Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


BOGRÁCSOS LEXIKON - RECEPTEK SERTÉSHÚSRA 2.

2018.10.05

BOGRÁCSOS LEXIKON

BRASSÓI APRÓ PECSENYE
Hozzávalók:
80 dkg kicsit zsírosabb disznóhús (lapocka, szép tarja), 10 dkg füstölt szalonna, 1 hagyma, 1 paprika, 1 paradicsom, 3-4 gerezd fokhagyma, zsír, bors, só

Elkészítése:
A húst kisebb darabokra felvágjuk. A hagymát megtisztítjuk, finomra vágjuk, a szalonnát felkockázzuk. A paprikát kicsumázzuk, felkarikázzuk, a paradicsomot megtisztítjuk, és finomra felvágjuk.
A bográcsban, kevés zsíron megpirítjuk a szalonnakockákat, ezen üvegesre dinszteljük a hagymát, majd rádobjuk a zöldpaprikát és a paradicsomot. Amikor az egész összedinsztelődött, belekeverjük a húst. Fehéredésig pirítjuk, megvárjuk, hogy levet eresszen, megsózzuk, borsozzuk, beletörünk 1-2 gerezd fokhagymát. Még egy kevés vizet öntünk alá, és puhára pároljuk.
Ha kell, még önthetünk alá vizet. Amikor már majdnem kész, belekeverjük a maradék fokhagymát, és zsírjára pirítjuk. Kis kockára vágott, külön ropogósra sütött krumplival tálaljuk.
Megjegyzés:
Közvetlenül a befejezés előtt azért adunk hozzá még fokhagymát, hogy minél frissebben érződjön ki az íze az ételből.

FEHÉRBOROS SERTÉSTARJA
Hozzávalók:
4 szelet sertéstarja (körülbelül 60-70 dkg, csont nélkül), 25 dkg sertésmáj, 10 dkg füstölt szalonna, 20 dkg gomba, 2 nagy fej vöröshagyma, petrezselyem zöldje, bazsalikom, 3-4 dl száraz minőségi fehérbor, 1 dl paradicsomlé, liszt, őrölt fehér bors, só (ízlés szerint)

Elkészítése:
A sertéstarját csíkokra szeleteljük, a szeleteket liszttel megszórjuk. A sertésmájat megmossuk, és ha szükséges, megtisztítjuk, majd félujjnyi csíkokra szeleteljük. A füstölt szalonnát apró kockákra daraboljuk. A gombát megmossuk, és megtisztítjuk, majd csíkokra vágjuk. A petrezselyem zöldjét megmossuk, éles bárddal vagy késsel felaprítjuk, a friss bazsalikommal ugyanígy teszünk. A vöröshagymát megtisztítjuk, és vékony karikákra szeljük. A felkockázott füstök szalonnát a bográcsba szórjuk, és kisütjük a zsírját. Mikor a szalonna már üvegesre sült, a bográcsba szórjuk a csíkokra vágott tarját és a májat. A húst és a belsőséget alaposan megpirítjuk. Ha a hús és a máj megpirult, a bográcsba szórjuk a csíkokra vágott gombát. Petrezselyem zöldjével és bazsalikomlevéllel ízesítjük, majd őrölt fehér borssal fűszerezzük. Az alapanyagokat és a fűszereket alaposan összeforgatjuk. Ha a gomba megpárolódott, a bogrács tartalmát feleresztjük a fehérborral és a paradicsomlével. Addig pároljuk az ételt, amíg a hús és a máj teljesen megpuhul, majd a végén sóval ízesítjük.
A gombás, fehérboros sertéstarja mellé pirított burgonyát vagy sült burgonyát adunk. Díszítésként egész bazsalikomlevelet tehetünk a tányérra.
Megjegyzés:
Bazsalikom helyett használhatunk majoránnát is, de ízlés szerint mindkét fűszert felhasználhatjuk az étel elkészítéséhez.

GOMBÁS CSÜLÖK BOGRÁCSBAN
Hozzávalók:
1,2 kg sertéscsülök, 20 dkg gomba, 3 fej vöröshagyma, I gerezd fokhagyma, 2 darab paradicsom, 2 darab zöldpaprika, 3 dl száraz minőségi fehérbor, 2 dl tejföl, mustár, liszt, őrölt fekete bors, szemes fekete bors, babérlevél, só (ízlés szerint)

Elkészítése:
A csülköt alaposan megmossuk, és megtisztítjuk. Bográcsban vizet forralunk, és belehelyezzük a sertéscsülköt. A vízbe szórjunk kevés sót, helyezzünk bele egy egész fej vöröshagymát, szemes borsot és 2-3 babérlevelet. A csülköt addig főzzük, amíg a hús könnyen leválik a csontról. A csontot eldobjuk, a húst pedig lecsöpögtetjük, és falatnyi kockákra daraboljuk. A fokhagymát megtisztítjuk, és felaprózzuk. A vöröshagymát megtisztítjuk, és karikákra vágjuk. A vastaghúsú zöldpaprikát megmossuk, magházát eltávolítjuk, majd ízlés szerint felcsíkozzuk vagy felkarikázzuk. A paradicsomot megmossuk, és cikkekre szeleteljük. A gombát folyó víz alatt alaposan átmossuk, megtisztítjuk, ismét átmossuk, és csíkokra vágjuk. Zsiradékot adunk a bogrács aljába, és felhevítjük. A hagymát beleszórjuk, majd gyakori kevergetés mellett üvegesre dinszteljük. Ha a hagyma elkészült, a bográcsba helyezzük a feldarabolt főtt csülköt, és pirosra sütjük. Közben hozzáadjuk a fokhagymát, a felaprózott zöldpaprikát, a cikkekre vágott paradicsomot és a gondosan lecsöpögtetett gombát.
Őrölt fekete borssal, sóval ízesítjük, és csendes lángon alaposan átpároljuk. Ha a hozzávalók megpuhultak, a bográcsba öntjük a fehérbort, és ismét összepároljuk az ételt. Amíg a csülök és a zöldség párolódik, habarást készítünk. A tejfölt tiszta tányérba borítjuk, hozzáadunk egy evőkanálnyi mustárt, és liszttel besűrítjük. Alaposan összedolgozzuk a habarást, és ha a bogrács tartalma már megpuhult, folyamatos kevergetés mellett hozzáadjuk a gombás csülökhöz.
A gombás csülköt pirított burgonyával tálalhatjuk, bazsalikomlevéllel díszíthetjük, vagy finomra vágott petrezselyemlevéllel hinthetjük meg.
Megjegyzés:
ízlés szerint csípős mustárt is használhatunk a habaráshoz.
Ez esetben vigyázzunk a többi fűszer adagolásával, nehogy túlzottan csípős legyen az étel!
Ha füstölt csülköt használunk, úgy különösen csínján kell bánni a sózással, mert maga a hús is nagy mennyiségű sót tartalmaz.
Ha túl sós vagy száraz a füstölt csülök, főzés előtt áztassuk hideg vízbe 1-2 órára.

FOLYTATÁSA KÖVETKEZIK
Forrás:
BOGRÁCSOS LEXIKON - RECEPTEK SERTÉSHÚSRA
Szerző:
 
Szerkesztette és Illusztrálta


 
 
 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

Nincs új bejegyzés.