Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


RECEPTEK TÜDŐRE 5.

2020.04.23

BELSŐSÉGEK LEXIKONJA

Savanyú tüdő 2.
Elkészítése:
A tüdőt és szívet alaposan megmossuk, vöröshagymával, szemes borssal, babérlevéllel és sóval ízesített vízben puhára főzzük.
Ezután levéből kivesszük, és ujjnyi vastag metéltre vágjuk.
Előkészítjük a mártást: barna rántást készítünk, amelyhez finomra vágott vöröshagymát, fokhagymát, csemegeuborkát, kapribogyót, kevés citromhéjat adunk.
Felengedjük a főzőlével, sóval, cukorral, mustárral pikánsra savanyítjuk, és jól átforraljuk, majd átszűrjük.
Az átszűrt mártásba visszahelyezzük a csíkokra vágott belsőségeket, és körülbelül 10 percig együtt forraljuk.
Zsemlegombócot vagy kifőtt tésztát adunk mellé.

Savanyú tüdő 3.
Hozzávalók:
40 dkg tüdő, 1 evőkanál ételízesítő vagy 1 húsleveskocka, 1 evőkanál borecet, 1 dl tejföl, 1 babérlevél, 1 evőkanál liszt, 2 evőkanál olaj, késhegynyi őrölt koriander, ugyanennyi őrölt mustármag, törött fekete bors, só.

Elkészítése:
A tüdőt megmossuk, és annyi vízben, amennyi ellepi, puhára főzzük.
A vízbe beleszórjuk az ételízesítőt vagy a húsleveskockát, a babérlevelet, a koriandert és a mustármagot.
Ha megfőtt, levétől lecsurgatjuk, és vékony laskára vágjuk.
Az olajat felhevítjük, pirítjuk benne néhány percig a lisztet, majd feleresztjük a már teljesen kihűlt tüdő főzőlevével.
Állandó keverés mellett sűrűre főzzük, azután a borecettel és a borssal ízesítjük.
Alaposan összeforraljuk, a főtt tüdőt beletesszük, ezután ezzel is forraljuk néhány percig.
Tálalás előtt a tejfölt is belekeverjük, és zsemlegombóccal kínáljuk.

Savanyú tüdő knédlivel
A tüdőhöz:
80 dkg borjútüdő, só, 2 babérlevél, 4 evőkanál olaj, 2 gerezd fokhagyma, 1 kis sárgarépa, 1 közepes fel hagyma, 1 zeller, 1 kis petrezselyemgyökér, cukor, 2 evőkanál liszt, 1 evőkanál mustár.

A knédlihez:
3 zsemle, 4 dkg vaj, 35 dkg liszt, 1 dkg élesztő, 1 dl tej, 1 tojás, só

Elkészítése:
A tüdőt alaposan megmossuk, majd annyi vízben, amennyi ellepi, puhára főzzük, sóval, babérlevéllel, fokhagymával fűszerezzük.
Levében hagyjuk egy kissé lehűlni, majd ujjnyi vastag csíkokra felvágjuk.
Olajon megpirítjuk a megtisztított, felkarikázott hagymát, zöldségeket, megszórjuk liszttel, kevés cukorral, és együtt is megpirítjuk.
A tüdő főzőlevéből hozzáöntünk körülbelül 6 decit, és jól kiforraljuk.
Amikor a zöldségek megpuhulnak, hozzákeverjük a tejfölt, és mustárral, ecettel és őrölt borssal fűszerezzük.
Összeforraljuk, átpasszírozzuk, majd belerakjuk a kis darabokra összevágott tüdőt, és felforrósítjuk.
Knédlivel tálaljuk.
A knédlihez az élesztőt langyos tejben elkeverjük, 1-2 evőkanál lisztet adunk hozzá, és miután felfut, összedolgozzuk liszttel, tojással, sóval, és annyi langyos vízzel, hogy közepesen lágy tésztát kapjunk.
A felkockázott, vajon megpirított zsemlét beledolgozzuk, és a masszát megkelesztjük.
Lisztezett deszkán henger alakú darabokra formázzuk, és ismét kelni hagyjuk.
Vajjal megkent ruhaszalvétába vagy konyharuhába lazán betekerjük, és forrásban lévő vízbe tesszük.
Körülbelül 15-25 perc alatt megfőzzük.
Tálaláskor a felszeletelt knédlivel körítjük a tüdőt.
Elkészítési idő: körülbelül 1.5 óra
Jó tanács:
Várjuk meg, amíg a tüdő kissé kihűl, úgy könnyebb szeletelni.
A mártást passzírozás helyett botmixerrel is pürésíthetjük.

FOLYTATÁSA KÖVETKEZIK
Forrás:
BELSŐSÉGEK LEXIKONJA - TÜDŐS RECEPTEK
Szerző:


Szerkesztette és Illusztrálta


 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

Nincs új bejegyzés.