Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


BOGRÁCSOS LEVESEK 5.

2020.05.01

BOGRÁCSOS LEXIKON

PECSENYELEVES MALACHÚSBÓL
Hozzávalók:
40-50 dkg szűzpecsenye vagy 4 szelet karaj, 1 darab sárgarépa, 1 darab fehérrépa, 1 darab karlábé, majoránna, borsikafű, őrölt fehér bors, só (ízlés szerint)

Elkészítése:
A szűzpecsenyét megmossuk, és érmékre vágjuk (vékonyra szelt karajból is elkészíthetjük a levest).
A karalábét megtisztítjuk, majd felkockázzuk, tetszés szerint csíkokra vágjuk.
A sárgarépát és a fehérrépát nemkülönben megtisztítjuk, a friss fűszernövényeket feldaraboljuk.
A bográcsba körülbelül 2 liternyi vizet engedünk, belehelyezzük a malacpecsenyét, majd felforraljuk a levet.
Az első forrás után hozzáadjuk a zöldségeket, majd megfűszerezzük.
Sózzuk, borsozzuk, őrölt fehér borsot adunk hozzá, ízlés szerint majoránnával és borsikafűvel megszórjuk.
Közepesen csendes lángon addig főzzük a leves, amíg a hús puhára nem fő.
Ha a pecsenye elkészült, kivesszük a lábasból, és külön tányérra helyezzük.
Miután a húst kivették a bográcsból, a levest eredetileg vékonyra szelt fehér kenyérrel főzték tovább, hogy besűrűsödjön.
Kenyér helyett lisztes-tejfölös habarást készíthetünk, vagy tésztát is adhatunk az ételhez, hogy laktatóbb legyen a leves, ahogy azt ízlésünk diktálja.
Az elkészült levest tányérba merve, friss petrezselyem zölddel vagy majoránnával díszítve tálaljuk, a főtt pecsenyét külön tányéron tesszük mellé.
Megjegyzés:
Ezt a levest hajdanán disznóölés után, vagy kóstolóba főzték.
Egyaránt lehet hozzá szűzpecsenyét, illetve karajt használni, de fejenként egy szelet tarja is jó.

RIZSLEVES BOGRÁCSBAN
Hozzávalók:
1 pohár rizs, 1 fej hagyma, 1-1 nagyobb szál répa és zöldség, 1 nagyobb cikk zellergumó vagy zeller zöldje, 2 kisebb krumpli, 1 csokor petrezselyem zöldje, 3 db húsleves kocka (vagy 1,5 liter húsleves), pirospaprika, só, bors, zsír

Elkészítése:
A rizst szűrőben, folyó csapvíz alatt addig mossuk, míg teljesen tiszta nem lesz a víz, majd alaposan lecsepegtetjük.
A hagymát finomra aprítjuk, a zöldségeket megtisztítjuk, a répát, zöldséget karikára vágjuk, a zellert egészben hagyjuk (ha szeretjük, így is meg lehet enni, ha nem kívánjuk, egy darabban ki lehet emelni a levesből).
A krumplit meghámozzuk, és felkockázzuk.
A zeller és a petrezselyem zöldjét finomra vágjuk.
A bográcsban a zsíron megdinszteljük a hagymát.
Rátesszük a tiszta rizst, addig pirítjuk, míg kifehéredik, rátesszük a zöldségeket, a petrezselyem (és a zeller) zöldjét és ezzel is pirítjuk egy kicsit.
Megszórjuk pirospaprikával és felöntjük 1,5 liter vízzel, felforraljuk és belemorzsoljuk a leveskockát (használhatunk maradék húslevest is).
Beledobjuk a krumplit, ha kell, sózzuk, borsozzuk és készre főzzük.
Megjegyzés:
A rizs besűríti az ételt, ízében leginkább a gulyáslevesre emlékeztet.
Akkor jó, ha nem hosszú a leve, hanem jó sűrű.

SÁRGABORSÓLEVES
Hozzávalók:
50 dkg sárgaborsó, 50 dkg füstölt oldalas, 1-1 nagy szál sárgarépa és petrezselyemgyökér, 1 nagyobb cikk zellergumó, 3-4 gerezd fokhagyma, 1 fej vöröshagyma, pirospaprika, só, bors, olaj

Elkészítése:
A füstölt oldalast a csontok mentén darabokra felvágjuk, ha nagyon sós vagy száraz lenne, egy órára be is áztatjuk.
A sárgaborsót alaposan megmossuk.
A répát, zöldséget megtisztítjuk, vékony karikákra felvágjuk, a hagymát finomra aprítjuk.
A bográcsban megforrósítjuk a zsiradékot, és megdinszteljük benne a hagymát.
Megszórjuk paprikával és azonnal felöntjük egy kevés hideg vízzel, hogy le ne égjen.
Beleöntjük a borsót, a zöldségeket, az oldalas darabokat, felöntjük annyi vízzel, hogy jó sűrű maradjon, sózzuk, borsozzuk, beletörjük a fokhagymát.
(A sózással bánjunk csínján, mert az oldalas túl sós is lehet.)
Lassú tűzön addig főzzük, míg a borsó teljesen szétfő és besűríti a levest.
Ez alatt a zöldség is szétfőhet, de ez nem baj, az íze így is belekerül.
A legvégén is beletörhetünk 1-2 gerezd fokhagymát, hogy friss ízét érezni lehessen.
Finomra vágott petrezselyemmel, zellerrel megszórjuk a tetejét, kenyérrel tálaljuk.
Az oldalas mellé reszelt tormát is kínálhatunk.

SCSÍ LEVES
Hozzávalók:
25 dkg marhahús (csont nélkül), 25 dkg burgonya, 20 dkg fejes káposzta, 1 darab paradicsom, 1 nagy fej vöröshagyma, 1 darab petrezselyemgyökér, 1 dl tejföl, paradicsompüré, ecet, babérlevél, őrölt fekete bors, só (ízlés szerint)

Elkészítése:
A marhahúst folyó víz alatt megmossuk, és 2 centiméteres kockákra vágjuk.
A vöröshagymát megtisztítjuk, és vékony karikákra szeleteljük.
A burgonyát meghámozzuk, és felkockázzuk.
A fejes káposztát alaposan megmossuk, majd gyalu segítségével felaprítjuk.
A petrezselyem gyökerét megtisztítjuk, és csíkokra vágjuk.
A paradicsomot megmossuk, és felcikkezzük.
Bográcsban zsiradékot hevítünk, majd beleszórjuk a finomra darabolt vöröshagymát.
Addig pirítjuk, amíg a vöröshagyma üvegessé válik, majd hozzáadjuk 1 kockára vágott húst.
Másfél liternyi vizet öntünk rá, beledobjuk a babérlevelet, sóval és őrölt borssal ízesítjük, és szelíd lángon felforraljuk.
1-2 evőkanálnyi paradicsompürével gazdagítjuk az ételt, amelyet alaposan elkeverünk.
Addig főzzük a levest, amíg a hús már majdnem megpuhul.
Ekkor a petrezselyem felcsíkozott gyökerét és a legyalult káposztát is a bográcsba tesszük.
A zöldséget alaposan elkeverjük, majd hozzáadjuk a kockára vágott burgonyát, és addig forraljuk, amíg a hozzávalók mind megfőnek.
Ha a hús már puha, és a burgonya is megfőtt, a leveshez adunk egy evőkanálnyi ecetet, majd beleszórjuk a paradicsomszeleteket, és 1-2 perc alatt összeforraljuk az ételt.
A levest forrón, a bográcsból kimerve tálaljuk.
Minden egyes tál leveshez adunk egy evőkanálnyi tejfölt.
Megjegyzés:

A scsí leves hagyományos orosz-ukrán paraszti étel, sok hasonlóságot mutat a magyar paraszti konyha leveseivel.

FOLYTATÁSA KÖVETKEZIK
Forrás:
BOGRÁCSOS RECEPTEK - LEVESEK BOGRÁCSBAN
Szerző:
 
Szerkesztette és Illusztrálta
 
 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

Nincs új bejegyzés.