3 evőkanál liszt, késhegynyi színes paprika, 1 babérlevél, csipetnyi kakukkfű, 1 pohár tejföl, 2 zsemle, 1 kávéskanál cukor, fél citrom, só.

A sertéstüdőt és a szívet feltesszük főni, legalább két liter sós vízbe.
Hegyes villával szurkáljuk meg a tüdőt, így nem dagad ki az edényből.
Ha felforrt, hozzátesszük a tisztára mosott és feldarabolt zöldségféléket, a fűszereket, és puhára főzzük.
A tüdőt és a szívet kivesszük a levesből, és ledaráljuk.
A zsírból a liszt felével erősen megpirított rántást készítünk, beletesszük az apróra vágott vöröshagymát, a cukrot és még tovább pirítjuk, közben hozzátesszük a zúzott fokhagymát, a színes paprikát, a ledarált tüdőt és szívet.
Elkeverjük, és a kihűlt tüdő levével felengedjük.
Kevergetve felfőzzük.
A tejfölből és a megmaradt lisztből habarást készítünk, és a leveshez szűrjük.
A citrom levével vagy kis pohár vörösborral ízesítjük.
Pirított zsemlekockát vagy apró zsemlegombócot adunk hozzá.

Rántott sertéstüdő
Hozzávalók:
30 dkg sertéstüdő, 1 db húsleveskocka, 2 db tojás, 1 mokkáskanál törött fekete bors, 1 késhegynyi őrölt szerecsendió, 1 gerezd fokhagyma, só, liszt és zsemlemorzsa a bundázáshoz, olaj a sütéshez.

A tüdőt megmosom, lecsöpögtetem, majd darabokra vágva annyi vízbe teszem, amennyi éppen ellepi.
Megsózom és puhára főzöm, ezután leszűröm és megdarálom.
Fél dl főzővízben feloldom a húsleveskockát, és a fűszerekkel együtt belekeverem a darált tüdőbe.
Hozzáteszek 1 nyers tojást meg 2-3 evőkanál zsemlemorzsát és hagyom teljesen kihűlni.
Kisebb szeleteket formázok belőle és lisztbe, felvert tojásba, majd zsemlemorzsába mártom.
Bő, forró olajban mindkét oldalát pirosra sütöm.
Salátával és tetszés szerinti burgonyakörettel kínálom.

FOLYTATÁSA KÖVETKEZIK
Forrás:
BELSŐSÉGEK LEXIKONJA - TÜDŐS RECEPTEK
Szerző:
 
Szerkesztette és Illusztrálta
 
 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

Nincs új bejegyzés.