Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


VESERECEPTEK 8.

2020.02.11

BELSŐSÉGEK LEXIKONJA

Vese, grillnyárson
Hozzávalók:
1 vese, 20 dkg gomba, 10 dkg füstölt szalonna, 2 kis fej vöröshagyma, 1 evőkanál olaj, 1 teáskanál mustár, 1 teáskanál ketchup, 1 mokkáskanál törött bors, só.

A vesét gondosan előkészítjük, és kis szeletkékre vágjuk.
A füstölt szalonnából ugyanolyan vékonyságú darabkákat vagdalunk.
A gombát megtisztítjuk, és felszeleteljük, a vöröshagymát tisztítás után felkarikázzuk.
Ha grillsütőben sütjük, akkor a grillsütő nyársára (vagy nyársaira) a következő sorrendben szúrjuk fel a hozzávalókat: szalonna, vese, vöröshagyma, gomba, szalonna, vese stb.
A mustárt, olajat, ketchupot, borsot összekeverjük, és ezzel a keverékkel kenjük meg a nyársat.
A grillsütőben előírás szerint megsütjük, 5 percenként forgatva, hogy minden oldala jól átsüljön. Ha a gázsütőben készítjük, akkor 4 hurkapálcára szúrjuk fel a nyersanyagokat, és az előmelegített sütőben a rácsra helyezzük a nyársakat, alátéve egy megfelelő nagyságú tepsit, hogy az a lecsöpögő szaftot felfogja.
Érdemes a tepsi alját szeletelt zsemlével vagy fehér kenyérrel kirakni, mert a rácsöpögő szafttól nagyon finom köret válik belőle.
A forró sütőben 8 percenként forgatjuk a nyársakat.
Csak a sütés befejeztével sózzuk, és valamilyen pikáns mártással tálaljuk.
Ha a család nagyétkű, akkor a pirítós mellé sült burgonyát vagy salátát kínálunk.

 

 

Vese Jiang-Xi módra
Hozzávalók:
500 gr sertés- vagy borjúvese, 1 nagy fej vöröshagyma, 1 kanál liszt, 1 dl kínai zöldségleves (leveskockából is készíthető), 1 dl fehérbor, 2 dl tej vagy fehérbor, 1 kiskanál tömjén, 2 kanál olaj, só

A vesét leforrázzuk, és alaposan megtisztítjuk.
Beáztatjuk 2 dl tejbe vagy borba, és pár órára a hűtőszekrénybe tesszük.
Ezután hideg vízzel leöblítjük, és szeletekre vágjuk.
A wokban üvegesre sütjük az apróra vágott hagymát, megsütjük rajta a tömjénnel megszórt vesét.
Megszórjuk kevés liszttel, felöntjük levessel és egy dl borral, és csak pár percig pároljuk, és csak a főzés végén sózzuk meg, nehogy megkeményedjen.

Vese párolva
A veséket megtisztítjuk, félbe vágjuk.
Füstölt szalonnát kockára vágunk, kevés vajjal és a vesével serpenyőbe tesszük.
Hozzáadunk leveszöldséget, reszelt hagymát, kis sót és fedő alatt pároljuk, míg puha lesz.
Felszeletelve adhatjuk főzelékekhez, vagy más köretet készítünk hozzá.
Ugyanezt a párolt vesét szeletekre vágva kiránthatjuk.
A levét átszűrve tejfeles habarással adhatjuk hozzá, vagy szintén főzelékkel fogyaszthatjuk.

Veserizottó
Hozzávalók:
40 dkg vese, 35 dkg rizs, 6 dkg zsír, 10 dkg csiperkegomba, vöröshagyma, só, bors, majoránna, kemény sajt.

A vesét alaposan megmossuk, megtisztítjuk, szeletekre vágjuk.
Zsírban megfonnyasztjuk az apróra vágott vöröshagymát és gombát, rátesszük a vesét és pároljuk.
Később hozzáadjuk a rizst és a fűszereket, megsózzuk, föleresztjük meleg vízzel, és puhára pároljuk, reszelt sajttal meghintve tálaljuk.


FOLYTATÁSA KÖVETKEZIK
Forrás:
BELSŐSÉGEK LEXIKONJA
Szerző:
Szerkesztette és Illusztrálta
 
 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

Nincs új bejegyzés.