Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


BELSŐSÉGEK LEXIKONJA - VESERECEPTEK 1.

2016.12.29

BELSŐSÉGEK LEXIKONJA

Almás veseragu
Hozzávalók:
70 dkg borjú-vagy sertésvese, 2 fej vöröshagyma, 2-3 gerezd fokhagyma, 30 dkg savanykás alma, kevés vaj, liszt, fél deci ecet, 2-3 dl száraz vörösbor, 1 dl tejszín, 1 citrom leve, só, bors

A veséket megtisztítom, és fél órára ecetes vízbe teszem. Ezután csíkokra vágom. A fokhagymát és a vöröshagymát vékony szeletekre vágom. A vajat felforrósítom, és megpirítom benne a vesét, hozzáadom a vöröshagymát, és együtt pirítgatom tovább. Liszttel meghintem, sóval, borssal, fokhagymával ízesítem, és még egy ideig együtt pirítom. Felöntöm a vörösborral, és kis lángon, lefedve, 20-30 percig párolom. Ha szükséges felöntöm kevés marhahúslevessel. Az almát meghámozom, negyedelem és felszeletelem.
Ha majdnem készre párolódott a vese, beleteszem az almát, a tejszínt, és a citromlét.

Kevés sót, borsot még igényelhet, de főleg rizst és a maradék vörösbort!

 

Belsőségpörkölt marhából
Ez egy igen vegyes állagú de annál finomabb étek. 3 kg marhabelsőséggel számoljunk 10 emberre.

Ebben legyen máj, szív, tüdő, vese és nyelv is. Minden alkotórészt felvágunk apróra, és hideg vízben jól kiáztatjuk.

A bográcsba 25-30 dkg zsírt olvasztunk, beleteszünk 4 fej hagymát fölvágva. Ha megfonnyadt jönnek a belsők, és pirospaprika. A húsokra vizet öntünk és 2-2 zöldpaprikát, és paradicsomot vágunk bele. Csöndesen főzzük, ha kell, pótoljuk a folyadékot. Sót a fövés felénél tegyünk bele, más fűszert nem is kíván.
A főzés vége felé már ne adjunk hozzá vizet, süssük zsírjára.

Bolgár vese
Hozzávalók:
2 vese, 2 közepes nagyságú ecetes uborka, 2 dl kefir vagy joghurt (esetleg házi aludttej), 1 nagy fej vöröshagyma, 3 evőkanál olaj, törött fehér bors, só.

Az előkészített és tisztított vesét metéltre vágjuk. A vöröshagymát nagyon vékony karikákra vagdaljuk, és az olajon üvegesre pirítjuk. Rádobjuk a szeletelt vesét, és közepes lángon, fedő nélkül sütjük 8-10 percig. A csíkokra vagdalt uborkát is hozzáadjuk a hagymás veséhez, ezután sózzuk és meghintjük törött borssal. A tüzet eloltjuk alatta, végül belekeverjük a kefirt.
Apróra tört spagettival kínáljuk. 

FOLYTATÁSA KÖVETKEZIK

 

Forrás:
BELSŐSÉGEK LEXIKONJA
Szerző:
 
Szerkesztette és Illusztrálta
 
 
 

 

 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

Nincs új bejegyzés.