Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


BELSŐSÉGEK LEXIKONJA - VESERECPTEK 5.

2018.09.21

BELSŐSÉGEK LEXIKONJA

Párizsias vese
Hozzávalók:
2 vese, 1 tojás, 2 evőkanál liszt, olaj a sütéshez, 10 dkg gomba, 2 dkg vaj, 1 csokor petrezselyemzöld, 2 dl tejszín, 1 teáskanál reszelt vöröshagyma, 1 teáskanál mustár, törött bors, só.

Az előkészített és tisztított veséket fél centiméteres szeletekre vagdaljuk, és törött borssal bőven meghintjük. Lisztben megforgatjuk, majd felvert tojásba, és ismét lisztbe mártva bő, forró olajban kisütjük. Az olajtól lecsepegtetjük, és melegen tartjuk tálalásig. A gombát megtisztítjuk, és olyan vékonyra szeleteljük, amilyenre csak lehetséges. A vajon sóval, a reszelt vöröshagymával és a finomra metélt petrezselyemzölddel fedő alatt saját levében megpároljuk, majd ha zsírjára sült, ráöntjük a tejszínt és a mustárt. Jól összeforraljuk és tálaláskor a párizsiasan elkészített vesét, leöntjük vele.
Párolt, vajas zöldség a hozzá illő köret.

Párolt vese
Hozzávalók:
vese, zsír vagy olaj, hagyma, paradicsom, vörösbor, petrezselyem.

Vágjuk vékony szeletekre a vesét, így megszabadítjuk minden folyadékától. A szeleteket gyorsan süssük át erős lángon zsírban vagy olajban; e rövid művelet után tegyük őket szitára. A nedvesség negyedóra alatt lecsöpög. Eközben pirítsunk hagymaszeleteket zsírban
. Megtisztított, kimagozott paradicsomot teszünk hozzájuk, majd amikor a paradicsom jól megpárolódott, jöhetnek a veseszeletek.
Az egészet megsózzuk, megborsozzuk, öntünk rá vörösbort, a bort elpárologtatjuk, az ételhez asztalra kerülése előtt petrezselymet adunk.

Pirított vese, velővel
Hozzávalók:
40 dkg sertésvese, 30 dkg sertésvelő, só, 10 dkg vöröshagyma, 15 dkg zsír, törött bors, majoránna, fűszerpaprika

A veséket félbevágom, a közepét eltávolítom, a többi részét csíkokra vágom, leforrázom és leszűröm. A sertésvelőt a hártyájától megtisztítom, és sós vízben megfőzöm. A vöröshagymát megtisztítom, és finomra vágom.
A zsírban megpirítom a vöröshagymát, hozzáadom az előkészített vesét, tovább pirítom, közben fűszerezem és megsózom. Amikor a vese megpuhult, beleteszem az összevágott velőt, és rövid ideig tovább pirítom.
Az ételt azonnal tálalom, köretként tört burgonyát adok hozzá.

Forrás:
BELSŐSÉGEK LEXIKONJA
Szerző:
 
Szerkesztette és Illusztrálta


 
 
 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

Nincs új bejegyzés.