Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


BOGRÁCSOS LEVESEK 4.

2019.08.07

BOGRÁCSOS LEXIKON

ORJALEVES
Hozzávalók:
60 dkg orja, 1 darab sárgarépa, 1 darab zellergumó, 1 darab fehérrépa, levestészta, köménymag, szemes bors, őrölt pirospaprika, só (ízlés szerint)

Elkészítése:
Az orját megmossuk, és szeletekre vágjuk.
A sárgarépát megtisztítjuk, és karikákra vágjuk.
A fehérrépát szintén megmossuk, és felszeleteljük.
Vizet öntünk a bográcsba, majd feltesszük főni a húst.
Az első forrás után lehabozzuk a vizet, majd hozzádobjuk a zöldségeket. Sóval, szemes borssal és köménymaggal ízesítjük. Addig főzzük a levest, amíg a hús már majdnem megpuhul. Ekkor levestésztát adunk hozzá (az orjaleves hagyományosan csigatésztával készül), és a tészta elkészültéig főzzük.
Ha az orja már megpuhult és a leves elkészült, a húsdarabokat külön tányérra helyezzük, így szervírozzuk.
A főtt orja mellé tormát tálalunk.
Megjegyzés:
Az orjalevest tészta helyett pirított zsemlekockákkal is szervírozhatjuk.
Ez az étel hagyományos disznótoros fogás.

PALÓCLEVES ÜRÜHÚSSAL
Hozzávalók:
30 dkg ürühús (csont nélkül), 1/2 kg zöldbab, 30 dkg burgonya, 1 fej vöröshagyma, 1 gerezd fokhagyma, 2 dl tejföl, liszt, zsír (olajjal kiváltható), babérlevél, őrölt pirospaprika, őrölt köménymag, őrölt bors, só (ízlés szerint)

Elkészítése:
Az ürühúst megmossuk, leforrázzuk, majd ismét átmossuk. A húst felkockázzuk és félretesszük. A vöröshagymát megtisztítjuk, és finomra vágjuk. A zöldbabot megtisztítjuk, és egyforma darabokra szeljük. A burgonyát meghámozzuk, és felkockázzuk. A fokhagymát megtisztítjuk, és apróra vágjuk.
Kanálnyi zsírt vagy olaját hevítünk a bográcsban, és beleszórjuk a vöröshagymát.
Lepirítjuk, majd őrölt pirospaprikával fűszerezzük.
Fél deciliternyi vizet adunk hozzá, majd megvárjuk, amíg a folyadék elfő. Ekkor tesszük a bográcsba a feldarabolt ürühúst; fokhagymával, őrölt fekete borssal, köménymaggal, sóval fűszerezzük, és hozzáadjuk a babérlevelet.
Az ürühúst saját levében pároljuk meg, és ha szükséges vizet adni hozzá, csak annyit adjunk, hogy ne égjen le a hús.
Ha az ürühús már puhára párolódott, vízzel felöntjük a bográcsot, és hozzáadjuk a burgonyát, illetve a feldarabolt zöldbabot.
A levest csendes lángon felforraljuk, és hagyjuk rotyogni. Amíg fő, elkészítjük a rántást. Serpenyőben zsírt olvasztunk, lisztet adunk hozzá, őrölt pirospaprikával szórjuk meg, és alaposan elkeverjük. A rántást csak akkor adjuk a leveshez, ha a hús és a zöldségek már megpuhultak. Ezután hozzáadjuk a tejfölt, és alaposan elkeverjük, nehogy csomós legyen a habarás.
Az ürühússal készült palóclevest tálalás előtt friss korianderrel díszíthetjük.
Megjegyzés:
A palóclevest kevés gombával is gazdagíthatjuk.

PARADICSOMOS KRUMPLILEVES ZÖLDSÉGGEL
Hozzávalók:
40 dkg burgonya, 2 darab zöldpaprika, 1 darab zeller, 1,5 liter paradicsomlé, petrezselyem zöldje, liszt, kevés zsír, cukor, só (ízlés szerint)

Elkészítése:
A burgonyát megmossuk, megtisztítjuk, és felkockázzuk. A zöldpaprikát megmossuk, magházát eltávolítjuk, majd kockákra vagy csíkokra vágjuk. A zellert meghámozzuk, és felaprózzuk. A petrezselymet megmossuk, és durvára daraboljuk.
A paradicsomlevet a bográcsba öntjük, és főzni kezdjük. Ha forr, beleszórjuk a burgonyát, a vastag húsú zöldpaprikát és a zellert. Gyenge lángon főzzük a levest, közben zsírból és lisztből rántást készítünk. A rántást a leveshez adjuk, majd sóval, cukorral ízesítjük, és hozzáadjuk a durvára vágott petrezselymet. Addig főzzük a bogrács tartalmát, amíg a zöldségek megpuhulnak.
A paradicsomos krumplilevest felszolgálhatjuk pirított zsemlekockákkal, vagy néhány szelet pirítóst is adhatunk mellé. Díszítésként vékonyra szelt citromkarikákat is rakhatunk a tányér szélére.
Megjegyzés:
A paradicsomos krumplilevest ízlés szerint csíkokra szeletelt sonkával gazdagíthatjuk.

FOLYTATÁSA KÖVETKEZIK
Forrás:
BOGRÁCSOS RECEPTEK - LEVESEK BOGRÁCSBAN
Szerző:
 
Szerkesztette és Illusztrálta
 
 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

Nincs új bejegyzés.