Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


VEGYES BELSŐSÉGEK 2.

2020.07.17

BELSŐSÉGEK LEXIKONJA

Disznótoros sertésmáj 1.
Elkészítése:
A friss sertésmájat ujjnyi vastag csíkokra vágjuk.
Az apróra vágott vöröshagymát zsírban megfonnyasztjuk, és beletesszük a májat, megborsozzuk, egy kis lecsót teszünk bele, és puhára pároljuk.
A megmosott velőt kockára vágjuk, együtt készre pároljuk.
Csak a már elkészült ételt sózzuk meg, mert a máj egyébként megkeményedik.
Ilyen májat csak disznótor alkalmával lehet készíteni.

Disznótoros sertésmáj 2.
Elkészítése:
Csontos sertéshúst (gerinc) a szokott módon, jó fűszeresen készítsünk el pörköltnek, de ne főzzük teljesen puhára.
Abálólében főtt sertésmájat vékony csíkokra vagy szeletekre vágunk.
Felkarikázott vöröshagymát ecetes-cukros vízben megfőzve, a májat ebben megpároljuk.
Ha a pörkölt majdnem kész, rátesszük a hagymás májat a tetejére, majd kis sertésvelővel, őrölt borssal, sóval összeforraljuk.
Jó borsos, ill. savanykás ízű legyen, sok vöröshagymával készítsük.
Minél többször melegítjük, annál jobb ízű.

Gombás velő
Hozzávalók:
1 sertésvelő, 40 dkg gomba, 5 dkg olaj, 2 fej vöröshagyma, 1 gerezd fokhagyma, só, őrölt bors, pirospaprika.

Elkészítése:
Az apróra vágott gombát a reszelt hagymával, sóval, borssal az olajon két-három percig pároljuk meg.
A lehártyázott, felvagdalt velőt adjuk hozzá, s tíz percig süssük.
Szikkadt rozskenyeret pirítsunk meg, fokhagymával dörzsöljük be és a gombás velőt rákenve tálaljuk.
Kovászos vagy mustáros csemege uborka illik hozzá.

Gombás velőpogácsa
Hozzávalók:
1 velő, 1 citrom, 1 kis fej vöröshagyma, 5 dkg vaj, 25 dkg gomba, 2 tojássárga, fél dl tejszín, 1 evőkanál liszt, 1 nagy csokor zöldpetrezselyem, zsemlemorzsa, olaj a sütéshez, őrölt fehér bors, só.

Elkészítése:
A vöröshagymát megtisztítjuk, és nagyon apróra vágjuk, majd a vajon sárgára fonnyasztjuk.
Megszórjuk a metélt petrezselyemzölddel, sózzuk, borsozzuk, és hozzáadjuk a tisztított és felszeletelt gombát.
Fedő alatt saját levében puhára pároljuk. Ha zsírjára sült, rászórjuk a lisztet, együtt pirítjuk néhány percig, és ráöntjük a tojássárgájával elkevert tejszínt.
Addig keverjük takaréklángon, míg sima, sűrű masszát nem kapunk. Ha langyosra hűlt, belekeverjük az apróra vágott, kihűlt velőt. Jól összedolgozzuk, és zsemlemorzsában meghempergetve forró olajban kisütjük.
Tálaláskor citromkarikákkal díszítjük, és burgonyapürét kínálunk hozzá, de a tejszínes sóskamártás is nagyon finom mellé.

FOLYTATÁSA KÖVETKEZIK
Forrás:
BELSŐSÉGEK LEXIKONJA - VEGYES BELSŐSÉGEK
Szerző:
Hegedűs János nyomán
 
Szerkesztette és Illusztrálta
 
 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

Nincs új bejegyzés.