Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


BELSŐSÉGEK LEXIKONJA - VESERECEPTEK 2.

2017.01.05

BELSŐSÉGEK LEXIKONJA

Borjúvese gombával
Hozzávalók: 6 személyre:
1 kg tiszta borjúvese, 50 dkg bőrös virsli, 30 dkg csiperke, 10 dkg zsír, 10 dkg vöröshagyma, 10 dkg sűrített paradicsom, 3 dl száraz fehérbor, 3 dl barnamártás, őrölt fehér bors, só

A vesét felszeleteljük, megtisztítjuk és megmossuk a gombát, s azt is felszeleteljük. A virslit egy percre lobogó vízbe tesszük, majd kivesszük, s a bőrét lehúzzuk, majd karikákra vágjuk. Egy serpenyőben zsírt hevítünk, rádobjuk a finomra vágott hagymát, félig lepirítjuk, s egyszerre tesszük bele az összevágott gombát és a jól kiáztatott vesét.
Sózzuk, borsozzuk, és erős tűzön, állandó keverés közben pirítjuk. Amikor kezd pirulni, beletesszük a virslit, együtt tovább pirítjuk, majd hozzáadjuk a sűrített paradicsomot, borral felengedjük, és fedő alatt, gyorsan felforraljuk, végül hozzáadjuk a barnamártást. Ha kell, még ízesítjük, és azonnal, forrón tálaljuk: a veseragut előmelegített tál közepére halmozzuk, és saját mártásával körülöntjük.
Párolt rizst adunk hozzá köretnek.

 

Bundázott vese
Hozzávalók:
2 vese, 1 tojás, 1 dl tej, 1 dl szódavíz, 3-4 evőkanál rizsliszt, 1 gerezd fokhagyma, olaj a sütéshez, törött bors, só.

Az előkészített és tisztított vesét félujjnyi darabokra vágjuk. A tojást, a tejet, a szódavizet és a lisztet simára keverjük, fűszerezzük sóval, borssal és a megtisztított, szétzúzott fokhagymával. Sűrű palacsintatészta-masszának kell lennie. Ha a tészta nem elég sűrű, kevés liszttel sűríthetjük. 10 percnyi pihentetés után a veseszeleteket először lisztben, majd a fokhagymás tésztában megforgatjuk, és bő, forró olajban hirtelen pirosra sütjük.
Tartármártással és sült burgonyával kínáljuk.

Fokhagymás vesés szelet
Hozzávalók:
2 db sertésvese, 2 db zsemle, 2 db egész tojás, 1 nagy főtt burgonya, 5 dkg füstölt szalonna, 1 csokor petrezselyemzöld, 3 gerezd fokhagyma, kevés tej a zsemlék áztatásához, só és törött bors, ízlés szerint, zsemlemorzsa a bundázáshoz.

Elkészítése:
A megtisztított, felszeletelt vesét bő vízben megmossuk, majd leszűrjük. A levét kiöntjük. Hagyjuk kissé megszikkadni. Az apróra vágott füstölt szalonnát kiolvasztjuk. A zsírján megpirítjuk a veseszeleteket, majd a meghámozott, főtt burgonyával együtt ledaráljuk. Hozzáadjuk a szétmorzsolt, megáztatott zsemléket, az áztatás után leszűrt tejet, a tojások sárgáit, a megmosott és finomra aprított petrezselyemzöldet, végül óvatosan beledolgozzuk a tojások fehérjéből vert kemény habot is. A masszából féltenyérnyi szeleteket formázunk, és zsemlemorzsában megforgatjuk, illetve a morzsát jól rányomkodjuk. 180 fokra felhevített olajban 4-5 perc alatt szép pirosra megsütjük. A leszűrt szeleteket melegen, salátával és burgonyakörettel tálaljuk.
Eléggé munkaigényes, de nem drága és kiadós. 


   FOLYTATÁSA KÖVETKEZIK

 

Forrás:
BELSŐSÉGEK LEXIKONJA
Szerző:
 
Szerkesztette és Illusztrálta
 
 
 

 

 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

Nincs új bejegyzés.