Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


VESERECEPTEK 6

2019.06.20

BELSŐSÉGEK LEXIKONJA

Párizsias vese
Hozzávalók:
2 vese, 1 tojás, 2 evőkanál liszt, olaj a sütéshez, 10 dkg gomba, 2 dkg vaj, 1 csokor petrezselyemzöld, 2 dl tejszín, 1 teáskanál reszelt vöröshagyma, 1 teáskanál mustár, törött bors, só.

Elkészítése:
Az előkészített és tisztított veséket fél centiméteres szeletekre vagdaljuk, és törött borssal bőven meghintjük.
Lisztben megforgatjuk, majd felvert tojásba, és ismét lisztbe mártva bő, forró olajban kisütjük.
Az olajtól lecsepegtetjük, és melegen tartjuk tálalásig.
A gombát megtisztítjuk, és olyan vékonyra szeleteljük, amilyenre csak lehetséges.
A vajon sóval, a reszelt vöröshagymával és a finomra metélt petrezselyemzölddel fedő alatt saját levében megpároljuk, majd ha zsírjára sült, ráöntjük a tejszínt és a mustárt.
Jól összeforraljuk és tálaláskor a párizsiasan elkészített vesét, leöntjük vele.
Párolt, vajas zöldség a hozzá illő köret.

 

 

Párolt vese
Hozzávalók:
vese, zsír vagy olaj, hagyma, paradicsom, vörösbor, petrezselyem.

Elkészítése:
Vágjuk vékony szeletekre a vesét, így megszabadítjuk minden folyadékától.
A szeleteket gyorsan süssük át erős lángon zsírban vagy olajban; e rövid művelet után tegyük őket szitára.
A nedvesség negyedóra alatt lecsöpög.
Eközben pirítsunk hagymaszeleteket zsírban.
Megtisztított, kimagozott paradicsomot teszünk hozzájuk, majd amikor a paradicsom jól megpárolódott, jöhetnek a veseszeletek.
Az egészet megsózzuk, megborsozzuk, öntünk rá vörösbort, a bort elpárologtatjuk, az ételhez asztalra kerülése előtt petrezselymet adunk.

Pirított vese, velővel
Hozzávalók:
40 dkg sertésvese, 30 dkg sertésvelő, só, 10 dkg vöröshagyma, 15 dkg zsír, törött bors, majoránna, fűszerpaprika

Elkészítése:
A veséket félbevágom, a közepét eltávolítom, a többi részét csíkokra vágom, leforrázom és leszűröm.
A sertésvelőt a hártyájától megtisztítom, és sós vízben megfőzöm.
A vöröshagymát megtisztítom, és finomra vágom.
A zsírban megpirítom a vöröshagymát, hozzáadom az előkészített vesét, tovább pirítom, közben fűszerezem és megsózom.
Amikor a vese megpuhult, beleteszem az összevágott velőt, és rövid ideig tovább pirítom.
Az ételt azonnal tálalom, köretként tört burgonyát adok hozzá.

Szalonnás vese bundázva
Hozzávalók:
4 sertésvese, 5 dkg füstölt szalonna, 1 késhegynyi törött bors, 1 kávéskanál majoránna, só, 5 dkg liszt, 2 tojás, 10 dkg zsemlemorzsa, zsír a sütéshez

Elkészítése:
A veséket oldalt úgy vágom be, hogy fehér, faggyús részeitől ki lehessen tisztítani. Ezután megmosom, leforrázom, majd hideg vízben 10-15 percig áztatom.
Mindegyikbe beleteszek egy vékony szelet szalonnát, fűszerezem, és lisztben, felvert tojásban, zsemlemorzsában megforgatom.
Bő zsírban vagy olajban kisütöm. Sült burgonyával és salátával tálalom.

Tárkonyos vese
Hozzávalók (4 személyre):
75 dkg sertésvese, 2 evőkanál olaj, 2 kiskanálnyi reszelt vöröshagyma, 1 dl tejföl, 1 kiskanál liszt, kiskanálnyi őrölt tárkony, kevés tárkonyecet, só

Elkészítése:
A veséket félbe vágjuk, és minden fehér, faggyús részt kiszedünk belőlük.
Az olajon megfuttatjuk a reszelt hagymát, majd átsütjük rajta a vékony szeletekre vágott vesét.
Meghintjük tárkonnyal és egy-két evőkanál vízzel, és nagyon kis lángon, időnként megkeverve puhára pároljuk.
Ezután néhány csepp tárkonyecettel ízesítjük. A lisztet a tejföllel simára keverjük, és azzal habarjuk be a kész vesét.
Jól összeforraljuk, majd levesszük a tűzről, és közvetlenül tálalás előtt megsózzuk.
Petrezselymes rizst kínálunk hozzá.


FOLYTATÁSA KÖVETKEZIK
Forrás:
BELSŐSÉGEK LEXIKONJA
Szerző:
 
Szerkesztette és Illusztrálta
 
 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

Nincs új bejegyzés.