Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


BOGRÁCSOS LEXIKON - RECEPTEK SERTÉSHÚSRA 1.

2017.05.24

BOGRÁCSOS LEXIKON

SERTÉS
BABPÜRÉS SERTÉSHÚS

Hozzávalók:
60-70 dkg sertéscomb, 1 doboz konzervbab (saját levében), 20 dkg nyers füstölt tarja, 1 nagy fej hagyma, 1 gerezd fokhagyma, babérlevél, kevés zsír, chili por, pirospaprika, őrölt fekete bors, só (ízlés szerint)

Elkészítése:
A babkonzervet levével együtt átpasszírozzuk, hogy a héja lejöjjön. A húst felkockázzuk. A tarját apró kockákra vágjuk, a hagymát egészen finomra aprítjuk.
A bográcsban kevés zsíron megsütjük a tarját, rátesszük a hagymát, megdinszteljük. Rádobjuk a kockára vágott húst, fehéredésig pirítjuk, ekkor pirospaprikával megszórjuk, kevés vízzel felöntjük. Fűszerezzük áttört fokhagymával, a csípős chili porral, borssal, babérlevéllel és lassú tűzön puhára pároljuk.
Ha túl sűrű lenne, kis vizet öntünk alá.
Ha a hús megpuhult, levébe belekeverjük a babpürét és az egészet pár perc alatt összefőzzük.
Párolt rizzsel tálaljuk.
Megjegyzés:
Ez egy hagyományos brazil étel, ami kitűnően illeszthető még a magyar bográcsozási szokások közé is.
Nagyon laktató, kiadós étel, ami "úszni kíván", ne feledkezzünk hát el egy pohár finom vörösborról.

BÉKÉSI BETYÁROS
Hozzávalók 6 személyre:
4 db sertésköröm, 2 db sertéscsülök, fél sertésfej, 1 kg lapocka, 3 nagy fej hagyma, lebbencstészta ízlés szerint, 1 kg burgonya, 2 evőkanál őrölt pirospaprika, 1 db erős zöldpaprika, 2 db tv paprika, 2 csipet kömény, 2 db paradicsom, 8-10 gerezd fokhagyma, 5-10 dkg sós fehér szalonna

A szalonnával alázsírozzuk a bográcsot, majd legalulra tesszük a csülök bontása után a csontot, rá a köröm kerüljön, utána egy réteg apróra vágott hagyma. A következő réteg a kicsontozott csülök, amit hagymaréteg, azt meg apróra vágott lapocka követ. Dobjuk rájuk a köményt, a paradicsomot, a fokhagymát, a sót. Hideg vízzel fölengedjük.
Három óra hosszáig lassú tűzön főzzük, őrölt paprika nélkül. Nem kell keverni, csak a bográcsot forgatni. Amikor majdnem készen van, a színét külön edénybe leszedjük, ebben keverjük el a pirospaprikát, majd visszaöntjük a leveshez.
Utána kerül bele a darabokra tört lebbencstészta és a kockákra vágott krumpli.
Az egészet sűrűre főzzük.
Ha a vizet elpárologtatta, utána kell tölteni.

Forrás:
BOGRÁCSOS RECEPTEK LEXIKONJA
Szerző:
 
Szerkesztette és Illusztrálta
 
 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

Nincs új bejegyzés.