Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


RECEPTEK TÜDŐRE 7

2021.06.15

Tejfölös tüdő
Hozzávalók:
40 dkg sertéstüdő, 1 evőkanál vegeta, 1 evőkanál borecet, 2 dl tejföl, 1 evőkanál liszt, 2 evőkanál olaj, 1 babérlevél, 1 mokkáskanál törött bors, késhegynyi őrölt koriander, és őrölt mustármag.

Elkészítése:
A megmosott tüdőt annyi sós vízben, amennyi ellepi, puhára főzöm.
A főzővízbe beleteszem a babérlevelet, a vegetát és az összes fűszert.
A megfőtt tüdőt levétől lecsöpögtetem, és vékony csíkokra vágom.
Az olajat felforrósítom, megpirítom rajta a lisztet, majd a kihűlt tüdőfőzőlével apránként felengedem.
Állandó keverés közben sűrűre főzöm, a borecettel ízesítem, majd a tejföllel is összeforralom, végül beleteszem a főtt tüdőt.
Zsemlegombóccal vagy burgonyagombóccal tálalom.

Toros rakott káposzta
Hozzávalók:
1 kg tüdő, 20 dkg máj 20 dkg sertésbőrke 30 dkg tokaszalonna, 2 kg savanyú káposzta, 30 dkg rizs, 10 dkg vöröshagyma, 2 dkg fokhagyma, 6 dkg pirospaprika, 2 g bors, 3 g majoránna, 4 dl tejföl, 15 dkg zsír

Elkészítése:
A belsőségeket jól megmossuk, és a bőrkével feltesszük főni.
Megsózzuk, borsozzuk, hagymával fűszerezzük.
A puha belsőségeket leszűrjük, lehűtjük és megdaráljuk.
A káposztát a belsőségek főzőlevében félpuhára főzzük.
A rizst is megfőzzük a belsőségek főzőlevében.
A tokaszalonnát apró kockákra vágjuk, kisütjük, a finomra vágott vöröshagymát és fokhagymát megpirítjuk benne, beletesszük a pirospaprikát, jól elkeverjük, és azonnal felengedjük egy kevés főzőlével.
Zsírjára pirítjuk, és beletesszük a darált belsőségeket, megsózzuk, majoránnával, borssal ízesítjük, és időnként megkeverve fedő alatt pároljuk.
Ezután kizsírozott tepsibe egy sor káposztát rakunk le, erre a rizsből teszünk egy sort, a tetejére pedig egy sor belsőséget terítünk.
Ezt folytatjuk addig, míg az anyagokból tart.
A legtetejére káposztát teszünk, tejfölt öntünk rá, megszórjuk pirospaprikával, és piros-ropogósra sütjük.
Tüdőleves
Elkészítése:
A megtisztított tüdőt karikákra vágott sárga- és fehérrépával, babérlevéllel, sós vízben megfőzzük.
A zsírban üvegesre pároljuk a finomra vágott vöröshagymát, megszórjuk liszttel, paprikával, felöntjük a tüdő főzővizével, citrommal, kristálycukorral kellemesen pikánsra ízesítjük, beletesszük a csíkokra vágott tüdőt, a zöldséget és átforraljuk.
Zsemlegombóc betéttel, tejfölre tálaljuk.
Tüdőleves - másképp
Hozzávalók:
25-30 dkg tüdő, 1 fej vöröshagyma, 2 dl tejföl, 3 evőkanál olaj, 1 csokor petrezselyemzöld, 2-3 evőkanál citromlé (vagy ecet), 1 teáskanál pirospaprika, 2 gerezd fokhagyma, só, őrölt fekete bors, ízlés szerint.

Elkészítése:
A tüdőt megmosom, lecsöpögtetem, majd ledarálom.
A felforrósított olajon állandó keverés közben sárgára fonnyasztom az apróra vágott vöröshagymát, majd a tűzről levéve elkeverem benne a pirospaprikát és ráöntök 2 evőkanál vizet.
Ezután a darált tüdőt rádobom és lepirítom.
Hozzáadom a szétzúzott fokhagymát, megsózom és felöntöm 1 l-nyi vízzel.
Puhára főzöm.
Közben a tejfölbe belekeverem a lisztet, az apróra vágott petrezselyemzöldet és a citromlevet, majd besűrítem vele a levest.
Felforralom, közben ízesítem őrölt fekete borssal és csipetnyi cukorral.
FOLYTATÁSA KÖVETKEZIK
Forrás:
BELSŐSÉGEK LEXIKONJA - RECEPTEK TÜDŐKRE
Szerző:


Szerkesztette és Illusztrálta