Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


RECEPTEK TÜDŐRE 6.

2020.05.16

BELSŐSÉGEK LEXIKONJA

Savanyú tüdőleves
Hozzávalók:
50 dkg sertéstüdő, 1 sertés szív, féltojásnyi zsír, 3 evőkanál liszt, 2 evőkanál ecet, 2 3 gerezd fokhagyma, 2 babérlevél, késhegynyi színes paprika, csipetnyi borsikafű, só.

A tüdőt és a szívet csíkokra vágjuk, jól megmossuk.
A babérlevéllel sós vízben puhára főzzük.
A zsírból és 2 evőkanál lisztből barna rántást készítünk, hozzáadjuk a zúzott fokhagymát, a színes paprikát, és kevés hideg vízzel fölengedjük, simára keverjük, és a forrásban levő levesbe szűrjük.
Az ecetet egy evőkanál liszttel és kevés vízzel simára keverjük, és a leveshez szűrjük.
Felforraljuk, megízleljük, ha kell, ízesítjük egy csipet borsikafűvel.
Jó gyógyszer másnaposság ellen.

Sváb hurka
Hozzávalók (10 kg hurkához):
2, 5 kg sertésmáj, 2 kg hasalja-szalonna, 1 kg sértéstüdő, 2 kg sertés fejhús, 2, 5 kg sertésdagadó, 15 dkg. só, 3 dkg őrölt bors, 10 dkg pirospaprika, 1 dkg őrölt szerecsendió, 1 dkg őrölt gyömbérgyökér, 3 fej vöröshagyma

. A húsféléket megabáljuk, illetve megfőzzük. Kihűtve darabokra vágjuk, és közepes lyukú tárcsán megdaráljuk.
Az előzőleg apróra vagdalt és zsírban üvegesre párolt vöröshagymát, a fűszereket hozzátesszük, és jól átdolgozzuk.
Vastagbélbe töltjük, majd lassan abáljuk, körülbelül egy negyedóráig.
Deszkára rakva hagyjuk kihűlni.
Hidegen és sütve is finom.

Szalontüdő
Hozzávalók:
60 dkg sertéstüdő, 1 db sertésszív, 1-2 szál sárgarépa, 1-2 szál petrezselyem, babérlevél, cukor, citromlé, tejföl.
A tüdőt és a szívet jól felfőzzük, hogy ne legyen nyers a színe.
Kivesszük hideg vízbe, majd csíkokra vágjuk (hörgőket kiveszem).
Annyi vízben tesszük fel főni, ami éppen csak ellepi.
Ízlés szerint babérlevéllel ízesítjük.
A zöldségeket egészben tesszük bele, ha megfőtt, átpasszírozzuk, és ezzel sűrítjük az elkészült ételt.
Lisztből és tejfölből habarást készítek, beleöntöm a tüdőhöz. Ízesítem cukorral, citromlével.
Zsemlegombócot tálalunk mellé, de nagyon jó hozzá a kifőtt tészta és a galuska is.

Szilágysági bárányfejleves
Hozzávalók:
bárányfej, - nyak, - tüdő és - máj, só, egész bors, 1 murok, 1 paszternák, 1 karalábé, 10 dkg vastag szelet füstölt szalonna bőrével együtt, 1 evőkanál szalonnazsír, 1 ek liszt, 1 kávéskanál paprika, 1 ek apróra vágott petrezselyemzöldje

Elkészítése:
Tegyük a bárányfejet, nyakat és tüdőt egy nagy lábas sózott vízbe és forraljuk fel. Adjunk hozzá néhány szem borsot.
Csökkentsük a lángot, és szedjük le a habját.
Hámozzuk meg és vágjuk kockákra a zöldséget és adjuk a bárányhoz a szalonnaszelettel együtt.
Főzzük, amíg a hús majdnem leválik a csontról.
A főzés utolsó 5 percében adjuk hozzá a májat.
Emeljük ki és dobjuk el a csontokat, vegyük ki és vágjuk fel a húst.
A bárányfejet szétvágjuk, a velőt külön tálaljuk.
Egy vastag tűzálló edényben melegítsük meg a szalonnazsírt.
Adjunk hozzá lisztet, pirítsuk meg aranybarnára.
Vegyük le a tűzről, ha kihűlt, keverjük bele a paprikát és a petrezselymet. Adjunk még hozzá egy csészével a saját levéből és keverjük erőteljesen, amíg sima lesz.
Tegyük vissza az edényt alacsony lángra, és öntsük bele a levest és a zöldséget, amelyben a hús főtt.
Tegyük vissza a lecsontozott húst.
Hagyjuk a levest lassan főni, sózzuk és borsozzuk ízlés szerint.
Megjegyzés:
A pásztorok a bárány fejét és nyakát is bent hagyják a levesben.

FOLYTATÁSA KÖVETKEZIK
Forrás:
BELSŐSÉGEK LEXIKONJA - TÜDŐS RECEPTEK
Szerző:
 
Szerkesztette és Illusztrálta
 
 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

Nincs új bejegyzés.