Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


BOGRÁCSOS LEVESEK 3.

2019.07.25

BOGRÁCSOS LEXIKON

HÚSLEVES MARHÁBÓL
Hozzávalók:
50 dkg marhalábszár, 40-50 dkg csont (velős csont is lehet közte), 1 darab sárgarépa, 1 db fehérrépa, 1 darab zellergumó, 1 darab karlábé, 1 kis fej kelkáposzta, 1 fej vöröshagyma, 1 gerezd fokhagyma, szemes köménymag, szemes bors, só (ízlés szerint)

Elkészítése:
A marhalábszárat alaposan átmossuk, megtisztítjuk, és 1,5-2 centiméteres kockákra vágjuk.
A csontokat alaposan megmossuk, az esetleges csontszilánkokat kiszedjük. Ha velős csontot is főzünk, annak végét vászonnal kössük be, nehogy a velő kiessen a csont üregéből.
A vöröshagymát megtisztítjuk, de nem vágjuk fel, hanem egészben hagyjuk. A fokhagymagerezddel ugyanígy járunk el. A kelkáposztát alaposan megmossuk, majd cikkekre szeljük. A sárgarépát és a fehérrépát megtisztítjuk, és ujjnyi vastagon felkarikázzuk.
A zellergumót és a karalábét megtisztítjuk, majd felaprítjuk.
A bográcsba helyezzük a megmosott, felkockázott marhalábszárat és a csontot. Körülbelül 2,5 liternyi vizet öntünk rá, felforraljuk, a víz tetején képződő sűrű habot szűrőlapáttal gondosan leszedjük. Beletesszük az egész hagymát, a köményt, a szemes borsot és a fokhagymát, majd lassú tűzön felforraljuk, és körülbelül másfél órán át főzzük.
Ha a hús már nagyjából megpuhult, a levesbe szórjuk a sárgarépát, a káposztát, a fehérrépát, a zellergumót és a karalábét, majd csendes láng felett felforraljuk a levest.
Addig főzzük, amíg a hús is, a zöldség is megpuhul.
Tálalás előtt petrezselyem zölddel díszíthetjük a húslevest.
Megjegyzés:
A bográcsban készült marhahúslevest ki-ki, ízlése szerint eperlevél tésztával, májgaluskával vagy daragaluskával tovább gazdagíthatja.

JÁSZSÁGI BECSINÁLT-LEVES
Hozzávalók:
50 dkg apróra vágott csirkeaprólék, 2 darab sárgarépa, 2 db fehérrépa, 1 darab karlábé, 1 fej vöröshagyma, kevés zsiradék (étolajjal helyettesíthető), 2 dl tejföl, 2 kanál liszt, ecet, babérlevél, majoránna (lehetőség szerint friss, ha nincs, úgy morzsolt is megteszi), petrezselyem zöldje, őrölt fekete bors, só (ízlés szerint)

Elkészítése:
A csirkeaprólékot - mely tartalmazza a szárnyas zúzáját, máját, szárnyait, nyakát - folyó csapvízben jól átmossuk, s ha szükséges, tovább daraboljuk. A vöröshagymát megtisztítjuk, és apró darabokra vágjuk. A fehér- és sárgarépákat megtisztítjuk, és felkockázzuk, a karalábét ugyanígy készítjük elő. A friss fűszernövényeket átmossuk és éles késsel, vagy bárddal felaprózzuk.
A bográcsban felhevítjük a zsírt vagy az olaját, és hozzáadjuk a hagymát. Lepirítjuk a fűszernövényt, majd rászórjuk a sárgarépát, a fehérrépát, a karalábét, végül pedig a csirkeaprólékot. 4-5 perc alatt megpároljuk a hozzávalókat, s ha kellően megdinsztelődött a bogrács tartalma, sót, őrölt fekete borsot, majoránnát adunk hozzá ízlés szerint. A fűszeres húshoz és zöldségekhez két liter vizet öntünk, majd beledobunk egy babérlevelet. Közepes tűzön addig főzzük az ételt, amíg a hús és a zöldség egyaránt megpuhul. Közben elkészítjük a habarást: 2 deciliter tejfölt 2 kanál liszttel simára keverünk, és behabarjuk vele a levest. Alaposan elkeverjük a habarást, majd megkóstoljuk az ételt. Ha szükségét látjuk, ecettel savanyíthatjuk.
Az elkészült becsinált levest tálaláskor apróra vágott petrezselyemmel díszíthetjük.
Megjegyzés:
A savanyításhoz ecet helyett frissen facsart citromlevet is használhatunk.
Ha tartalmasabbá akarjuk tenni a jászsági becsinált levest, úgy eperlevél tésztát adhatunk hozzá vagy galuskát szaggathatunk bele.
Így még finomabb, egyszersmind laktatóbb lesz az étel.

KÁPOSZTALEVES FÜSTÖLT KOLBÁSSZAL
Hozzávalók:
40 dkg savanyú káposzta (levével együtt), 1 kis fej vöröshagyma, 20 dkg füstölt kolbász, 10 dkg füstölt szalonna, 1 dl tejföl, zsír, liszt, őrölt pirospaprika, só (ízlés szerint)

Elkészítése:
A füstölt szalonnát felkockázzuk, a kolbászt félujjnyi vastag karikákra szeleteljük.
A vöröshagymát megtisztítjuk, és finomra aprózzuk.
Érdemes megkóstolni a savanyú káposztát: ha leve nagyon savanyú, úgy kinyomkodjuk, vagy tésztaszűrőbe helyezve folyó vízzel átmoshatjuk.
Ha szükségét látjuk, vagdaló deszkán a szálakat összevághatjuk.
A szalonna zsírját kisütjük, majd beleszórjuk a felaprított vöröshagymát.
Üvegesre dinszteljük, majd hozzáadjuk a kolbászkarikákat.
Enyhén megsütjük a füstölt kolbászt, majd a savanyú káposztát levével együtt a bográcsba tesszük. További 1 liter vizet öntünk hozzá, majd felforraljuk.
Miközben a savanyú káposzta rotyog a bográcsban, külön edényben rántást készítünk.
Zsírt hevítünk, lisztet adunk hozzá, őrölt pirospaprikával fűszerezzük, és alaposan összekeverjük. A rántást a bográcsból kimert forró lével - elkerülendő a rántás becsomósodását - szakaszosan felhígítjuk, majd a leveshez adagoljuk. Addig főzzük a bogrács tartalmát, amíg a káposzta meg nem puhul.
Ha a leves elkészült, tejföllel sűrítjük.
A füstölt kolbásszal készült káposztalevest forrón, egyenesen a bográcsból merjük a tányérokba.
Megjegyzés: Víz helyett füstölt hús levével is elkészíthetjük az ételt, így még finomabb lesz, de ebben az esetben, a megszokottnál is óvatosabban kell kezelni a sót.
Ha szeretjük a különleges ízeket, a káposztalevest maréknyi aszalt szilva hozzáadásával tehetjük egyedivé.

MINESTRONE
Hozzávalók: 10 dkg zöldborsó, 10 dkg zöldbab, 20 dkg karfiol, 10 dkg kelbimbó, 10 dkg fejtett bab, 1 kis darab karlábé, 2 szál répa, 2 szál petrezselyemgyökér, 1 fej hagyma, 15 dkg húsos füstölt szalonna (pl. kolozsvári vagy angol szalonna). 2 kis doboz paradicsompüré, 2-3 gerezd fokhagyma, körülbelül 2 l húsleves vagy 4 db tyúkhús-leveskocka, 1 füstölt-húsízű leveskocka, olaj, só, bors, bazsalikom, szurokfű
Tálaláshoz: egy-két csésze főtt apró tészta (lehet cső, csavart cső, kis kagyló stb.), 10 dkg reszelt sajt

Elkészítése:

A répát, petrezselymet megtisztítjuk, karikára vágjuk; a zöldbabot 3 cm-es darabokra vágjuk, a karfiolt rózsára szedjük, a borsót kifejtjük, a kelbimbó külső, száraz leveleit lefejtjük, a nagyobb darabokat kettévágjuk, a karalábét meghámozzuk, felkockázzuk, a hagymát finomra vágjuk. Használhatunk fagyasztott zöldségféléket is, akkor nem kell bajlódni a tisztítással, aprózással. A zöldségeket tetszés szerint variálhatjuk, lényeg, hogy minél többféle legyen. Amit nem szeretünk, elhagyjuk, amit szeretünk, abból többet teszünk bele.
A bográcsban felhevítünk egy kevés zsiradékot, ebben üvegesre átsütjük a felkockázott szalonnát. Rádobjuk a hagymát és megdinszteljük. Rátesszük az egyik paradicsompürét, átpirítjuk, beletörjük a fokhagymát, együtt rátesszük az összes zöldséget és felöntjük annyi húslevessel, hogy jó sűrű maradjon. (Ha leveskockát használunk, fél literes bögrével öntjük rá a vizet, hagyjuk felforrni, és bögrénként, egy leveskockát morzsolunk a lébe.) Ha kell, sózzuk, borssal, friss bazsalikommal, szurokfűvel ízesítjük, ha nem elég paradicsomos, felhasználjuk a másik konzervet is. A sózással bánjunk óvatosan, mert a leves és a leveskocka is sós! A lényege, hogy kellemesen, olaszosan fűszeres legyen, bátran tehetünk bele még fokhagymát, fűszereket. Körülbelül egy óra alatt minden hozzávaló megpuhul és kész a sűrű, forró levesünk.
A tányérokba egy-egy adag előre megfőzött, olasz rövid tésztát teszünk (penne, farfalle, maccheroni, fussili), erre szedjük a levest. A tetejét meghinthetjük reszelt sajttal.
Megjegyzés:
Hús nélkül is nagyon kiadós, remek leves.

Kis adagot nem is lehet belőle készíteni, ezért méretes bográcsban különösen jól készíthető. Adhatunk mellé fokhagymás olasz péksüteményt, fokhagymás pirítóst is.

Egy ilyen Minestrone után már csak egy szelet süteményt kínáljunk ebédre.

FOLYTATÁSA KÖVETKEZIK
Forrás:
BOGRÁCSOS RECEPTEK - LEVESEK BOGRÁCSBAN
Szerző:
 
Szerkesztette és Illusztrálta
 
 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

Nincs új bejegyzés.