Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


VESERECEPTEK 7.

2019.12.16

BELSŐSÉGEK LEXIKONJA

Tojásos vese
Hozzávalók:
2 vese, 1 nagy fej vöröshagyma, 4 evőkanál olaj, 4 tojás, 1 csokor kapor, 1 dl tej, törött bors, só.

A vesét a már leírt módon előkészítjük, majd annyi vízben, amennyi ellepi, puhára főzzük.
A vízből kivéve lecsurgatjuk és ledaráljuk.
A megtisztított és nagyon apróra vágott vöröshagymát olajon megpirítjuk, bőven megszórjuk törött borssal, és a darált vesét hozzáadva, 2-3 percig együtt pirítjuk. Közben a tojásokat a hozzákevert tejjel habosra felverjük, sózzuk, és a pirított vesére öntjük.
Az egészet egy nagy teflonserpenyőben tanácsos készíteni, mert így a vesés tojáslepényt egy darabban tálra csúsztathatjuk.
(A tojást nem keverjük össze a vesével, hanem egyben hagyjuk megszilárdulni.)
A tálon 4 részre vágjuk, megszórjuk a nagyon finomra vágott kaporral; burgonyapürével és savanyúsággal kínáljuk.

 

 

Tokány Balta Ialomitei-i módra
Hozzávalók 5 adaghoz:
180 gr marhahús, 180 gr sertéscomb, 180 gr vese, 180 gr szív, 350 gr hagyma, 100 ml étolaj, 2 gr bors, 100 gr húsos paprika, 1 szál csombor, 20 gr só, 20 gr petrezselyemzöld, 1 kg krumpli, 25 ml paradicsomlé.

A leforrázott vesedarabokat vékony szeletekre vágjuk, akárcsak a marhahúst és a szívet.
Megsózzuk, és egy lábosban, forró olajban megpirítjuk. Miután megpirultak, egy másik edénybe tesszük, és a megmaradt olajban megpároljuk a szeletekre vágott hagymát és húsos paprikát.
Paradicsomlével, csontlével vagy meleg vízzel felöntjük, majd hozzáadjuk a húst, a vesét, a szívet, a borsot, valamint a csombort.
Főni hagyjuk.
Miután elkészült, főtt krumplival, apróra vágott petrezselyemzölddel és zöld salátával tároljuk.
Száraz rozébort ajánlunk hozzá.

Toros leves Erzsike módra
Hozzávalók:
15 dkg sertésmáj, 5 dkg vese, 10 dkg tüdő, 10 dkg szív, 1 sárgarépa, 1 petrezselyemgyökér, egy fél babérlevél, 1 kis fej vöröshagyma, 2 kanál zsír, 3 gerezd fokhagyma, só.

A belsőségeket félig megabáljuk, majd kockákra vágjuk.
A zöldségféléket lekarikázzuk, és az apróra vágott vöröshagymával, a belsőségekkel, babérlevéllel, zsírban megpároljuk.
Időnként megkeverjük, és egy pici vizet öntünk alá, hogy le ne süljön.
Ha majdnem puha, hideg vízzel felengedjük, ízlés szerint megsózzuk, és kis lángon puhára főzzük.
Gyenge, fokhagymás, paprikás rántással berántjuk.
Ecettel, vagy citrommal ízesítjük.

Vese burgundiai módra
A tisztított és félbevágott veséket sózzuk, borsozzuk és vajon megsütjük.
Kivesszük, majd ugyanebben a vajban sózott, borsozott gombafejeket és karikára vágott virslit pirítunk.
Finomra vágott petrezselyemmel meghintjük, kb. 2 dl vörösborral felengedjük, visszahelyezzük a veséket és átforrósítjuk.
Vegyes párolt zöldségkörettel vagy burgonyaropogóssal tálaljuk.

Vese, fehérborban
Hozzávalók:
2 vese, 5 dkg vaj, 3 dl száraz, könnyű fehérbor, 1 teáskanál ételízesítő, 1 csapott evőkanál liszt, nagy csokor zöldpetrezselyem, 1 mokkáskanál őrölt fehér bors, csipetnyi őrölt szegfűszeg.

Az előkészített, tisztított vesét nagyon vékony metéltre vágjuk, és a felforrósított vajon hirtelen, erős tűzön megpirítjuk. Meghintjük a fehér borssal, a szegfűszeggel, és rászórjuk a lisztet.
Együtt sütjük addig, amíg a liszt mustárszínűre nem barnul.
Közben folytonosan keverjük, hogy le ne égjen.
Ezután a bort aláöntjük, meghintjük az ételízesítővel és a nagyon finomra vágott petrezselyemmel.
Egyet forralunk rajta, és burgonyalángossal tálaljuk.

Vese Fortuna módra
A megtisztított veséket kis kockákra vágjuk és vajban reszelt vöröshagymával, sóval, borssal, pár percig sütjük.
Tűzforrón ráöntünk 5 cl erős konyakot és meggyújtjuk, majd leöntjük egy dl pezsgővel.
Közben kockára vágott gombát finomra vágott petrezselyemmel, sóval, borssal megpirítunk, majd a veséhez adjuk, és együtt átpároljuk.
Vékonyra szeletelt pirított fonott kalácsra tálaljuk.

Vese, gombával
Hozzávalók:
2 vese, 25 dkg gomba, 1 kis fej vöröshagyma, 3 evőkanál olaj (vagy zsír), 1 csokor petrezselyemzöld, 2 dl tejföl, törött fekete bors, só.

A vöröshagymát megtisztítjuk, majd nagyon apróra vágva az olajon üvegesre fonnyasztjuk.
Hozzáadjuk a megtisztított és vékony szeletekre vágott gombát, megsózzuk, meghintjük a törött borssal, és fedő alatt, saját levében puhára pároljuk.
Ha a gomba már zsírjára sült, belekeverjük az előzőleg megtisztított, felszeletelt vesét, és együtt sütjük még 5-6 percig.
A tejfölt aláöntve egyet forralunk rajta, és azonnal tálaljuk sós vízben főtt burgonyával vagy galuskával.


FOLYTATÁSA KÖVETKEZIK
Forrás:
BELSŐSÉGEK LEXIKONJA
Szerző:
 
Szerkesztette és Illusztrálta
 
 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

Nincs új bejegyzés.