Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


BOGRÁCSOS LEVESEK 6

2020.06.09

BOGRÁCSOS LEXIKON

SAVANYÚ BABLEVES KOLBÁSSZAL
Hozzávalók:
30 dkg fehér-bab, 20-25 dkg kolbász, babérlevél, liszt, 2 dl tejföl, ecet vagy száraz minőségi fehérbor, só (ízlés szerint)

Elkészítése:
A nagy szemű fehér-babot előző délután, legkésőbb este beáztatjuk.
Főzés előtt lecsöpögtetjük és folyó víz alatt átmossuk.
A kolbászt tetszés szerint vastagabb vagy vékonyabb karikákra vágjuk.
A bográcsba vizet töltünk, majd beletesszük a babot.
Megvárjuk, amíg a víz felforr, és hozzáadjuk a kolbászkarikákat is.
Babérlevelet dobunk a bográcsba, és ízlés szerint sóval fűszerezzük a levest.
A lisztből és a tejfölből habarást készítünk, ehhez az ecetet is hozzáadjuk.
A fehér-babból készült levest ízlés szerint száraz fehérborral, például olaszrizlinggel is savanyíthatjuk, ez esetben nem használunk ecetet.
Megvárjuk, amíg a bab puhára fő, majd hozzáadjuk a leveshez a csomómentesre kevert habarást, és elkeverjük.
Összeforraljuk az ételt, majd forrón tálaljuk.

SZÁSZ TYÚKHÚSLEVES
Hozzávalók:
1 tyúk melle és combja, 1 csirke belsősége (szív, máj, zúza), 2 fej vöröshagyma, 2 darab sárgarépa, 2 darab petrezselyemgyökér, 1 darab zellergumó, ecetes reszelt torma, 1 db tojás, 0,5 liter savanyú káposztalé, vaj, 2 dl tejföl, őrölt fekete bors, só (ízlés szerint)

Elkészítése:
A tyúkot megmossuk, majd feldaraboljuk; a combokat kettőbe, a mellet négybe vágjuk.
A csirkebelsőséget megmossuk, és megtisztítjuk.
A vöröshagymát megtisztítjuk, és vékony karikákra szeleteljük.
A zellergumót, a sárgarépát, és a petrezselyem gyökerét megmossuk, megtisztítjuk, és csíkokra vágjuk.
A tojást felütjük, a sárgáját és a fehérjéjét szétválasztjuk
(csak a sárgáját fogjuk felhasználni a főzés során).
Három-négy evőkanálnyi vajat teszünk a bográcsba, és csendes lángon felolvasztjuk.
Előbb a vöröshagymát dobjuk hozzá, és üvegesre pároljuk.
Ezután a feldarabolt csirkét és a belsőségeket is a bográcsba tesszük, és forró vajban puhára pároljuk.
Sóval, fekete borssal fűszerezzük, és kevés vízzel vagy előre elkészített tyúkhús-levessel locsolgatjuk, nehogy odakapjon.
Ha a csirke már megpárolódott, ráöntjük a félliternyi savanyú káposztalevet, és további fél liter vizet adunk hozzá.
Mikor a leves felforr, beledobjuk a felaprított zöldségeket: a petrezselyem gyökerét, a sárgarépát, illetve a zellergumót.
Addig főzzük a levest, amíg a csirkehús meg nem puhul.
Ne használjunk fakanalat, ne keverjük fel az ételt ily módon, mert a zsenge csirkehús könnyen összetörik; a bogrács tartalmát rázassál keverjük!
Közben a tojássárgáját elkeverjük a tejföllel, és egyenlő adagokra osztva a tányérok aljába mérjük.
Mikor a leves elkészül, a forró ételt a tányérokba merjük, és ecetes reszelt tormával szervírozzuk.
Megjegyzés:
A szász tyúkhúslevest savanyú káposztával is elkészíthetjük, és ízlés szerint szemes borsot is adhatunk hozzá.
Ízlés szerint a savanyú káposzta levét kovászos uborka levével is kiválthatjuk.

TÁRKONYOS BÁRÁNYLEVES
Hozzávalók:
1 kg bárányhús (csont nélkül), 2 fej vöröshagyma, 2 dl tejföl, 1 dl tejszín, 1 db tojás, vaj, liszt, tárkony, tárkony ecet, szemes bors, só (ízlés szerint)

Elkészítése:
A bárányhúst megmossuk, és falatnyi kockákra vágjuk.
A vöröshagymát megtisztítjuk, és felaprítjuk.
A friss tárkonyt megmossuk, és éles késsel, vagy bárddal felaprózzuk (ha nincs friss tárkony, szárított, morzsolt tárkonyt is használhatunk az ételhez).
Kevés vajat rakunk a bográcsba, majd rászórjuk a finomra vágott vöröshagymát.
Üvegesre pároljuk, majd vízzel felöntjük.
A felaprított bárányhúst a bográcsba tesszük, és felforraljuk.
Szemes borsot és apróra vágott tárkonyt adunk hozzá, sóval fűszerezzük.
Amíg a bárány fő, elkészítjük a rántás.
Serpenyőben vajat olvasztunk, majd lisztet adunk hozzá, és gondosan elkeverjük.
A rántást a bográcsból kimert forró lével felhígítjuk, majd a tejfölt is gondosan hozzákeverjük a leveshez.
Amíg a leves összeforr, a tojást felütjük, és a sárgáját elkeverjük a tejszínnel.
Ha a bárányhús már teljesen puha, tárkony ecettel ízesítjük a levest, és hozzáadjuk a tejszínnel elegyített tojássárgáját, hogy besűrűsödjön.
A báránylevest forrón tálaljuk.
Díszíthetjük apróra vágott petrezselyemmel vagy citromkarikával, és adhatunk mellé pirított zsemlekockát vagy vékony szelet pirítóst.

Megjegyzés:
Ha a bárány csontjából alaplét főzünk, és azzal készítjük el a levest, úgy még ízletesebb lesz.
Ha gazdagítani kívánjuk az ételt, ízlés szerint galuskát is szaggathatunk a levesbe, de gombát is adhatunk hozzá.
Ezt a levest hajdanán disznóölés után, vagy kóstolóba főzték.
Egyaránt lehet hozzá szűzpecsenyét, illetve karajt használni, de fejenként egy szelet tarja is jó.

FOLYTATÁSA KÖVETKEZIK
Forrás:
BOGRÁCSOS RECEPTEK - LEVESEK BOGRÁCSBAN
Szerző:
 
Szerkesztette és Illusztrálta
 
 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

Nincs új bejegyzés.