Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


BELSŐSÉGEK LEXIKONJA - VESERECEPTEK 3.

2017.02.03

BELSŐSÉGEK LEXIKONJA

Gombás vesevelő
Hozzávalók: 2 db sertés veséje és agyveleje, 20 dkg gomba, 12 dkg füstölt szalonna, 6 dkg vöröshagyma, 1 csomag petrezselyemzöldje, kevés bors, csipetnyi majoránna, pirospaprika, só.

A sertésvelőt, vesét megtisztítjuk. A vesét vékony szeletekre vágjuk, és újra megmossuk. A vékony szeletekre vágott füstölt szalonnát serpenyőben kisütjük. Hozzáadjuk az apró kockákra vagdalt hagymát, megfonnyasztjuk, pirospaprikát hintünk rá, és ráhelyezzük a szeletekre vágott vesét és a nagyobb darabokra vágott velőt. Néhány percnyi hevítés után hozzáadjuk a kellően megtisztított, megmosott és szeletekre vágott gombát. Megsózzuk, megszórjuk törött borssal, majoránnával és az apróra vágott petrezselyemmel ízesítjük, és készre pároljuk. Burgonyapürével vagy sós burgonyával tálaljuk

Kiszely-leves
Hozzávalók 5 főre:
80 dkg húsos csont, 30 dkg vegyes zöldség, 30 dkg lila hagyma, 5 dkg só, 3 dkg bors, 5 dkg zsír, 5 dkg liszt, 1 dkg pirospaprika, 2 db babérlevél, 2 ek ecet vagy citromlé, 70 dkg vese, 30 dkg velő, 2 dl tejföl, 2 db zsemle, pici mustár

Elkészítés:
A húsos csontból húslevest készítünk babérlevéllel. Megfőzés után a csontról leszedjük a húst, a levest világos paprikás rántással berántjuk. Közben a vesét megtisztítjuk, a velőt lehártyázzuk, és mindkettőt megabáljuk, 10-15 percig főzzük. A vesét metéltre vágjuk és a velővel és a csontról leszedett hússal együtt, a berántott levesbe tesszük. Egy kicsit forraljuk, majd sóval, ecettel, mustárral ízesítjük, hozzáadjuk a tejföl egy részét.
Tálaláskor vigyázva szedjük, hogy a velő ne törjön össze, tetejére, vékony szeletekre vágott zsemlét, karikára vágott lila hagymát helyezünk, tejföllel meglocsoljuk.

Konyakkal flambírozott vese
Hozzávalók:
1 marhavese, 1/2 dl olaj, 1 kávéskanál liszt, 1/2 dl konyak, só, 1 késhegynyi őrölt bors

A vesét jól megmosom, hártyáitól megtisztítom, a fehér, eres részeket kivágom. Forrásban lévő vízbe dobom, és az újraforrástól számított két perc múlva leszűröm. A levét kiöntöm. Újból átmosom, és háromszög alakú, fél centiméter vastag szeletkékre vágom.
Az olajat megforrósítom, rádobom a veseszeletkéket. Megpirítom, közben állandóan kevergetem, hogy mindenütt egyformán piruljanak. Ezután a lisztet beleszórom, együtt pirítom tovább, majd fedő alatt pár percig párolom. Ráöntöm a konyakot, meggyújtom, és erős tűzön pár percig pirítom.
Csak a tányéron sózom és borsozom..


FOLYTATÁSA KÖVETKEZIK

 

Forrás:
BELSŐSÉGEK LEXIKONJA
Szerző:
 
Szerkesztette és Illusztrálta
 
 

 

 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

Nincs új bejegyzés.