Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


VEGYES BELSŐSÉGEK 1

2020.02.26

BELSŐSÉGEK LEXIKONJA

Rántott tüdő gombóckák
Hozzávalók:
30 dkg sertéstüdő, 2 db egész tojás, 1 húsleveskocka, 1 gerezd fokhagyma, 1 mokkáskanál törött bors, 1 késhegynyi szerecsendió-reszelék, ízlés szerint só, kevés liszt és zsemlemorzsa a bundázáshoz

Elkészítése:
A tüdőt alaposan megmossuk, lecsöpögtetjük, és kisebb darabokra vágjuk.
Annyi vízbe tesszük, amennyi éppen ellepi, és a vizet megsózva, puhára főzzük.
A főtt tüdőt leszűrjük és ledaráljuk.
Fél dl főzővízben feloldjuk a húsleveskockát, és a fűszerekkel együtt belekeverjük a darált tüdőbe.
Hozzáteszünk egy nyers, felvert tojást és annyi zsemlemorzsát, hogy formázható masszát kapjunk.
Nedves kézzel kis gombócokat formálunk belőle, és lisztbe, a maradék felvert tojásba, valamint a zsemlemorzsába forgatjuk.
180 fokra felhevített olajban 3-4 perc alatt szép piros-ropogósra megsütjük.
Az olajat jól lecsöpögtetjük, esetleg papírtörülközővel vagy szalvétával leitatjuk, és sült hasábburgonyával, valamint salátával, vagy főzelék mellé feltétként tálaljuk.
Eléggé munkaigényes, de nagyon jóízű, olcsó étel.

Pirított máj
Hozzávalók: 20 dkg fiatal marha-, borjú- vagy sertésmáj, 4 evőkanál olaj vagy 6. dkg zsír, só, törött bors.

Elkészítése:
A májat ereitől megtisztítjuk, szeletekre vágjuk és a forró zsiradékban nagyon gyorsan mindkét oldalát pirosra sütjük, pirítjuk.
Sütés után sózzuk, borsozzuk.
Azonnal tálaljuk burgonyapürével, salátával.
Ha nem sütjük kellő gyorsasággal, levet enged és kemény lesz.
Sok helyütt a pirított májat hagymás lében készítjük,ilyenkor a májat a fentiek szerint megtisztítjuk, vékony csíkokra vágjuk.
Hagymát pirítunk, mint a pörköltnek, kevés vízzel addig pároljuk, míg szétesik, zsírjára sütjük és a májat beletéve, nagyon forró zsíron 6-8 percig sütjük, közben fordítjuk.
Utólag sózzulk, és borssal vagy paprikával ízesítjük.

Kirántott máj
Elkészítése:
Úgy készül, mint a rántott hús, csak készen sózzuk meg.

Roston sült máj
Elkészítése:
A májszeletéket roston vagy teflonedényben hirtelen megsütjük, és a tálon sóval, törött borssal hintjük meg. fokhagymával és petrezselyemmel is.
ízesíthetjük a kész májat apróra vágott

Májpuffancs
Hozzávalók:
20 dkg máj, 2 egész tojás, 1 kanál liszt, 1 kanál finom morzsa, 2 kis fej hagy ma, só, törött bors, apróra vágon petrezselyem, bőven olaj.

Elkészítése:
A májat megkaparjuk, hozzáadunk 2 dkg olajon pirított hagymát, 2 tojássárgáját, egy kanál lisztet, egy kanál finom morzsát, sót, borsot, apróra vágott zöldpetrezselymet.
Elkeverjük és végül a 2 tojás keményre vert habját adjuk hozzá.
Bő, forró olajba evőkanálnyi mennyiségűt szaggatunk és mindkét oldalát gyorsan pirosra sütjük.
Körettel és salátával önálló fogásként .vagy főzelékekhez feltétként tálaljuk.

FOLYTATÁSA KÖVETKEZIK
Forrás:
BELSŐSÉGEK LEXIKONJA - VEGYES BELSŐSÉGEK
Szerző:
Hegedűs János nyomán
 
Szerkesztette és Illusztrálta
 
 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

Nincs új bejegyzés.